Whisky en kaas combineren is de ultieme match, en het zal je geest zeker naar een andere dimensie tillen. Voor whisky- en kaasliefhebbers is er geen betere combinatie dan een Ardbeg met een blauwe kaas, een Bushmills met een geitenkaas of zelfs een Woodford Reserve met een romige Gruyere.
Whisky's als de Dalwhinnie en de Glenkinchie, vaak afkomstig uit The Lowlands zijn uitermate geschikt voor pairing met bijvoorbeeld sushi, gerookte zalm, krab, sommige soepen en kaas. Als je het overigens echt Schots wilt maken, pair je een van deze Lowlands whisky's met haggis, het traditionele gerecht uit Schotland.
Klassieke voorbeelden van goede combinaties van whisky & food zijn: Blauwe schimmelkaas smaakt heerlijk met stevige peated whisky's zoals Ardbeg, Bowmore of Lagavulin.Harde kazen zoals Cheddar houden van een fruitige Speyside whisky als partner. Denk aan Glen Elgin, Glenfiddich of The Balvenie.
Whisky en kaas
Een zachte blended malt whisky is een goede match met oude kaas. De zachte moutige smaak combineert goed met scherpe pittige kaas. Denk aan een stevige pasta met goed gebruik van oude kaas, een kaasfondue, of een heerlijke Franse uiensoep inclusief stokbrood met gesmolten oude kaas.
De meeste whisky's, met name de single malt whisky's, zijn het beste te drinken op kamertemperatuur. Laat uw gasten het glas extra verwarmen met hun handen en ze zullen merken dat de whisky meer aroma's afgeeft.” Te veel pit bij whisky “Serveer geen gerechten met overheersende kruiden als bij de whisky.
Naast het feit dat whisky goed is voor je hart, zorgt een glaasje er ook voor dat je bloed beter wordt doorgepompt en dat je hartslag lager wordt. Om van de voordelen t genieten, is één glas per dag het maximum, anders werkt het juist averechts.
IJs in de whisky
Smaken worden gemaskeerd, waardoor de whisky wat meer mat wordt. De smaak wordt pas feller wanneer de whisky weer wat opwarmt.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Door het zachte, subtiele en elegante karakter zijn deze whisky's makkelijk drinkbaar. Enkele whisky's die zeer goed in dit smaakprofiel passen zijn Chivas Regal, Glenlivet, Jameson, Johnnie Walker en The Famous Grouse.
1. Aberlour A'bunadh Batch #70. Aan de top schittert de beste whisky van 2022 volgens de competitie. De single malt van een van de meest bekende Schotse distilleerderijen, Aberlour, sleept dit jaar de felbegeerde topplek in de wacht.
2. Bewaar de whisky op een constante temperatuur. De ideale temperatuur om whisky in te bewaren is tussen de 15 en 18 graden Celsius.
Puur of met ijs
Een whisky drink je eigenlijk op de manier zoals die uit de fles komt, puur. Het drinken van whisky met ijs is voor het behouden van de aroma's en houdt het vervluchtigen van de alcohol tegen.
Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor geopende flessen whisky, maar doorgaans zal een halfvolle fles minimaal 1-3 jaar op kwaliteit blijven. Afhankelijk van de whisky en hoe je deze bewaart. Hij is daarna ook nog te drinken, maar de kwaliteit zal zeker minder zijn.
In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken. Dit is 1 hoeveelheid, dus qua alcohol net zoveel als een glas bier met 6%. En bij whisky geld: langzaam genieten. Laat de slok in je mond rond gaan om alle smaken optimaal te kunnen proeven.
Een Whisky glas met deksel. Dit is het origineel Glencairn glas. Het dekseltje zorgt ervoor dat de alcohol en aroma's in het glas blijven. De hoogte van dit glas is 11,5 cm en de drink opening 4,5 cm.
De Glencairn is waarschijnlijk het beste whiskyglas ter wereld. Dit whisky glas wordt vooral door professionals, kenners, liefhebbers, en iedereen die absoluut van whisky houdt gebruikt. De Glencairn whiskyglas is dan ook zeker een goede manier om ultiem van whisky te genieten.
Goedkope Whisky
Goede whisky hoeft niet duur te zijn, al zijn er natuurlijk hele dure whisky's. Als je op zoek bent naar goedkope whisky zijn er merken als Vat 69, William Lawson's, Famous Grouse en Grant's Whisky. Ook zijn de Johnnie Walker Whisky's uitstekende whiskies voor een goede prijs!
Een goed glas whisky nuttigen van tijd tot tijd sterkt het immuunsysteem aan. Volgens onderzoek van de Australische Monash universiteit geeft een dagelijkse glas whisky een flink steuntje in de rug aan je immuunsysteem. De vitamine C en antioxidanten aanwezig in whisky hebben een goed effect.
Welke wijn drink je bij je kaasplank? Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
Welke wijn bij camembert? Het robuuste karakter van de kaas vraagt om een goed gevulde witte wijn met pit en energie. Ga je voor bubbels, denk dan aan een Crémant uit Bourgogne of Limoux of een Champagne Brut.
Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert
Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
De hoeveelheid drank die in een shotglaasje kan, is meestal 2 of 3 cl, maar maximaal 5cl.
Met een paar druppels water in de whisky gaan de watermoleculen wrijven met de alcohol moleculen waardoor chemische verwarming ontstaat waarmee de whisky aroma's sneller vrijkomen en daarmee de whiskybelevenis sneller tot stand komt.