De meest hygiënische snijplanken, zijn de kunststof snijplanken. Maar waarom is dit eigenlijk? De kunststof snijplaten zorgen voor overzicht door de losse snijplaten, zijn los na te bestellen, eenvoudig af te wassen in de vaatwasser en is ook nog een stuk steviger waardoor de snijplaat niet kan verschuiven.
Dan is hout waarschijnlijk de beste keus, mits u hem goed onderhoudt. Bijvoorbeeld een acacia of beukenhouten snijplank hebben een authentieke uitstraling en zijn toch goed voor uw mes. Kunststof is erg geschikt als u van gemak houdt en de snijplank in de vaatwasser wilt kunnen doen.
Houten snijplanken / hakblokken
Houten snijplanken zijn volgens ons de beste keus voor je mes. Een goede plank veert als het ware mee. Dit snijdt uiteindelijk het lekkerst en je mes blijft er langer op scherp. Ze hebben het voordeel van een natuurlijke antibacteriële werking en hebben een heel lange levensduur.
Qua hygiëne maakt het dus geen wezenlijk verschil of u een houten of een plastic snijplank gebruikt. Het is vooral het op de juiste manier van schoonmaken die ervoor zorgt of de plank hygiënisch is in gebruik.
Bacteriën hebben veel minder kans in een houten snijplank, omdat de snijsporen in hout open gaan, als u de plank wast, en daarmee veel meer bacteriën worden verwijderd dan uit kunststof. Na de afwas trekken de snijsporen in het hout weer dicht en worden de bacteriën ingesloten.
Ondanks dat een bamboe snijplank harder is dan de meeste houten snijplanken en niet snel groeven zal gaan vertonen is de snijplank zachtaardig voor messen. De messen worden namelijk nauwelijks bot door het snijden op een bamboe snijplank. Een bamboe snijplank is gemakkelijk schoon te houden.
Het is duidelijk te zien welke materialen harder zijn dan het mes. Deze zijn dus niet geschikt als snijplank. Dat is dus glas. Bij gebruik van een mooie glazen snijplank kun je dus beter je goede messen meteen in de prullenbak gooien.
Kersenhout is het beste. Ook esdoorn-, eiken-en perenhout zijn geschikt. Deze houtsoorten zijn net hard genoeg om niet meteen doormidden gezaagd te worden, maar net zacht genoeg ook, om het mes niet bot te maken. Koop geen plank uit één stuk, omdat deze planken krom kunnen trekken.
Marmer is van nature erg temperatuurgevoelig, waardoor deze snijplank al snel wat kouder aan kan voelen. Een marmeren snijplank neemt helemaal geen vocht op: hierdoor zal de plank niet krom trekken of scheuren.
Beste voor vlees - Snijplank m/ril rood GN1/2
Een kunststoffen snijplank als deze is eenvoudig in de vaatwasser te reinigen, waardoor de bacteriën van het rauwe vlees of kip worden verwijderd. Bovendien gaan de bacterieën slecht in het kunststof waardoor de plank bacterievrij is na het wassen.
En houten snijplank van kopshout is minder vatbaar voor bacteriën, omdat na het snijden de houtnerf weer dicht gaat. Daardoor zijn in het algemeen zijn snijplanken van kopshout hygiënischer dan plastic snijplanken.
Eikenhout is een lichtgekleurde houtsoort en staat bekend om hard het is. Hierdoor is het perfect als hout voor snijplanken en hakblokken. Het is wel aan te raden het hout te behandelen met speciale olie of crème om de snijplank in optimale conditie te houden.
Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser want het hout kan door de vochtigheid en temperatuurverschillen uitzetten, krimpen of scheuren.
Smeer de plank in met citroensap of witte azijn. Strooi hier bovenop (zee)zout en pak een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Wrijf hiermee het zout en het sap of de azijn over de plank en laat het een kwartiertje intrekken. Zo wordt de snijplank brandschoon.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
- Een gele snijplank is voor het snijden van rauw gevogelte zoals kalkoen, duif en kip. - Dan is er ook een rode snijplank. Deze gebruikt u bij rauw vlees. - Een bruine snijplank is voor worst en gebraden vlees.
Tijd voor een nieuwe
Dat is als er teveel diepe groeven inzitten, de plank verkleurd is, kromgetrokken is door de hoge temperaturen in de vaatwasser en niet meer goed schoon te maken is. Over het algemeen gaat een plastic plank bij matig tot intensief gebruik een jaar mee.
Wanneer je er veel op hebt gesneden en de plank vol diepe groeven zit, kun je beter een nieuwe kopen. In die groeven gaan bacteriën zitten, die lastig weg te krijgen zijn.'' Als de groeven diep zijn, vaak is dat na een jaar, en het moeilijker wordt de snijplank schoon te krijgen, kun je beter een nieuwe kopen.
Rode snijplanken zijn geschikt voor rauw vlees. Bruine snijplanken zijn geschikt voor gebraden vlees. Blauwe snijplanken zijn geschikt voor vis. Paarse snijplanken zijn speciaal voor allergene bereiding.
Mensen denken vaak dat vanwege het poreuze oppervlak hout minder goed bestand is tegen bacteriën dan plastic. Onderzoek van de Universiteit van Californië laat zien dat hout op de langere termijn juist hygiënischer kan zijn.
Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren. Groen voor groenten en fruit. Geel voor gevogelte. Bruin voor gebraden vlees en worst.
Onbehandelde bamboe kunt u enkel met een droge doek afnemen, gebruik geen vocht. De met Woca Exterior Oil behandelde bamboe is vochtbestendig, maar het advies blijft om de bamboe bij vlekken met een licht vochtige doek af te nemen.
Bij een grote snijplank moet je denken aan een afmeting van ongeveer 40 centimeter bij 30 centimeter. De middelmaat is ongeveer 35 centimeter bij 25 centimeter. Dit is tevens de meest voorkomende maat. Een kleine snijplank is zo'n 20 centimeter bij 15 centimeter.