WAZO-uitkering via UWV Dan heeft u tijdens uw zwangerschaps- en
Wij betalen uw zwangerschapsuitkering per week. U ontvangt dus zolang de uitkering duurt, wekelijks een betaling van ons. U ziet op Mijn UWV de datum waarop wij uw vorige uitkering hebben overgemaakt en de datum waarop wij de volgende uitkering overmaken.
Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan.UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.
De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van uw dagloon. Wij baseren uw dagloon op de uitkering die u had voordat u met verlof ging.
De zwangerschaps- en bevallingsuitkering duren samen net zo lang als het zwangerschaps- en bevallingsverlof samen, dus minimaal 16 weken. Ook als u eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum. Over deze weken krijgt u een aaneengesloten WAZO-uitkering van ons, meestal via uw werkgever.
Als u zwanger bent en een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde uitkering (WGA) van UWV krijgt, dan heeft u recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens dit verlof ontvangt u een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Deze uitkering duurt minimaal 16 weken.
Wie zwanger is en werkt, heeft recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof (hierna: zwangerschapsverlof). Dat recht op verlof is vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
De Wet Arbeid en Zorg (WAZO) is een Nederlandse wet waarin het recht op verschillende verlofsoorten geregeld is, zoals ouderschapsverlof en zorgverlof. De WAZO heeft als doel om het voor werknemers makkelijker te maken om werk en privé te combineren.
Ziektewet of WAZO
Heeft u een Ziektewet-uitkering of een uitkering via de Wet arbeid en zorg (WAZO)? Dan is uw vakantiegeld al opgeteld bij de uitkering die u elke maand krijgt. U ontvangt uw vakantiegeld dus niet als apart bedrag.
WAO-uitkeringen
De Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) kent 2 soorten uitkeringen:Een tijdelijke loondervingsuitkering voor mensen ouder dan 33 jaar. De loondervingsuitkering duurt minimaal een half jaar en maximaal 6 jaar. Dit hangt af van de leeftijd waarop u arbeidsongeschikt bent geworden.
Is uw partner pas bevallen en heeft u een arbeidsovereenkomst, dan kunt u aanvullend geboorteverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierdoor krijgt u extra tijd om te wennen aan het nieuwe leven met uw kind.
Binnen de WAZO uitkering, de Wet arbeid en zorg (WAZO), zijn alle vormen van verlof en de daarbij behorende uitkeringen geregeld. Het doel van de wet is de combinatie van werk en privé voor werknemers te vergemakkelijken, zodat het voor mannen en vrouwen aantrekkelijker is om te (blijven) werken.
Ziek, maar niet door zwangerschap of bevalling
Is uw werkneemster ziek, maar komt dit niet door haar zwangerschap of bevalling? Dan is het van belang te weten op welk moment haar ziekte begint. Dat bepaalt of u haar loon doorbetaalt of dat zij recht heeft op een Ziektewet- of zwangerschapsuitkering (WAZO).
Informatiepagina van het UWV over de werknemersverzekeringen zoals WIA, Wajong, WAO, WAZ, WAZO en Ziektewet. Deze pagina is bestemd voor werkgevers en geeft informatie over het afdragen van premies.
De aanvraag voor een zwangerschapsuitkering (WAZO) doet u online via het werkgeversportaal. Wij controleren meteen de gegevens die u invoert. Als de gegevens kloppen krijgt u een ontvangstbevestiging.
De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken. Uw baby wordt 1 week voor die datum geboren. U heeft dan 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Per 2 augustus 2022 wordt de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) aangepast. Met de wijziging van deze wet komen ook DGA's in aanmerking voor betaald ouderschapsverlof.
Uw gemeente beoordeelt uw recht op bijstand en betaalt de uitkering. Zo staat het in de Participatiewet. De bijstandsuitkering vraagt u aan via werk.nl. Soms kunt u de uitkering ook bij de gemeente zelf aanvragen.
De hoogte van de WW-uitkering is afhankelijk van je gemiddelde salaris in het jaar voordat je werkloos werd. In de eerste twee maanden krijg je 75 procent van je dagloon.De derde maand is dat 70 procent.Als je uitkering verlengd wordt, blijft de uitkering 70 procent.
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) zijn er twee vormen van onbetaald verlof voorzien, die een werkgever niet kan weigeren. Het gaat hierbij om ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof.