Hierbij kun je denken aan een bedding van papier of karton (wel opletten dat de cavia's hier niet van eten!) of bijvoorbeeld een bodembedekking van hennepvezel. Zaagsel is vaak erg stoffig en mogelijk ongezond omdat het hars kan bevatten, en stro is te hard en te puntig voor de voetzolen.
Het is dus van van belang om een goede bodembedekking te gebruiken. Zaagsel geeft veel stof en omdat cavia's gevoeliger zijn voor longontstekingen, kun je dat beter niet gebruiken.
Zaagsel bevat veel stof en via de inademing van kleine zaagseldeeltjes komt het schadelijke abietinezuur in de luchtwegen terecht. Hier zorgt het zuur voor irritatie van de slijmvliezen en beschadiging van de cellen in de luchtpijp en kleinere luchtwegen.
Bodembedekkers voor Cavia's en Hamsters voor Cavia
Je kunt o.a. kiezen tussen houtvezel, papiersnippers, hennepvezel en beukensnippers.
- Een van de bekendste is houtvezel, ook wel zaagsel genoemd. Houtvezel is goedkoop en absorbeert goed. Het nadeel van deze soort is dat het vrij stoffig kan zijn.Dit kan de luchtwegen en ogen van je cavia's irriteren.
Cavia's zijn knaagdieren. Ze kunnen knagen op bijv. fruitbomen, wilgentakken en kiem- of wortelhout.
Houtvezel is een stofvrij product waardoor het zeer geschikt is voor knaagdieren met gevoelige longen zoals ratten en muizen. Aangeraden wordt om wekelijks stro, hooi en/of houtvezel te vervangen.
Geef geen prei, uien, bieslook, bonen, erwten, maïs en kool, dit kan voor teveel gasvorming in de buik zorgen. Hooi en groenvoer kunnen worden aangevuld met een kleine hoeveelheid droogvoer: maximaal 1 a 2 theelepels pelletvoer of gemengd voer voor cavia's. Een jonge cavia (tot 6 maanden) mag eten wat hij wil.
Let daarbij goed op dat ze daar veilig zijn voor katten of andere roofdieren. Daarbij mag de temperatuur niet te laag worden. Het buitenhok of de cavia-ren moet uit de wind en regen staan. Bovendien moet er schaduw zijn, want van felle zon houden cavia's niet.
Zaagsel is dé perfecte bodembedekker. Stofvrij en zeer zacht.
Zaagsel is een fijn houtproduct en is kleiner en fijner van structuur dan de houtvezel. Zaagsel wordt vooral als bedding gebruikt in varkens- en rundveehouderijen.
Zaagsel is een restproduct van hout dat bestaat uit kleine houtdeeltjes. Deze houtdeeltjes ontstaan tijdens het verwerken van andere houtproducten. Zaagsel komt met name van houtzagerijen, waar bijvoorbeeld planken en balken worden gezaagd. Zaagsel heeft een fijne structuur en is erg zacht.
Zolang het in de schuur droog is en de temperatuur tussen de 16-24 graden ligt, zullen uw cavia's hier graag zijn. Wel hebben ze hun ren in de zomer liever buiten staan zodat ze rond kunnen rennen en op vers gras kunnen knabbelen.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Cavia's zijn huisdieren en hebben dus geen vijanden. Toch schrikken ze wel eens ergens van. Wat cavia's doen als ze schrikken hangt er van af of ze alleen zijn of in een groep. Als ze alleen zijn en ze horen bijvoorbeeld een hard geluid, blijven ze meestal doodstil zitten.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes. Lees verder voor meer tip over het content houden van uw cavia's.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
Je mag je cavia een gevarieerd maar beperkt aanbod van groenten, fruit en verse kruiden geven. Geef je cavia geleidelijk aan groenten aangezien hij last van zijn darmen kan krijgen. Koolsoorten, ijsbergsla en komkommer kunnen diarree veroorzaken. Je kan je cavia witlof, paprika, tomaat, selderij en andijvie geven.
Ook mogen ze nooit in direct zonlicht staan, in verband met oververhitting. De optimale temperatuur is tussen de 18 en 26 graden. Cavia's kunnen niet tegen koude, warmte of regen. In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden.
OSB is een houtvezelplaat die uit 3 kruislings gestrooide lagen van OSB-strands is opgebouwd, waardoor het zeer goede constructieve eigenschappen verkrijgt.
Houtvezelisolatie wordt gemaakt van resthout van zagerijen en wordt meestal verwerkt zonder toevoeging van chemische stoffen. Daarnaast is het herbruikbaar waardoor geen materiaal verloren gaat. Dit maakt houtvezel een circulair product met een zeer hoge milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.