Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Mosselen goed spoelen tot er geen zand meer uit komt. Daarna mosselen checken; alle mosselen die dicht zijn zijn goed, kapotte exemplaren verwijderen. Mocht mossel open staan: even op tikken met bolle kant lepel. Als ze nu langzaam dicht gaan zijn ze goed, anders ook weggooien.
DSP veroorzaakt griepachtige verschijnselen zoals misselijkheid, buikkramp, diarree, hoofdpijn en koorts, die tot 4 dagen kunnen aanhouden. De vergiftiging is niet levensbedreigend. ASP veroorzaakt binnen 24 uur maag-darmstoornissen, zoals misselijkheid, buikkramp en diarree.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Mosselen bevatten gezonde visvetzuren
Een mosselmaaltijd levert ruim voldoende visvetzuren voor de hele week. Mosselen zijn verrassend rijk aan omega-3-vetzuren. Juist de omega-3 vetzuren in vis, schaal- en schelpdieren zorgen voor een belangrijk gezondheidsvoordeel.
Het kan dus zijn dat ze iets trager reageren, dus wacht even tot ze gesloten zijn. Sluiten ze niet, dan zijn ze niet goed en kunt u ze weggooien. Mosselen die gebroken of beschadigd zijn of wagenwijd open staan (en dus ook niet sluiten als u ze afspoelt) kunt u sowieso direct weggooien.
Ongeveer alle keukenafval mag voortaan in de gft-zak of -bak, behalve mossel- en oesterschelpen, theezakjes en koffiepads omdat daar plastic in zit. Pas ook op met fruitstickers. Deze horen bij het restafval thuis.
Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken. Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Mosselen na bereiding her-invriezen kun je beter niet doen. Als je zeevruchten tweemaal invriest en ontdooit zal de smaak- en textuur tegenvallen.
De oneetbare deeltjes die de kieuwen hebben tegengehouden worden uitgescheiden. Een soort poep dus. Mosselbanken bestaan voor een groot deel uit mosselen, maar ook uit mosselpoep. Zeewier plakt daar aan vast en dat geeft zo'n mosselbank extra stevigheid.
Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen.
Kook je mosselen kort op hoog vuur. Zodra ze openstaan, zijn ze klaar. Als je ze langer kookt, worden ze droog en taai.
Een mossel is een filteraar. Het voedsel bestaat uit algplankton. Maar toch, het blijven ingewanden. Alleen geen hersenen, dat scheelt.
Volgens het landelijke platform Milieucentraal mogen mosselschelpen bij het groente-, fruit- en tuinafval. Let op: vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Het is dus slim om ze in een bak te gooien die binnenkort geleegd wordt óf om ze in krantenpapier te wikkelen.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Het kleurverschil heeft niets te maken met het geslacht van de mossel. Dat is een fabeltje. De ene mossel heeft al wat meer pigment dan de andere, maar ze zijn beide net zo smakelijk. Laat je dus niet afleiden door kleur: mosselen moeten in de eerste plaats lekker smaken.
Sommige mosselen hebben een zogenoemde baard. Dit is een plukje haar wat uit de mossel steekt. Trek het met je vingers of een mesje uit de mossel. Ook hebben sommige mosselen een 'pukkel' of ander soort schelpjes op de buitenkant zitten.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om één keer per week een gerecht met vis en/of schaaldieren op tafel te zetten. Maar wat maakt mosselen zo gezond? Ze zijn een rijke bron van eiwitten en leveren voldoende visvetzuren voor een hele week! Het beetje vet dat ze bevatten zijn gezonde omega-3-vetzuren.
Mosselen zitten boordevol jodium
Vooral mensen die weinig brood eten en weinig zuivel drinken, riskeren een jodiumtekort. Maar met een kilo gekookte mosselen (je rekent een kilo per persoon) kom je ruimschoots aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.