Aluminium is het meest voorkomende metaal op aarde en wordt gewonnen uit bauxiet erts. Hierdoor wordt het in vergelijking met andere metalen niet snel schaars. Voor de winning van het metaal wordt jaarlijks 30 km2 aan nieuw oppervlak benut. Het grootste deel van dit oppervlak bestaat uit bosgebieden.
Aluminium is sterk, licht en extreem duurzaam. Bovendien is het 100 % recycleerbaar. In tegenstelling tot veel andere materialen verliest aluminium zijn eigenschappen niet tijdens het recyclageproces. Daardoor kan je het eindeloos recycleren zonder kwaliteitsverlies.
De enige manier om aluminium te verkrijgen is het onttrekken van aluminiumoxide uit het eerdergenoemde bauxiet. De winning van bauxiet vindt voornamelijk plaats in (sub)tropische gebieden, aangezien het bauxiet in deze regio's de grootste hoeveelheid aluinaarde bevat.
Belangrijkste basismetalen zijn koper, zink, lood, aluminium, ijzer en nikkel. Op aluminium en ijzer na, dreigen al deze metalen schaars te worden, wat de hoeveelheid bijproducten ook doet krimpen.
Het aluminiumoxide wordt met behulp van het Bayerproces van het bauxiet gescheiden. De grondstof die voorkomt uit dit proces, zuiver aluminiumoxide, wordt 'aluinaarde' of 'alumina' genoemd. Met behulp van het Hall-Hérould proces wordt de aluinaarde verwerkt tot aluminium.
Door de sterke vraag naar bijvoorbeeld auto's en andere consumentengoederen is aluminium dit jaar al ruim 30 procent in prijs gestegen. Verder speelt ook een brand bij een grote Jamaicaanse fabriek voor het verwerken van de grondstof voor aluminium een rol bij het aanjagen van de prijs.
Zo is het land verantwoordelijk voor de helft van de wereldproductie van palladium, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in uitlaten van auto's, telefoons en tandvullingen. Ook komen er flinke hoeveelheden platina, aluminium en nikkel uit Rusland.
Door de Russische invasie van Oekraïne worden pasta, brood, groente en ook vlees nog duurder, verwachten experts. Al voor de inval waren de voedselprijzen wereldwijd heel hoog, benadrukt Nadia Menkveld, landbouweconoom bij ABN Amro.
Zeldzame metalen zijn essentieel bij de productie van bijvoorbeeld halfgeleiders en accu's en batterijen. Denk daarbij onder meer aan lithium, magnesium, cobalt, arseen, gallium, germanium, hafnium, indium, scandium, seleen en telluur. Er zijn steeds maar kleine hoeveelheden nodig, maar die moeten wel voorhanden zijn.
Tijdens de winning van primair aluminium wordt er van ongeveer 4kg bauxiet 1kg aluminium gewonnen. Voor de productie van aluminium is er voor iedere kilogram aluminium 13kW/h energie nodig. Omdat het primair verkrijgen van aluminium zoveel energie kost is het een van de meest gerecyclede materialen.
Aluminium heeft een lange levensloopcyclus
Aluminium kan worden gerecycled zonder kwaliteitsafname. Dit maakt het materiaal nog duurzamer. Bovendien verbruikt de secundaire productie 95% minder energie dan de primaire productie. De lange levensloopcyclus maakt aluminium dus juist een zeer duurzame metaalsoort.
Nadelen van aluminium
De productie en recycling van aluminium kost veel energie. Lage sterkte bij hoge temperaturen. Laag smeltpunt (bijvoorbeeld bij brand in een gebouw zal het al snel vervormen) Vermoeiing of veroudering, waardoor het eerder breekt.
Op zich geeft aluminium een hogere klimaatbelasting dan plastic, maar het hangt wel af van de benodigde hoeveelheid per toepassing." Oftewel: aluminium is bezwaarlijker dan plastic, maar een flintertje alu-folie is minder belastend dan een grote plastic doos.
Aluminium is een duurzaam bouwmateriaal
Aluminium oxideert daardoor niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld staal dat een doordringbare oxidehuid heeft. Hierdoor treedt roestvorming op. Roval aluminium gebruikt voor haar producten gerecycled aluminium.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Vooral producten die veel energie kosten om te produceren worden duurder. Ook stijgen de prijzen van veel producten waarvan Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland een belangrijke producent zijn. Dit zijn bijvoorbeeld aardolie, gas, graan, hout, nikkel, palladium, aluminium.
Voor Rusland is de EU zelfs de grootste handelspartner. Daarnaast is de EU de grootste investeerder in Rusland. De belangrijkste Europese exportproducten naar Rusland zijn machines, transportmiddelen en chemicaliën. De EU importeert uit Rusland vooral olie en gas.
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
De oud aluminium prijs ligt tussen de € 0,40 en € 0,60 per kilo. Deze prijs is afhankelijk van de kwaliteit, hoeveelheid en het type aluminium.
(Novum/Betten) - De koperprijs brak dinsdag een historisch record op de London Metal Exchange (LME), de belangrijkste markt voor non-ferro metalen. De futures op drie maanden voor koper bereikten een hoogtepunt van USD 5.186 dollar per ton. Het is de hoogste koers van koper sinds de start van de notering ervan in 1870.