Naam. De naam India of Indië (ινδιη) werd in de oudheid door de oude Grieken afgeleid van "Sindhu", de lokale naam voor de rivier de Indus. De naam "India" sloeg als een pars pro toto op alle gebieden ten oosten van de rivier, waarover in die tijd weinig bekend was.
Onder leiding van Nehru, Gandhi vriend, werd India op 15 augustus 1947 onafhankelijk.
Het is het land van het hindoeïsme, de prachtige landschappen, de heilige dieren, Bollywood en van de kleuren. En niet te vergeten, de overheerlijke Indiase curries. Maar ook van armoede, vervuiling en de enorme bevolkingsomvang.
Met Indië worden de voormalige kolonies in Zuid- en Zuidoost-Azië aangeduid: Brits-Indië (of Voor-Indië), dat onder meer de huidige landen Pakistan, India en Bangladesh omvatte, en Nederlands-Indië (ook Achter-Indië), het huidige Indonesië.
Macedonië krijgt een andere naam: Noord-Macedonië. Daarover heeft het land vandaag een overeenkomst bereikt met buurland Griekenland. Dat dringt al jaren aan op naamswijziging van Macedonië, omdat het zelf een regio heeft die zo heet.
Kinderen hebben meestal één tot drie namen. Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
De naam India of Indië (ινδιη) werd in de oudheid door de oude Grieken afgeleid van "Sindhu", de lokale naam voor de rivier de Indus. De naam "India" sloeg als een pars pro toto op alle gebieden ten oosten van de rivier, waarover in die tijd weinig bekend was.
Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase, een vrouw uit het historische Indië is een Indische.
Niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de achternamen zijn ze te herkennen, die zijn doorgaans Europees of gewoon lekker Hollands. Indische Nederlanders worden kortweg Indisch of zelfs Indo genoemd. Door het gemengde bloed is hun huid lichter, hebben ze soms lichte ogen en wat scherpere Westerse trekjes.
Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de Indiërs. De meeste zijn hindoe (80 procent) of moslim (13 procent).Verder zijn er christenen (2 procent), sikhs (2 procent), boeddhisten, jains, joden en aanhangers van het zoraisme en de Baha'i.
India's beroemdste gerechten zijn van uiteenlopende oorsprong. De kruidige stoofpotjes (curry's) komen voort uit de islamitische keuken van de Moghuls. Uit Noord-India en Pakistan stammen de tandoorischotels van gemarineerde ingrediënten die worden geroosterd in een speciale tandoori-oven.
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy).
Wanneer je op vakantie naar het land gaat, houd dan rekening met de 5 heilige dieren in India. Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap.
Brits-Indië (Engels: British India) of de British Raj (Hindi: Britse heerschappij) waren de Britse koloniën in Zuid-Azië, een gebied dat destijds India werd genoemd. Brits-Indië omvatte de huidige landen India, Pakistan, Bangladesh en delen van Myanmar (Birma) en vormde het zwaartepunt van het Britse koloniale rijk.
India heeft een oppervlakte van 3.287.590 km² (80 keer Nederland, 107 keer België) en telt ruim 1,38 miljard inwoners. Ongeveer een zesde van de wereldbevolking woont in India, een derde van hen is jonger dan vijftien jaar. Ieder jaar komen er bijna net zoveel Indiërs bij als de hele Nederlandse bevolking.
Indische Nederlanders. Nederlanders afkomstig uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), zowel Indo-Europeanen (Nederlanders van gemengde afkomst, afgekort tot Indo's) als Totok's (volbloed Nederlanders), en hun nazaten.
Het Hindi is de belangrijkste taal van de Indiërs. Een andere taal die in heel India gesproken wordt is het Urdu, de taal van de moslimminderheid. Sanskriet is de taal waarin de oude heilige boeken werden geschreven. Het is vermoedelijk nooit een spreektaal geweest.
Cultuur. De meeste Indiase mensen zijn heel gastvrij en vriendelijk. Het kan zijn dat je je soms een beetje aangestaard voelt, voel je dan niet beledigd, het is gewoon uit nieuwsgierigheid. De meeste mensen zullen er ook alles aan doen om jou als toerist te helpen.
De Adivasi worden dan ook gezien als de oorspronkelijke inwoners van het Indiase subcontinent. Het woord raakte pas in zwang vanaf de jaren 1930, omdat toen pas de noodzaak ontstond bij de Adivasi om een identiteitsgevoel te ontwikkelen.
India inmiddels vijfde economie van de wereld
India was in 2021 na de VS, China, Japan en Duitsland de grootste economie ter wereld. Het bruto binnenlands product (bbp) was 2 696 miljard euro in 20211, zie tabel 1.2.2 (Wereldbank, 2022).
De opdeling van Brits-Indië op 14/15 augustus 1947 leidde tot de twee onafhankelijke staten India en het Dominion Pakistan (later opgedeeld in Pakistan en Bangladesh), en vond plaats op grond van godsdienst. De deling van Brits-Indië in India en (Oost- en West-) Pakistan.
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.
Op nummer één staat de achternaam Brink. Brink is een adresnaam en duidt op de plek waar men vroeger woonde. Op nummer twee staat de naam Beek, wat ook een adresnaam is. Daarnaast kan deze achternaam ook een patroniem zijn.