Steenwol wordt gebruikt voor warmte-isolatie in huizen. Steenwol is bestand tegen vuur en verdraagt temperaturen tot boven de 1000⁰C. Onder brandbelasting blijft de steenwolstructuur intact. Ook blijft de steenwol isoleren en de draagconstructie beschermen.
Steenwol is onbrandbaar en beschermt een woning tegen brand. Steenwol kent een brandklasse B.
Het is vooral de dikte van het materiaal dat ervoor zorgt dat de warmte wordt buitengehouden. Minerale wol, vooral glaswol van circa 26 cm dikte is zeer goed bruikbaar om je woning te isoleren tegen de warmte.
Het steenwol vezelisolatie heeft als voordelen dat het een hogere isolatiewaarde heeft. Tot een temperatuur van ongeveer 750° graden isoleert dit (aantoonbaar) veel beter als keramische isolatie. Door die hogere isolatiewaarde blijft de buitenkant van uw dubbelwandige kachelpijp veel lager van temperatuur.
Steenwol of glaswol verschil
Allereerst is het gemaakt van verschillende materialen. Glaswol bestaat met name uit glas en zand, terwijl steenwol gemaakt is van basaltsteen en diabaas. De keuze is afhankelijk van de isolatievorm, want de isolatiewaarde is ongeveer gelijk.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE – alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie 'kankerverwekkend'.
ROCKWOOL rotswol is onbrandbaar en voldoet aan EUROCLASS A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt amper rook of toxische gassen.
Keramisch vilt – veel gebruikt bij glasbewerking voor in de oven en als ondergrond voor het glazuren van producten. Calciumsilicaat platen – voor isolatie industriële ovens of hobby-ovens. Ook geschikt voor pizzaovens, houtkachels of achter vuurvaste stenen in een haard.
Enkelwandige buizen
De buis kan zo'n 300 graden worden, hij mag dus niet langs brandbare materialen lopen. Hoe hoger het vermogen, des te breder de buis moet zijn.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
Glas- en rotswol kunnen al snel temperaturen aan van 500 °C. Er zijn ook specifieke isolatiematerialen op de markt die temperaturen boven 1000 °C aankunnen (bijv. keramische dekens)."
ROCKWOOL steenwol is onbrandbaar en voldoet aan Euro-brandklasse A1.
Steenwol valt daarmee in Euro-brandklasse A1.
Speciaal voor deze toepassing ontwikkelde ROCKWOOL Conlit Steelprotect Board. Deze onbrandbare steenwolplaat met hoge densiteit is volgens Europese normen getest op brandwerendheid en levert uitstekende prestaties in een range van dertig tot en met 240 minuten.
De brandwerende platen van Promatect zijn de ideale oplossing voor het aanbrengen van een hitteschild achter kachel en open haard. De platen zijn gemaakt van onbrandbaar materiaal en bieden een makkelijke en bovendien veilige oplossing voor de warme hittestralingzones achter de kachel of open haard.
De afstand van de houtkachel tot aan de muur dient ten minste 10 cm. te zijn. Dit geldt voor de achterkant. Ten aanzien van de voorkant dient een afstand van 80 cm.
Vuurvaste stenen zorgen ervoor dat het vuur niet in direct contact staat met de stalen of gietijzeren buitenkant van de kachel. Ook houdt de steen warmte vast die vervolgens naar de buitenkant word afgestoten. Kachelstenen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt.
ROCKWOOL isolatie bestaat uit steenwol, wat onbrandbaar is en temperaturen tot wel 1.000 °C kan verdragen. Brandwerendheid realiseer je met behulp van onbrandbare ROCKWOOL steenwol isolatie.
Glaswol is van nature volledig onbrandbaar. Minerale glaswol zorgt ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden, in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal. Met glaswol heb je verder ook geen kans op (giftige) rook of brandende druppels.
Net als steenwol ontbrandt glaswol pas bij een hoge temperatuur. Bij een temperatuur van 700 °C is glaswol isolatie brandbaar. Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen.
Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend. Hierdoor is steenwol ook niet gevoelig voor de vorming van schimmel in huis en op de muren en zal optrekkend vocht verleden tijd zijn.
Wat is de brandwerendheid van ROCKWOOL steenwol? De brandwerendheid van een bouwconstructie of bouwdeel is de mate waarin dit element gedurende een bepaalde tijd weerstand kan bieden aan een gestandaardiseerde hittebelasting (standaardbrandcurve).
Neem zo snel mogelijk nadat je aan glaswol blootgesteld bent een koude of lauwe douche. Dit moet je ook doen als je geen last van irritatie of jeuk hebt. Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen.