Als jij geen vlees (of vis) wilt eten is het verstandig om de Thaise visie op vegetarisme te kennen. Vegetariër betekent in de ogen van een Thai dat je geen stukken vlees eet. Hierdoor zijn vissaus, eieren en andere dierenproducten dus gewoon gebruikt worden. Je kunt dus beter zeggen dat je veganist bent.
Thaise mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, nachtmarkten, noodle-stalletjes langs de weg, en overal mensen die kleine snacks of fruit verkopen.
Het ontbijt was enorm divers en bestond uit allerlei soorten fruit, salades, verschillende soorten muesli maar ook dim sum (kleine gestoomde hapjes, i love it!), noodle soep, verschillende soorten ei, bami, rijst, etc. Thaise mensen kunnen echt eten!
De locals drinken vooral thee. Bekend is uiteraard de Thai ijsthee. Dit is niet te vergelijken met de ijsthee in Nederland of België. Thee wordt veel bij maaltijden geserveerd, meestal gratis.
De beste kleding om naar Thailand mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Deze kunt u ook in Thailand zelf (goedkoop) aanschaffen. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen.
De thaise bevolking eten vlees. Meestal varken, kip vis en andere zeevoedsel.
In de Thaise keuken is Pad Thai niet uit te sluiten. Dit kenmerkende gerecht is heel goed te combineren met een Grüner Veltliner. De Gewürztraminer en Riesling zijn ook goed een goede combinatie met de Thaise keuken.
Minder bekend zijn de nationale parken. Dit is erg jammer, want Thailand heeft prachtige jungle, met een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder olifanten, tijgers, beren, tapirs, herten, luipaarden, gibbons, Indiase bizons, wilde honden en wilde zwijnen.
Brekkie: Voor een uitgebreid ontbijt moet je in Bangkok bij Brekkie zijn. Met een klein terrasje waar je lekker buiten kunt brunchen, maar binnen bij dit organic café is het ook goed toeven. Op het menu staat een 'all day brekkie', dus denk aan pannenkoeken, gerechten met ei en avocado toast.
Voor een westerse maaltijd betaal je gemiddeld €6. Een Thais gerecht in een restaurant ligt rond de €3,50 en bij een kraampje op straat kan je al een maaltijd scoren voor €1,60. Een lekkere cappuccino bij een hip cafeetje kost gemiddeld €1,80.
Pad thai is misschien wel het bekendste gerecht van Thailand en staat werkelijk overal op de kaart. Deze specialiteit is simpel maar o zo heerlijk: gebakken rijstnoedels met veel ei, tofu, gamba's, taugé, bosui, pinda en limoen. En de typische pad thai-saus natuurlijk, op basis van tamarinde.
Een aantal basisgerechten vind je in heel Thailand, maar men kent ook veel regionale gerechten. Over het algemeen zijn Thaise gerechten aromatisch en pikant. Als je het niet zo hebt op dat pittige dan kun je dat lokaal gewoon aangeven (not too spicy).
Maar om je lijn hoef je je geen zorgen te maken, want het eten in Thailand is zeer gevarieerd en ook nog eens gezond en licht verteerbaar. Verse groenten en kruiden worden maar kort meebakken op hoog vuur, waardoor veel van de smaak bewaard blijft.
Pad Thai moet wel het bekendste gerecht van Thailand zijn. Werkelijk overal wordt dit wokgerecht verkocht en op de night markets staan meestal meerdere verkopers de Pad Thai vers voor je te wokken. De basisingrediënten voor Pad Thai zijn noedels, pinda's, suiker en limoen.
Niet de haai, maar dit, onschuldig ogende kwalletje is het gevaarlijkste dier dat in de Thaise zee ronddobbert.
Het grootste deel van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, te verdelen in drie seizoenen met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 30°C. Het hete seizoen valt tussen maart en half juni, met april en mei als heetste maanden; het is dan warm en droog met een temperatuur die incidenteel tot 40° C kan oplopen.
Het klimaat in Bangkok is op zijn heetst van maart tot augustus, terwijl het regenseizoen tussen juni en oktober is. In deze tijd van het jaar kun je korte perioden van regenachtig weer verwachten, die vooral in de namiddag zijn.
Prijzen zijn aangepast naar de vraag en voor een cocktail op de 64'ste verdieping betaal je al snel 800 Baht. Pinnen: Geld uit de automaat halen in Bangkok met je bankpas van thuis is niet goedkoop. Per keer dat je geld opneemt betaal je tussen de 150 – 220 Baht.
Ze eten met een lepel en gebruiken een vork om het eten op de lepel te scheppen. Deze wordt nooit in de mond gestoken! Een mes zul je in de Thaise keuken niet tegenkomen, omdat de meeste Thaise gerechten in hapklare porties worden geserveerd. Alleen bij noodles en Chinese gerechten worden stokjes gebruikt.
Verschillende Aziatische smaken
Wanneer er zoete smaken in een Oosters gerecht voorkomen, iets wat bijvoorbeeld vaak bij Thais eten het geval is, kies je daarom het beste voor een wijn met een zoetje. Denk dan aan een kruidige Gewürztraminer of een Pinot Gris.
Typische Thaise groenten zijn onder meer de Thaise aubergine en bamboe. Kenmerkende kruiden zijn onder meer bladkoriander, knoflook, bai kra prow en bai hoh ra paa (soorten Thaise basilium), groene en rode peper, citroengras, laos, citroenblad en mint.
Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme. Boeddhisme in Thailand: Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in.