Klachten. Kinderen met leukemie kunnen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts, bloedarmoede, bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes, lang nabloedende wondjes en botpijnen. Het is vooral de combinatie van deze klachten die op leukemie wijst.
Door een tekort aan bloedplaatjes stolt het bloed minder snel.Hierdoor ontstaan er sneller bloedingen en blauwe plekken. Ook kunnen rode of paarse puntvormige huidbloedingen ontstaan, even groot als een speldenknop.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Als duidelijk is om welke vorm van acute leukemie het gaat, bepaalt de arts een behandeling. Ook is dan beter te voorspellen wat de vooruitzichten zijn. Meestal is de uitslag van dit onderzoek binnen een dag bekend. Bij dit chromosomenonderzoek worden cellen op kweek gezet en dit duurt ongeveer vijf dagen.
Wijzen bloedwaarden en het resultaat van het lichamelijk onderzoek inderdaad op leukemie, dan volgt een uitvoerig bloedonderzoek en eventueel een beenmergonderzoek om vast te stellen welke vorm van leukemie je hebt.
Myelodysplastisch syndroom (MDS) wordt ook wel myelodysplasie genoemd en staat voor een groep van beenmergstoornissen waarbij de productie van bloedcellen ernstig is verstoord. MDS is een zeldzame ziekte, die jaarlijks bij ongeveer 5 op de 100.000 mensen wordt vastgesteld.
Vooruitzichten van CLL
Word je eenmaal behandeld, dan kan CLL vaak onderdrukt worden. Over het algemeen zijn de vooruitzichten goed. Van de 100 mensen met CLL leven er 76 nog 10 jaar na de diagnose.
Bij veel hematologische kankers, zoals leukemie en non-hodgkinlymfoom, steeg de 5-jaarsoverleving tot ruim 80 procent. Maar voor mensen met acute myeloïde leukemie blijven de kansen om deze ziekte te overleven laag; maar 26 procent van de mensen met AML is na vijf jaar nog in leven.
Door een tekort aan bloedplaatjes ga je makkelijker bloeden en duurt het langer voordat het bloed stolt. Ook krijg je vaker blauwe plekken, soms zelfs spontaan.
CLL komt op iedere leeftijd voor, echter vooral bij patiënten ouder dan 60 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Tot nu toe kan met chemotherapie geen volledige genezing worden bereikt.
Jeuk is vaak het eerste symptoom van de ziekte van Hodgkin en komt daarbij voor in een frequentie van 3 tot 25 pct. Ook bij mycosis fungoides komt jeuk dikwijls voor, daarentegen zelden bij leukemie.
Doorgaans kan een blauwe plek niet zoveel kwaad. Maar mocht je echt spontaan blauwe plekken krijgen, dus zonder dat je je gestoten hebt, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er zijn namelijk aandoeningen waarbij je uit het niets een blauwe plek krijgt, zoals de ziekte van Von Willebrand.
Acute leukemie is levensbedreigend en moet onmiddellijk behandeld worden. Chronische leukemie breidt zich minder snel uit maar zal onbehandeld ook levensbedreigend zijn. Leukemie is niet te genezen door een operatie, doordat de witte bloedcellen zich in het bloed verspreiden door het hele lichaam.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Leukemie ontstaat meestal door een fout in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Deze stamcellen worden later bloedcellen. Soms leidt zo'n fout in het DNA tot leukemie. De witte bloedcellen kunnen daarna ongeremd gaan delen waardoor er veel te veel abnormale witte bloedcellen ontstaan.
Vaak heeft u een bleke huid, snel last van blauwe plekken, last van plotselinge koorts en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden. Er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan ontsteken. Dit gaat bovendien vaak nog gepaard met diarree en een verkleuring van de urine.
We weten niet precies wat de oorzaak is van leukemie. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld schadelijke stoffen waar mensen mee in aanraking zijn gekomen, bepaalde behandelingen van andere soorten kanker en bepaalde infecties. Meestal wordt er geen oorzaak van de leukemie gevonden.
Het beenmerg bij preleukemie zit vol rijpe en misvormde bloedcellen, die slecht functioneren en bij patiënten na verloop van tijd kunnen leiden tot een tekort aan rode en/of witte bloedcellen en bloedplaatjes in het bloed. Het aantal onrijpe cellen, blasten genaamd, is bij preleukemie normaal of slechts licht verhoogd.
Leukemie is een ernstige ziekte. Er zijn veel verschillende klachten die erop kunnen wijzen dat je deze ziekte hebt, zeer ernstige vermoeidheid is er daar een van. Vermoeidheid komt vaak voor en wordt gelukkig veelal veroorzaakt door heel iets anders en niet door leukemie.
Dat komt doordat de kwaadaardige witte bloedcellen teveel ruimte in het beenmerg innemen. Er is ook een vorm van leukemie die chronisch is. Dat betekent dat de ziekte blijft bestaan, maar ook minder erg is. Leukemie kan op alle leeftijden ontstaan.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'.
Iemand met acute myeloïde leukemie krijgt binnen enkele weken klachten. Ziekteverschijnselen kunnen zijn: bloedarmoede door een tekort aan rode bloedcellen (bleekheid, vermoeidheid, kortademigheid);
Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes.