De definitie van de kelvin-temperatuurschaal bestaat uit twee delen: 0 K is gelijk aan het absolute nulpunt, de laagste temperatuur die theoretisch bereikbaar is (alle moleculaire beweging is bij deze temperatuur afwezig). 1 K is het 1/273,16e deel van de thermodynamische temperatuur van het tripelpunt van water.
Als we een temperatuur willen omrekenen van graden Celsius naar Kelvin, tellen we bij de graden celsius 273 op. Als we een temperatuur willen omrekenen van Kelvin naar graden Celsius, trekken we van de Kelvin 273 af.
Deze begint bij de 'absoluut' laagste temperatuur, 0 kelvin (-273,15°C). Op het nulpunt staan alle deeltjes in een gas helemaal stil. Omdat de beweging van deeltjes gerelateerd is aan temperatuur, zou niets kouder kunnen zijn dan 0 kelvin.
1 graad Fahrenheit is ongeveer 0,56 graad Celsius.
De schaal van Kelvin is de SI-eenheid voor temperatuur. SI is een internationaal afgesproken eenheid die als basis wordt gebruikt om een bepaalde grootheid te meten. Deze schaal van Kelvin gaat uit van het absolute nulpunt. Dit punt wordt nul graden Kelvin genoemd en is -273 graden Celsius.
Dit is ongeveer de formule: 1 graad Fahrenheit is ongeveer 0,56 graad Celsius. 0C komt overeen met 32F.
Als het 20°C is, is het 293,15 Kelvin. Bij de °C tel je dus 273,15 op. Tropisch In Nederland hebben we een tropische dag als de temperatuur 30 graden Celsius of meer is.
Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler het licht is.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
De definitie van de kelvin-temperatuurschaal bestaat uit twee delen: 0 K is gelijk aan het absolute nulpunt, de laagste temperatuur die theoretisch bereikbaar is (alle moleculaire beweging is bij deze temperatuur afwezig). 1 K is het 1/273,16e deel van de thermodynamische temperatuur van het tripelpunt van water.
Het absolute nulpunt, is 0 kelvin (0 K). In de Celsiusschaal is datzelfde punt -273,15 °C. De temperatuurschaal van Fahrenheit is geen officieel gestandaardiseerde maat en wordt nog maar in een paar landen gebruikt, waaronder de Verenigde Staten van Amerika. In 1742 presenteerde Anders Celsius zijn temperatuurschaal.
Gabriël Fahrenheit
Hij probeerde een lage temperatuur te maken door salmiak (ammoniumchloride), ijs en water met elkaar te mengen. De laagste temperatuur die hij hiermee kon bereiken, noemde hij het nulpunt. Als tweede referentiepunt werd de temperatuur gekozen waarbij het ijs ging smelten.
Omrekenen van Kelvin naar Celsius
273,15 Kelvin komt overeen met 0 graden Celsius (het vriespunt) en 373,15 Kelvin komt overeen met 100 graden Celsius (het kookpunt). Omrekenen van graden Celsius naar Kelvin kun je simpelweg doen door er 273,15 bij op te tellen.
In Amerika gebruikt men namelijk voor de temperatuuraanduiding geen Celsius maar Fahrenheit.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C.
Siberisch koud
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.