Nederland verandert van een grotendeels katholiek land in een protestants land. Dat lijkt slecht nieuws voor het Sinterklaasfeest: er komt een verbod op heiligenverering – en daarmee ook de viering van Sinterklaas. Ook in katholieke landen wordt Sint Nicolaas minder populair: het wordt alleen nog plaatselijk gevierd.
Het sinterklaasfeest wordt in vrijwel geheel België en Nederland gevierd. In de Nedersaksische dialecten van Noordoost-Nederland wordt Sinterklaas Sunterklaos, Sunderklaos of Sunneklaos genoemd, zoals in het aangrenzende Noord-Duitsland. In het Limburgs heet hij Sinterklaos.
Algemeen wordt aangenomen dat de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) de eerste was die Sinterklaas uit Spanje liet komen. Volgens hem was Sinterklaas de "Bisschop van Spanje". Schenkman introduceerde ook de knecht die later Zwarte Piet zou gaan heten, en de stoomboot waarmee hij naar Nederland kwam.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Op Ameland vieren ze Sinterklaas net een tikkie anders. Ze vieren er Sunneklaas: een mysterieus feest waarbij de eilandbewoners liever niet te veel pottenkijkers trekken.
Vandaag de dag is Sinterklaas een speciale dag in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland, maar niet in Spanje. Zij vieren Drie Koningen in januari en niet Sinterklaas in december.
Waar komt Sinterklaas vandaan? Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije.
Sinterklaas komt altijd met een stoomboot, een traditie die stamt uit het midden van de 19e eeuw. Hij rijdt in Nederland op een paard genaamd Amerigo. In 2019 nam Sinterklaas het paard Ozosnel mee uit Spanje. In België rijdt Sinterklaas op het paard Slecht-Weer-Vandaag.
Een van die plaatsen kan La Aldea de San Nicolás zijn op het Canarische Eiland Gran Canaria. Het kan zomaar zijn dat de Sint daar woont in het “Casa del Balcón” het eerste huis dat in het dorpscentrum werd gebouwd. De Zwarte Pieten zouden kunnen wonen in de “Casas Blancas” of de “Casa del Corredor” …
De meeste mensen weten dat Sinterklaas niet echt uit Spanje komt, zoals de traditie wil. Sint-Nicolaas was de bisschop van Myra, een stad in het huidige Turkije, die bekendstond om haar gulheid en vrijgevigheid.
Is Sinterklaas een Turk? Hij kwam niet uit Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam uit Patara, dat lang geleden hoorde het bij het Romeinse Rijk en waar men Grieks spraks. Sint is dus eigenlijk een soort Grieks sprekende Turk.
De viering van Sinterklaas zoals we die nu kennen is gebaseerd op een prentenboekje dat de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman in 1850 maakte.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
In België besloten ze het paard Slecht-Weer-Vandaag te noemen. De naam werd bedacht door scenarioschrijver Hugo Matthysen en voor het eerst geïntroduceerd in 1992 tijdens de eerste aflevering van het programma Dag Sinterklaas.
Heel bekend zijn natuurlijk de gezellige kerstmarkten en de adventsdagen. Maar ook Sinterklaas wordt hier gevierd. Niet zo uitgebreid als bij ons, maar toch! In Duitsland is het de Heiligen Nikolaus, of hier in Ostfriesland beter bekend als Sünnerklaas.
Hoe Sinterklaas bij mij thuis werd gevierd
Ja, hij is in Duitsland de hulp van 'Nikolaus'.
De moren waren islamitisch en Sinterklaas was een christelijke bisschop. In Spanje zou hij dan veilig zijn.Anderen zeggen dat hij naar Spanje is verhuisd omdat hij dan dichter bij Nederland is en niet zo ver meer hoeft met de stoomboot. De Sint wordt tenslotte ook een dagje ouder.
Madrid. De meeste onder ons denken automatisch aan Madrid gewoon omdat een grote stad en ook de hoofdstad is van Spanje. Voor een oudere man zoals Sinterklaas is dit niet onmiddellijk de beste plaats om te overwinteren of de zomer door te brengen.
Kasteel Muiderslot wordt Kasteel van Sinterklaas
Muiden, Noord-Holland - Hoe woont Sinterklaas eigenlijk als hij in Nederland is? Dat wil ieder kind graag weten. Jaarlijks worden daarom kastelen in het hele land omgetoverd tot Kasteel van Sinterklaas.
De officiële feestdagen in Spanje zijn: 1 januari (Año Nuevo, Nieuwjaar); 6 januari (Los Reyes Magos, Driekoningen); maart/april (Jueves Santo, Witte Donderdag); maart/april (Viernes Santo, Goede Vrijdag); maart/april (Pascua, Pasen); 1 mei (Día del Trabajo, Dag van de Arbeid.
Van Nederland naar Spanje: 5 dagen op de stoomboot of 16,5 uur in de auto. Het duurt het langst om op het paard van Sinterklaas vanuit Nuenen naar Madrid te rijden. De schimmel kan in looptempo ongeveer 6,4 km per uur afleggen en verbrandt hierbij 102 zakken kruidnoten.
Eerste kerstdag in Spanje
Hoewel het gebruikelijk is dat cadeautjes voor de kinderen pas worden uitgedeeld op Driekoningen, vieren steeds meer Spaanse families de komst van. Papa Noel (de kerstman) op eerste kerstdag.
Rond het jaar 300 na Christus was Nicolaas de bisschop van Myra. Hij deed veel goeds voor de mensen. Daarom verklaarden de mensen hem na zijn dood heilig. Zijn naam werd Sint-Nicolaas.
Archeologen in Turkije hebben naar eigen zeggen de exacte locatie van de begraafplaats van Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, gevonden. Het graf ligt onder een kerk in de Turkse stad Demre, het vroegere Myra.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd. De naam Sinterklaas komt daar vandaan.