Na het eten kiezen veel mensen voor een kopje koffie. Vooral de espresso is populair. Espresso kan namelijk helpen om zowel de spijsvertering als vetvertering na het eten op gang te brengen. Ook zorgt dit drankje ervoor dat uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten.
De conclusie is dat als jij verkeerde vetten eet, dus voeding die rijk is aan transvetten zal dit op alle processen in je lichaam een slechte invloed hebben. Ook een kopje koffie na zo'n vetrijke maaltijd is niet goed.
De stoffen cafeïne en chlorogeenzuur die in koffie zitten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten en helpen ze de vetvertering een handje. Ook zorgt het drinken van koffie ervoor dat het voedsel zich sneller door het spijsverteringskanaal beweegt.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
BAARN - Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.
Vanwege de cafestol is het advies om per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken, niet meer dan 1 kopje gezet met een cafetière en geen kookkoffie.
2 Water drinken
Wat slokjes tussen je maaltijd door of vlak erna is geen probleem. Maar als jij na het avondeten glazen vol water naar binnen klokt, verdun je de verteringsstappen in je maag en vertraag je het verteringsstelsel. En dat is nu precies wat je niet wilt, zeker als je probeert af te vallen.
Je drinkt het bij voorkeur vóór het ontbijt. Daarna eet je iets, Italianen houden van zoet, en voor ze echt aan het werk gaan wordt er in een koffiebar nog even snel een espresso gedronken. Daar nemen ze om precies te zijn 3 seconden de tijd voor, een kopje espresso is namelijk niet meer dan één slok.
Het draait om balans en kleine porties
Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.
Maar in Italië drink je na het eten een caffè espresso of een caffè corretto. In die laatste zit een scheutje sterke drank, zoals grappa of amaretto. Wil je een espresso? Dan bestel je een caffè of een caffè espresso.
Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden. Je zou dan beter de koffie kunnen nemen als je cortisolniveau aan het dalen is, minimaal een uur na het opstaan, maar liever nog later.
In de ochtend
Omdat cafeïne ook bepaalde receptoren stimuleert die een pijnstillend effect hebben, is het door wetenschappers zelf aangeraden om 's morgens sterke koffie te drinken. Bij sterke koffies kun je denken aan espresso of lungo.
Het beste tijdstip om koffie te drinken is op het moment dat het adenosineniveau op z'n laagst is. Voor de meeste mensen zal dat moment tussen tien uur 's ochtends en twaalf uur 's middags of tussen twee uur 's middags en vijf uur 's middags liggen.
Aan de telefoon neem je af met Pronto, wat letterlijk "klaar" of "dadelijk" betekent. Hierna moet dan direkt gesprek volgen, want zij houden niet van stiltes aan de telefoon. Indien er een stilte valt van enkele seconden, krijg je een stortvloed van pronto's.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.
'Veel Italiaanse hotels en restaurants hebben graag Nederlandse toeristen als klant. Ze zijn heel vriendelijk, grappig en ze vinden duurzaamheid belangrijk. Ze verstaan de kunst van het genieten: bij één zonnestraal zitten ze meteen buiten op het terras met een glas wijn, klaar om met volle teugen daarvan te genieten'.
Water bij de koffie
Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
Douchen of in bad gaan
Dat is na je avondmaaltijd ook helemaal niet verstandig. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur stijgt en je bloed naar het huidoppervlak stroomt om weer af te koelen. Dat is een natuurlijke reactie, maar er blijft zo wel geen bloed meer over voor de vertering van alles dat in je volle maag zit.
Even uitbuiken
Allemaal erop gericht dat je lichaam het eten verteert en afbreek tot deeltjes van voedingsstoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Maar ook verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het parasympatische zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam passief is.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.
Hoewel er weinig cafestol in gefilterde koffie zit, adviseert het Voedingscentrum om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Voor espresso en koffiecups is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.