Konijnen zijn zeer gevoelig en omdat ze prooidieren zijn, kunnen ze signalen van stress en angst zeer goed verbergen. Stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid en in sommige gevallen kan het wenselijk zijn om konijnen extra geruststelling te bieden. Dit kun je bereiken door het gebruik van feromonen.
Schenk aandacht aan je konijn
Door je konijn aandacht te geven, bijvoorbeeld door met hem te spelen of hem lekkere snacks aan te bieden, laat je hem zien dat hij veilig is en niet bang hoeft te zijn. Geef hem bijvoorbeeld een stuk knaaghout uit de dierenwinkel.
Tijd om te wennen
Zet de kooi op een rustige plaats in huis. Laat je konijn eerst aan alle geluiden en mensen om hem heen wennen, terwijl hij in de kooi blijft. Praat tegen hem en geef hem door de tralies heen zijn eigen voer of wat lekkers. Pas als hij wat meer gewend is, kun je het dier in een ren laten lopen.
Een leuk konijnen denkspel, knaagmateriaal, een snackbal voor het speuren naar brokjes of een snuffelspel waar jouw konijn snacks kan winnen. Eigenlijk alles wat met knagen, graven, snuffelen, gooien en scheuren te maken heeft kan jouw konijnen vermaken.
Je kan het konijn ook terugvinden op vlaktes, in bergachtige gebieden en op klei- of zandgronden. Het dier geeft echter de voorkeur aan een droge grond – hij heeft een hekel aan natte gebieden – die diep, los en goed gedraineerd is.
Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.Zachtjes tussen, op en achter de oren aaien. Eigenlijk moet een konijntje altijd zelf uit de kooi kunnen gaan.
Als je konijn stress ervaart of er gevaar dreigt, kun je dit ook herkennen aan de lichaamstaal. Zeker omdat konijnen prooidieren zijn, zijn er een hoop geluiden en/of gedragingen welke je kan zien. Naast het zacht knarsen met de tandjes, kunnen konijnen dit ook harder doen.Je ziet ook vaak dat de ogen groter worden.
Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben. Heeft hij daarnaast grote ogen, dit is een stress signaal en wordt gebruikt wanneer het dier angstig of nerveus is. Hard gillen betekent meestal angst of pijn. Stampt je konijn op de grond, dan is hij angstig, boos of hoort iets vreemds.
Aandacht geven kan je doen door er rustig mee te spelen of het zachtjes te aaien. Let er wel op dat je je konijn niet onnodig optilt! Dat is iets wat hij absoluut niet leuk vindt. Het bezorgt hem onnodige stress.
nachts aan tralies knaagt (en jou uit je slaap houdt) roept dat hij uitgerust is, zich verveelt en zich eenzaam. voelt en graag aandacht wil hebben.
Onzindelijkheid bij jonge konijnen
Met als gevolg dat ze vaak plassen, soms gewoon omdat ze hun plas niet meer op kunnen houden, maar vaak ook op momenten dat ze bang zijn, als ze dingen spannend vinden. Zo komt het bij jonge konijntjes vaak voor dat ze plassen als ze op schoot zitten of op meubels.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Konijnen zijn slopers: ze knagen, bijten, trekken en graven in en aan alles wat ze tegenkomen. En daar hebben ze echt plezier in. Dus als ze los in huis lopen, laat ze dan niet alleen zonder toezicht. Verander eens iets aan het verblijf: plaats een nieuw speeltje, een doos, een mandje of een tunneltje.
Aandacht
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Ook een slechte vacht (door stress) of waterige ogen kunnen duiden op een ongelukkig konijn. Een konijn wil lekker op zijn achterpoten kunnen staan en moet daar voldoende ruimte voor hebben. Konijnen hebben daarnaast een sterke natuurlijke knaagbehoefte.
Een konijn dat ineengedoken zit, met de oren plat en wijde pupillen, is angstig, gestrest of bang. De oorzaak kan een ander huisdier zijn, een eng geluid of zelfs een onbekende lucht. Dit gedrag komt vaak voor bij konijnen die niet van jongs af aan handtam zijn gemaakt.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
Een gezond konijn is beweeglijk en eet een groot gedeelte van de dag.Ook horen ze een flinke hoeveelheid keutels te produceren. Omdat ziekteverschijnselen heel subtiel zijn, is elk konijn dat stilzit, minder eet of minder keutelt, potentieel ziek. Het is belangrijk om dan meteen te bellen en niet af te wachten.
Het konijn is boos, ziet gevaar aankomen of is het ergens niet mee eens.Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn om zich aan andere konijnen te laten zien. Je konijn stampt niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal in elkaar gedrukt zitten met groot opgezette ogen.
Soms duwt hij eerst met zijn kop, soms gebruikt hij meteen z'n tanden. Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Het ras van het konijn
Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Om een goede band met je konijn op te bouwen is het belangrijk dat je tegen het konijn praat. Ze zijn gefocust op geluiden en geuren en zullen dit bij herhaling gaan herkennen. Ga indien mogelijk in het hok of de ren zitten en anders ernaast met de deur open.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.