ADHD-kenmerken zijn vanaf 6 jaar betrouwbaar te onderscheiden van de normale ontwikkeling7,8. Alleen als de signalen van aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit ernstig zijn, meer dan zes maanden aanhouden en in verschillende omgevingen impact hebben op het functioneren, kan men ADHD vermoeden.
Zelftest ADHD en ADD
Let op: deze test kun je invullen als ouder van kinderen onder de 18 jaar. De test is ook geschikt voor jongeren van 18 jaar en jonger. Merk je dat je je moeilijk kunt concentreren en snel wordt afgeleid door je gedachten en/of omgeving?
U kunt laten onderzoeken of uw kind ADHD heeft. Ga daarvoor naar uw huisarts. Misschien twijfelt u of u het wel wil laten uitzoeken. Onderzoek naar ADHD kan voordelen en nadelen hebben.
Ondoordacht gedrag, ook wel impulsief gedrag genoemd. Snel reageren zonder nadenken, veel praten en dingen eruit flappen. Concentratieproblemen. Snel afgeleid zijn, vaak dingen kwijt zijn, veel dagdromen, moeite hebben met het afmaken van taken, snel dingen vergeten, moeilijk kunnen luisteren.
ADHD ontstaat al op jonge leeftijd. De klachten beginnen vaak al op jonge leeftijd tussen de 2 en 5 jaar, maar in elk geval voor de leeftijd van 7 jaar. Hoe ouder de kinderen worden hoe beter zij vaak kunnen omgaan met ADHD, maar de klachten blijven vaak ook tot op volwassen leeftijd aanwezig.
Vertaald naar het Nederlands: een stoornis waarbij aandachtstekort en hyperactiviteit een rol spelen. ADHD is een aangeboren en erfelijke stoornis in de hersenen.
Korter spel (<3 min); activiteiten niet afwerken, niet luisteren (aandachtsspanne) Vlindert van de ene activiteit naar de andere. Wervelwind stopt niet (hyperactiviteit) Luistert niet; geen gevoel voor gevaar; lijkt tegendraads (impulsiviteit)
De eerste ADHD kenmerken komen vaak aan het licht wanneer je kind 3 of 4 jaar is, maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd naar boven komen.
Kinderen met ADHD hebben soms moeite met emotieregulatie. Daar kunnen ze weinig aan doen, dat heeft te maken met een minder goed functioneren van de executieve functies. Let dus goed op in situaties waar emoties aan te pas komen, zoals sportlessen, woordenwisselingen, enz.
Mensen met autisme houden in het algemeen van routine, kunnen heel lang diep gefocust zijn (het zogeheten hyperfixatie) en hebben moeite met het herkennen van social cues. ADHD'ers daarentegen hebben af en toe een hyperfocus, maar zijn impulsief en switchen vaak van het een naar het ander.
Een intake is een uur, daarna zijn de kosten voor een (meestal halfjaarlijkse) controle €80,00 en voor de telefonisch en emailconsulten betaalt u €30,00 .
Ze kunnen niet lang ergens de aandacht bij houden. Vaak is er ook sprake van lichamelijke onrust (friemelen, wiebelen) en grote beweeglijkheid (steeds opstaan en rondlopen). Als ouder speel je een belangrijke rol in het tijdig herkennen van de signalen die op ADHD bij je kind of peuter kunnen wijzen.
Natuurlijk kán er bij een hoogbegaafde ook daadwerkelijk sprake zijn van ADHD, die kansen zijn gelijk aan die van een regulier ontwikkelend persoon. In dat geval doen de signalen zich doorgaans voor in verschillende situaties (school, thuis, elders, niet maar binnen 1 omgeving).
De diagnose ADHD wordt door een arts gesteld doorgaans in samenwerking met andere deskundigen zoals een psycholoog. Aan de hand van gesprekken met ouders, vragenlijsten, lichamelijke testen en de eigen contacten met het kind wordt beoordeeld of het kind kenmerken vertoont die horen bij ADHD.
Onderzoekers gaan ervan uit dat erfelijkheid de grootste rol speelt bij ADHD. Er is nog geen specifiek gen voor ADHD ontdekt. Het lijkt erop dat meerdere genen er samen voor zorgen dat je aanleg hebt voor ADHD. Dit houdt in dat ADHD kan ontstaan wanneer verschillende genen en omgevingsfactoren op elkaar reageren.
De school moet zorgen voor ondersteuning als uw kind met ADHD of autisme dit nodig heeft. Lukt die extra hulp niet op de school van uw voorkeur? Dan krijgt uw kind ondersteuning op een andere school, zoals een speciale school.
Ja, ADHD klachten kunnen erfelijk zijn. En nee, als de ouder ADHD heeft, is het niet vanzelfsprekend dat het kind ook ADHD krijgt. Uit onderzoek blijkt dat ADHD voor ongeveer 70% erfelijk bepaald is. De kans dat iemand ADHD heeft, is hoger als ouders en/of broertjes en zusjes deze klachten hebben.
Kinderen met ADHD hebben extra regelmaat, structuur en duidelijkheid van hun omgeving nodig. En vooral positieve aandacht. Het is daarbij belangrijk om per situatie te bekijken wat de behoefte van het kind is.
Ook kan de arts methylfenidaat voorschrijven. Problemen bij ADHD zijn vooral belangrijk na het zesde levensjaar. Hierom wordt methylfenidaat meestal gegeven aan kinderen van 6 jaar en ouder. In de puberteit kan dan gekeken worden of het nog nodig is met methylfenidaat door te gaan.
Vermoeidheid, persoonlijke problemen, moeite hebben met grenzen te stellen, manier van omgaan met het kind … Te veel prikkels, te weinig mogelijkheden om het kind zich te laten uitleven, ingrijpende gebeurtenissen … Bijvoorbeeld: de eerste keer naar de kinderopvang, de geboorte van een broertje of zusje.
De meeste mensen gaan eerst naar de huisarts wanneer zij problemen met hun kind ervaren. De huisarts stelt vast of er aanwijzingen zijn die kunnen duiden op ADHD en verwijst indien nodig door naar de kinder- en jeugdpsychiater of kinderarts die gespecialiseerd is in ADHD. Ook een psycholoog mag een diagnoses stellen.
Bij ADHD valt het aan te raden om zoveel mogelijk plantaardig te eten en vooral suikers en koolhydraten links te laten liggen. Je kunt kiezen voor een mediterraan dieet of paleodieet, beide gevuld met fruit, groenten, bonen, noten, volle granen en plantaardige oliën.
Als je ADHD hebt, kun je het beste zoveel mogelijk plantaardig eten en vooral suikers en koolhydraten vermijden.