Meestal gaat een oogontsteking binnen 1 tot 2 weken vanzelf over. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Ze kunnen irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
Wat te doen tegen jeukende, branderige of geïrriteerde ogen? In de meeste gevallen zijn de jeukende, branderige of geïrriteerde ogen makkelijk te behandelen. Bijvoorbeeld met kalmerende oogdruppels of met medicijnen tegen de allergie. Een koud washandje op uw gesloten ogen leggen kan vaak ook al helpen.
U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Bovendien kunnen ze irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
De meeste virale infecties van de conjunctiva veroorzaken een slijmvorming en waterige afscheiding. Virussen zijn in het algemeen de oorzaak van het bekende “rode oog”, vaak gepaard gaande met een rauwe keel en loopneus, net als bij een verkoudheid of griep; deze verschijnselen duren 1-3 weken.
Een oogontsteking begint vaak met symptomen als jeuk of pijn in het oog. Hierna krijg je last van rode ogen doordat het bindvlies begint te verkleuren. Daarnaast kun je bij een oogontsteking last krijgen van de volgende symptomen: Pus en etter in de ooghoeken, vooral 's ochtends.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Behandeling chronische blefaritis
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
Oorzaken van geïrriteerde ogen zijn allergie, een infectie, het dragen van contactlenzen, tabaksrook, stof, wind of fel (zon)licht. Als er wat in oog zit: spoel het eruit met schoon, stromend kraanwater. Probeer niet in de ogen te wrijven en spoel uw ogen niet te vaak. Knipper regelmatig.
Branderige ogen (prikkende ogen) kunnen op diverse aandoeningen wijzen, bijvoorbeeld een allergie of conjunctivitis. De oorzaak van brandende ogen is niet altijd medisch. Branderige ogen gaan vaak samen met andere oogklachten, zoals jeukende, tranende, vermoeide of rode ogen.
Er zijn globaal 2 vormen van een conjunctivitis: Allergische reactie: vrij snel (binnen enkele minuten) na het indruppelen van oogdruppels ontstaat er jeuk, zwelling en roodheid van het ooglid en slijmvlies. De oogdruppels zijn vaak antibioticadruppels. Deze allergische reactie komt zelden voor.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Een hoornvliesontsteking kenmerkt zich door een rood pijnlijk oog. Verwijding van de bloedvaatjes – een ontstekingsreactie van je lichaam - veroorzaakt de roodheid. Het gebied wordt dan meer doorbloed. Een hoornvliesontsteking heb je meestal aan één oog.
U heeft dan een ontstoken oog. Een infectie door het adenovirus in uw oog kan erg vervelend zijn, maar is ongevaarlijk. Na een week of 3 is de ooginfectie met de klachten voorbij. Tijdens deze periode bent u wel erg besmettelijk voor anderen om u heen.
Oogontstekingen met het herpesvirus kunnen vervelende complicaties geven. Een behandeling is noodzakelijk. Bacteriële infectie > Ook een bacteriële ooginfectie komt vaak voor en is erg besmettelijk.
Bacteriële oogontsteking symptomen:
Acute roodheid van het oog. Pijn. Brandende ogen. Geelgroene afscheiding (pus)
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Diagnose. Met een gebruikelijk oogheelkundig onderzoek kan de oogarts vaststellen of er sprake is van uveïtis. Bij ditonderzoek worden de ogen met de microscoop bekeken waarbij pupillen met oogdruppels verwijd worden, zodat de oogarts het netvlies en vaatvlies kan bekijken (spiegelen).
Uveïtis kan leiden tot blijvend verminderd zien, van gering tot ernstig, en zelfs tot blindheid. Soms ontstaan er andere problemen bij uveïtis: vocht in het netvlies (maculaoedeem)
Heel soms kunt u een oogmelanoom ook zien in uw oog. U ziet dan een donker plekje op de iris dat groter wordt. Of een verandering in de vorm van de pupil. Het merendeel van deze symptomen kunt u ook krijgen bij andere oogziekten die vaker voorkomen.