De hele periode rondom de menopauze wordt de overgang genoemd. De overgang is dus de periode vanaf het moment dat het menstruatiepatroon verandert, tot en met de eerste menstruatievrije jaren die gepaard gaan met overgangsklachten. De overgang kan wel 7 tot 10 jaar duren. De menopauze is alleen de laatste menstruatie.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
De stofwisseling verlaagt als je ouder wordt, omdat de spiermassa afneemt. Spiermassa zorgt voor de verbranding van calorieën. Daarom hebben mannen een hogere stofwisseling dan vrouwen, omdat ze van nature meer spiermassa hebben. Afname van spiermassa zorgt dus voor een lagere stofwisseling en een toename in gewicht.
Blijft de menstruatie langer weg, dan bent u mogelijk in de overgang. Vaak heeft u dan ook andere verschijnselen, zoals opvliegers, 's nachts zweten of een droge vagina. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is de menstruatie rond hun 50e gestopt. Sommige vrouwen komen al eerder in de overgang, andere pas later.
De overgang en vruchtbaarheid
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.
Je kunt aan je bloed zien hoever je bent in de overgang
Of dat de waarde van oestrogeen in het bloed samenhangt met hoe erg de klachten zijn. Ook niet waar. De diagnose stel je op basis van iemands verhaal, niet op basis van bloedonderzoek.
De baarmoeder, eileiders en eierstokken worden kleiner. Huid, schaamlippen, vagina en borsten kunnen enigszins verschrompelen of verkleinen. De kans op osteoporose neemt toe: dat is een aandoening waardoor botten fragieler worden en sneller kunnen breken. Bij sommige vrouwen kan ongewild urineverlies optreden.
De premenopauze verwijst dus letterlijk naar de periode voor de menstruatie definitief stopt. De meeste vrouwen stoppen met menstrueren rond het vijftigste levensjaar. De premenopauze begint al jaren eerder en kan zo'n zes jaar duren.
Gemiddeld begint de overgang als je 47 jaar bent, maar de precieze leeftijd is voor iedere vrouw anders. De overgang vindt meestal plaats als je tussen 45 en 55 jaar oud bent.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Door alle medische mogelijkheden, is zwanger raken op late leeftijd geen uitzondering meer. Vrouwen kunnen hun eicellen laten invriezen, gebruik maken van donor-eicellen, de eierstokken onderwerpen aan een verjongingskuur en ivf-behandelingen ondergaan.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Wees matig met cafeïne, alcohol, suiker, zout en koolzuurhoudende dranken. Ze remmen de opname van calcium en dat heeft het lichaam juist hard nodig tijdens de overgang. Calcium draagt bij tot sterke botten en dat is hard nodig, want tijdens de overgang kan de botmassa tot wel 20 procent afnemen.
Eet meer vetten en minder suiker
Aangezien je metabolisme tijdens de overgang daalt zul je wat minder calorieën moeten eten. Eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw en kan je echt niet missen, dus eet je dan minder vetten of minder suikers? Zowel vetten als koolhydraten leveren je energie.
De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.
De deodorant van Loveli is voor ons dé deodorant tijdens de overgang. Deze deodorant is speciaal ontwikkeld tegen hormoonzweet. Dit is belangrijk want hormoonzweet is echt anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door warmte.