Je denkt waarschijnlijk dat alles wat uit potjes komt, automatisch minder gezond is. Met babyvoeding is dit echter niet zo, dat bleek uit een onderzoek uit 2016. Uit dit onderzoek bleek ook dat zelfgemaakte hapjes zo'n 26 kcal meer bevatten en 44% meer vet dan babyvoeding uit potjes.
Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn.
Kant en klare potjesvoeding is vrij duur, maar heeft enkele voordelen en specifieke kernmerken: Het is een alternatief voor zelfbereide voeding. De hele productie, van de grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De maaltijden zijn gesteriliseerd.
Een potje fruit heeft niet meer suiker dan fruitpuree dat je zelf aanbiedt. Olvarit (en vermoedelijk andere merken ook) is gepasteuriseerd, waardoor de smaak iets verandert. De structuur verandert iets door het toegevoegde zetmeel en rijstebloem. Daarom leert je kind iets minder goed smaak en structuur te kennen.
Op basis van deze onderzoeksresultaten kun je concluderen dat je zonder schuldgevoel kant-en-klare babyvoeding kunt geven aan je kindje. Sterker nog, kant-en-klare babyvoeding eten kan volgens dit onderzoek soms dus zelfs iets gezonder zijn.
Net als met andere maaltijdvervangers bevat babyvoeding op een geconcentreerde manier veel gezonde voedingsstoffen, maar minder calorieën. Minder, dan een volwassenen dagelijks verbrandt, waardoor het lichaam de reserves zal aanspreken als aanvullende energiebron.
Het babyvoeding-dieet
Ongezond is het dieet niet, want anders zouden baby's die potjes ook niet voorgeschoteld krijgen. Maar als volwassene heb je een gebit waarmee je voedsel kunt kauwen, want de structuur en het uiterlijk van voedsel zijn ook wat waard. Dus gepureerde maaltijden liever pas weer in het bejaardenhuis.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
De groentehapjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 maanden en zijn qua smaak en textuur precies aangepast aan de wensen van je kleintje. En nu het goede nieuws: de Olvarit Bloemkoolschotel is wat ons betreft de beste babyvoeding als je op zoek bent naar een babypotje met weinig suikers en zout.
Het lijkt heel erg op hoe jij, en vele generaties voor jou, het eten voor je kindje thuis klaarmaakt. Er wordt bewust gekozen om de ingrediënten te stomen. Stomen is namelijk de beste manier om de vitamines, mineralen en smaak te behouden. Daarna worden onze potjes kort verhit en luchtdicht afgesloten.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst.
Een baby van 6 maanden mag dingen eten zoals:
Pasta, rijst, brood, en aardappel. Goed gekookte of gebakken vette vis als zalm, of vlees en kip, zolang het goed doorbakken of gekookt is. Thee en water. Je kindje mag lauwwarme thee drinken, zonder suiker, bijvoorbeeld kamille thee, muntthee of jasmijnthee.
Hoeveel oefenhapjes geef je? De oefenhapjes geef je naast de melkvoeding. Daarom is het beter niet te veel te geven, je wilt namelijk niet de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes.
De inhoud van onze Olvarit potjes kun je het beste opwarmen in de magnetron, maar het kan ook verhit worden in een pannetje. Schep eerst de inhoud uit op een bakje geschikt voor de magnetron. De Olvarit 4 maanden potjes verwarm je in de magnetron gedurende ca. 20 sec op 600 Watt.
Een plaspotje is heel geschikt voor kinderen van 1 tot 2 jaar: de maat van dit plaspotje is ideaal voor een dreumes. Ze kunnen er dan goed en stevig op zitten. Als je op latere leeftijd begint met zindelijkheidstraining, is een potje vaak te klein, omdat je kind dan al wat langere benen heeft.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken.
Vanaf 4 maanden kan je kindje behoefte krijgen aan iets anders dan alleen melk. Nestlé PyjamaPapje Rijstebloem is een verantwoord, lekker en glutenvrij papje zonder toegevoegd suiker**. Het helpt je kindje wennen aan vaste voeding. Je kunt Nestlé PyjamaPapje klaarmaken in een flesje of in een bordje.
Flesvoeding wordt gemaakt van koemelk
Die melk koop je meestal in een poedervorm, die je op moet lossen in warm water. Dat water heb je eerst gekookt en is daarna afgekoeld. Die melkpoeder is meestal afkomstig van koemelk en soms zelfs van geitenmelk.
Met oefenhapjes heeft je kind kunnen wennen aan verschillende smaken en het happen van een lepel. Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding. Je kindje mag bijna alle gezonde producten eten die je zelf ook eet.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.