Worteldoek gebruik je om te voorkomen dat onkruid tussen je planten opkomt en de boel verstikt. Zware kwaliteit worteldoek houdt logischerwijs meer onkruid tegen maar hou er rekening mee dat de meest hardnekkige soorten, zoals netels en berenklauw er nog steeds doorheen kunnen komen.
In tegenstelling tot andere worteldoeken zorgt de structuur van DuPont™ Plantex® Gold voor een uitstekende water- en luchtdoorlatendheid. Hierdoor worden er voldoende voedingsstoffen doorgelaten en blijven de micro organismen onder het doek gezond. Kortom, DuPont™ Plantex® Gold is het worteldoek tegen onkruid!
Het eerste aandachtspunt bij het plaatsen van worteldoek is de ondergrond.Let er vooral op dat de bodem tamelijk vlak en egaal is. Zo komen er geen oneffenheden in het doek en kunt u het doek gemakkelijk plaatsen. Een worteldoek wordt meestal geleverd in de vorm van een pakket of op rol.
Worteldoek, ook wel anti-worteldoek genoemd of gronddoek, is een doek dat onkruid tegen houdt.Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid.
Een anti-worteldoek is onder andere verkrijgbaar in kleinere verpakkingen van 10m² of 20m². Voor grotere oppervlaktes kies je best voor anti-worteldoek op rol, verkrijgbaar in 100m², 200 m² of zelfs 400 m².
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Het doek bevat UV bescherming, voor ongeveer 5 jaar. Hierdoor wordt het doek niet hard. Anti-worteldoek wordt direct op de grond gelegd.
Om onkruid in uw mooie nieuw aangelegde tuin te voorkomen is worteldoek leggen belangrijk. Daarnaast kunt u met worteldoek grind van de ondergrond scheiden waardoor het later makkelijk weer te verwijderen is omdat het grind dan niet met de ondergrond is gaan mengen.
Onkruid vergaat wel
Dan heeft een worteldoek wel degelijk zin. Het zorgt ervoor dat ongewenste groeiers niet binnen de kortste keren tussen de tegels, grind of houtsnippers door piepen. Een anti-worteldoek wordt ook vaak gebruikt in een moestuin om bijvoorbeeld de paden rondom onkruidvrij te houden.
Voordelen van worteldoek
Het materiaal is ook bestand tegen de schadelijke effecten van de zon en weersomstandigheden. Zo heeft ons Europees 130 gr/m2 worteldoek een UV-stabilisatie tot wel 10 jaar!
Een vraag die veel voorbij komt, is of anti worteldoek waterdoorlatend is. Worteldoek bestaat uit geweven kunststof, wat ervoor zorgt dat het gronddoek waterdoorlatend is. Het voordeel hiervan is dat er bij hevige regenval geen water op het doek blijft staan en regenwater direct in de grond zal verdwijnen.
Gebruik zeker een worteldoek om het stukje siertuin netjes te houden. Gebruik je een siergrind of split met een korrelgrootte tussen de 20 en 40 mm, dan raden we aan om de laag iets dikker te leggen naar 6 à 7 cm. Dit om een mooie opvulling te garanderen.
Worteldoek, ook wel gronddoek of anti-worteldoek genoemd, is een water- en luchtdoorlatend doek die licht en de groei van onkruid in de tuin voorkomt. Het kan bijvoorbeeld perfect worden toegepast onder de bestrating, onder grind en onder houtsnippers.
Geotextiel en geovlies zijn hetzelfde product alleen met een andere benaming. Drukverdeeldoek is een dikkere variant.Met een dikkere variant bedoelen we meer gram per vierkante meter, dus sterkere kwaliteit.Worteldoek is een geweven product.
De Nature worteldoek is gemaakt van zwart geweven polypropyleen en heeft een hoge dichtheid van 100 g/m². Dit houdt de grond vochtig en laat water en licht door.
Ongeweven worteldoek dat niet geweven is. Hierdoor gaat het niet rafelen als je het verknipt, daarnaast heeft het een betere water doorlaatbaarheid. Tevens zorgt non-woven worteldoek voor een betere drukverdeling en is daardoor uitstekend geschikt voor onder kunstgras.
Vastmaken van het anti-worteldoek
De sleuven hoeven niet diep te zijn. Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven.
In de praktijk werkt echt wegendoek (bv Polyfelt) beter dan het veel gebruikte gronddoek van geweven stroken (bv Mypex). Wegendoek is een soort viltachtig vlies wat beter waterdoorlatend is en veel fijner waardoor wortelonkruiden er moeilijker doorheen kunnen groeien.
Door dik worteldoek onder je terras te leggen creëer je een groot oppervlak waar de tegels op rusten.Zo neemt de kans op verzakkingen af. Zeker in tuinen met muizen of mollen is het leggen van worteldoek de beste manier om de effecten van een verzakking te minimaliseren.
Plaats altijd een anti onkruiddoek of anti worteldoek onder grindpaden. Dit zijn matten waar onkruiden niet doorheen kunnen groeien. De matjes zijn gemaakt van kunststof vezels. U kunt ze ook onder tegels en klinkers leggen zodat onkruid ook daar geen kans krijgt om te groeien.
Plant sterke bodembedekkers, zoals dovenetel, maagdenpalm, mansoor, schaduwkruid (Pachysandra), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en tuingeraniums. Deze bodembedekkers vormen een gesloten 'tapijt' waar onkruid vrijwel niet doorheen komt.
Wat kost een zwart worteldoek? Worteldoek per meter vindt u bij Wovar al vanaf € 1,95 per meter. Worteldoek op een gehele rol van 100 meter is verkrijgbaar vanaf €79,95.
Worteldoek leggen onder grind
Bodembedekkers (grind / split / houtsnippers / boomschors) zijn bij uitstek geschikt om toe te passen in combinatie met worteldoek. Let er wel op dat het wordt gebruikt bij siertoepassingen of bij een looppad. Worteldoek is niet geschikt om toe te passen onder een oprit met daarover grind.
Hou wel rekening met een laag van minimaal 5 cm bovenop het anti worteldoek. Zo voorkom je dat het anti worteldoek omhoog komt.