Als je merkt dat je tong wit is, heb je misschien een beslagen tong, ook wel bekend als 'witte tong'. Dit is meestal onschadelijk en wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en dode cellen die vast komen te zitten tussen ontstoken papillen op je tong.
Deze witte laag, die van de tong kan worden geschraapt, wordt meestal veroorzaakt door een ophoping van bacteriën. Veelvoorkomende oorzaken zijn: Uitdroging. Slechte mondhygiëne.
Heb je last van witte aanslag op je tong? In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee.
Echter zijn er ook andere kleuren die je tong kan hebben. Een witte tong kan wijzen op bacteriën in de mond die worden veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Dit geldt ook voor een geel laagje op je tong.
Een tongschraper is niet iets wat veel mensen standaard in hun badkamer hebben liggen. Gelukkig is er een veel makkelijkere oplossing: je tandenborstel.Maak een poetsbeweging over je tong om alle tongbeslag te verwijderen. Vergeet niet om de borstelhaartjes goed af te spoelen wanneer je klaar bent.
Op het achterste gedeelte van de tong zijn bacteriën en voedselresten (tongbeslag) aanwezig. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Een normale, gezonde tong is rozerood van kleur en een bleke tong wijst op een afwijking. Een bleke tong kan wijzen op uitdroging, maar ook op een vitamine B12-tekort, mondschimmel of slechte mondhygiëne.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Oorzaken van een droge mond
bestraling van het hoofd/halsgebied; syndroom van Sjögren, auto-immuunaandoening die speekselklieren aantast; ziekten zoals suikerziekte, reuma, nierziekten of hormonale stoornissen; stress en depressie.
Tongbeslag ontstaat tussen de papillae filiformes, vooral op het dorsale deel van de tongrug. Het bestaat uit dode epitheelcellen, bacteriën en stoffen uit bloed, speeksel, secreet van de sulcus gingivalis en secreet van de nasofarynx.
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond.Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Meestal is de wond na vier weken volledig genezen. 3 Structurele controle is tijdens deze genezingsperiode niet nodig. De patiënt moet wel terugkomen wanneer de slik- of pijnklachten duidelijk toenemen, omdat dit reden is voor poliklinische medebeoordeling door de kno-arts.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën gemakkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszout en een glas water.
Je zou het niet verwachten maar jouw tandpasta of mondwater kan de oorzaak zijn van witte aanslag op de tong. Vermijd daarom bij voorkeur de (traditionele) spoelingen en tandpasta's met alcohol en sodium lauryl sulfaat. Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking en sodium lauryl sulfaat prikt en maakt kleine wondjes.
De spierspanning in je tong
Als je wakker wordt stijgt de adrenaline weer en ook je tongspanning. Als je je dan vervolgens moet haasten, heb je daar extra veel energie voor nodig en stijgt de spanning in je tong nog meer. Je tong gaat daardoor tegen je gehemelte of je tanden aan drukken.
Wanneer je je tong uitsteekt en bekijkt in de spiegel, zie je misschien een witte aanslag zitten op het achterste gedeelte (de tongrug). Soms kan het tongbeslag geel of zelfs groen, bruin of zwart zijn.
Heb je regelmatig last van een pijnlijke tong, ontstoken of bloedend tandvlees, aften, kloven in de mondhoeken, branderige lippen, mond of ogen? Het is dan goed mogelijk dat je een tekort hebt aan de B vitamines.
Breng een klein beetje JuliBrite Tong Gel aan op de borstelhaartjes. De gel bevat ontsmettende enzymen waardoor tongbeslag losweekt en een schone tong sneller wordt bereikt.
Je kunt naar de kraan spurten om je tong onder stromend water te houden, maar een brandende tong verzachten kan ook ietsje makkelijker: probeer door je mond te ademen, want de frisse lucht verzacht de pijn. Daarnaast kun je een koud drankje drinken of op een waterijsje of ijsblokje zuigen.
Slechte adem en halitose
De oorzaak heeft weinig of niets te maken met wat u eet of drinkt. De belangrijkste boosdoener is de aanwezigheid van bacteriën en voedselresten op het achterste gedeelte van uw tong, tongbeslag genoemd. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam.