Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Is je lavendel helemaal uit model of zie je veel kaal hout? Dan kun je proberen om de lavendel helemaal terug te snoeien. Het liefst zo klein mogelijk. Bij deze snoeibeurt knip je dus wel in het kale hout.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
De lavendel is een 'semi- struik': het ziet eruit als een vaste plant, maar na een paar jaar verandert het groen in hout. Het doel van lavendel snoeien is om dit proces zoveel mogelijk te vertragen, zodat de lavendelplant zo lang mogelijk groen en compact blijft.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.
Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Ideaal voor in de border maar ook leuk in een pot op het terras.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Het snoeien van verwaarloosde lavendel
Hij is misschien nog te redden. Duw de takken opzij en kijk of er nieuwe scheuten te vinden zijn. Deze vind je meestal in het midden van de plant. Knip de kale, verhoute delen van de lavendel ver terug met de heggenschaar, zodat het zonlicht de nieuwe scheuten kan bereiken.
Lavendel houdt van kalkrijke grond die goed doorlatend is. Bij het planten van Lavendel in zandgrond hoef je geen bemeste tuinaarde te gebruiken. Het komt wel eens voor dat Lavendel doodgaat als deze in bemeste tuinaarde wordt aangeplant. Ook kan dit een negatief effect hebben op bloemknoppen.
Knip jonge planten in de lente een paar keer terug. Ze bloeien dan later, maar wel voller en mooier. Je kunt de planten van gewone lavendel diep insnoeien, maar knip nooit onder de onderste uitlopers. In het najaar, of na de bloei, snoei je lavendel in vorm.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Lavendel zijn groenblijvende planten die hun bladeren zelfs tijdens de vegetatierust behouden. Dit vraagt om een lichte plaats in de kas, serre of voor het raam. De temperaturen moeten bij voorkeur laag blijven, omdat hoge temperaturen de plantengroei tijdens de rustperiode stimuleren.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Lavendel houdt van arme, goed doorlatende grond. Knip een stek van 5-8 cm van de plant en haal de top eruit. Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel schuin af. Steek de stekjes in de grond tot aan het blad.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Lavendel is een kalk minnende plant die je zowel in het najaar en in de winter als in het vroege voorjaar kalk mag geven. Tip: in je tuin geplante lavendel hoef je geen water te geven.
Met lichte regen kan de plant alsnog uitdrogen, er komt dan weinig tot geen water in de pot. Het water komt dan alleen op de plant en niet bij de wortels. Tijdens de bloei kun je de lavendel bijvoeden. Verder mag je uitgebloeide bloemstelen wegknippen.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
Wat zon betreft is volle zon de meest ideale standplaats maar ook half-schaduw is geen enkel probleem. Zelfs in overwegend schaduwrijke plaatsen zal lavendel nog groeien en bloeien maar de planten zullen wel minder compact uitgroeien en toch ook iets minder bloeirijk zijn.
Belangrijk is om de wortels van de plant “ruim” uit te steken. De wortel is ongeveer 2/3 van de hoogte van de plant. Als u de Lavendel gaat verplaatsen is het dus belangrijk om hier ruim om heen de wortel uit te graven.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Lavendel stekken wanneer
Je kunt het beste lavendel stekken tussen juni en augustus. De stek heeft dan nog genoeg tijd om voor de winterrust te wortelen. Daarvoor heeft hij ongeveer twee maanden nodig.
Lavendel Stekken Op Water
Mocht je deze methode willen gebruiken is het eigenlijk vooral belangrijk het onderste gedeelte in water te zetten. Dit is het gedeelte waarvan je de bladeren hebt verwijderd en het schors eraf hebt geschraapt. Na 2-4 weken zul je vervolgens de eerste wortels tevoorschijn komen.