Tussen de 32 en 34 weken geboren:De bevalling zal worden geremd en je krijgt injecties om de longen van je baby te laten rijpen. Je baby komt wel in de couveuse te liggen omdat ze toch nog wel wat problemen kunnen hebben: Moeilijk op temperatuur blijven. Snel tekort aan glucose (suiker)
Vanaf 26 weken is is de overlevingskans van een baby ongeveer 70%. De overlevingskansen van premature baby's van meer dan 27 weken liggen rond de 90% en bij een zwangerschapsduur van 33 weken stijgt de overlevingskans naar 95%.
Je baby in week 32
Hij lijkt qua formaat nu het meest op een Chinese kool. Je kindje gaat nu zo zoetjes aan zijn houding aannemen waarin het geboren gaat worden. De ruimte in je baarmoeder wordt steeds minder waardoor de 'speelperiode' nu wel ten einde is.
Je baby weegt tussen 1,5 en 2 kg en heeft een totale lengte van ongeveer 43 tot 46 cm. Dat is ongeveer zo groot als een kleine pompoen.
Je baby kan zich ook nog steeds draaien in je buik. Afhankelijk van hoever je bent en hoe groot je kindje al is, kan je dit in meerdere of mindere mate voelen. Meestal beweegt je hele buik mee als je kindje rond deze periode draait. Je voelt niet de gebruikelijke schopjes, maar eerder een duwbeweging in je buik.
32 Weken zwanger. Je bent nu 7 maanden zwanger.
Groeiecho * 32 weken echo
We kijken dan of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig is in de baarmoeder. Zonodig kijken we naar de plaats van de placenta (moederkoek). We kijken ook alvast of de baby al met het hoofdje naar beneden ligt. Deze echo geeft heel andere beelden dan de voorgaande echo's.
32 weken zwanger: kwaaltjes
Veel vrouwen krijgen in deze laatste weken ook last van die typische laatste-loodjes-kwaaltjes. Kortademigheid, rugpijn, bekkenpijn, maagzuur, vocht vasthouden… Als je 32 weken zwanger bent kun je ook (meer) last gaan krijgen van harde buiken of voorweeën.
In Nederland weegt een baby bij de geboorte gemiddeld rond de 3500 gram. Er wordt gesproken van een normaal geboortegewicht als een baby tussen de 2500 en de 4000 gram weegt. Bij een geboortegewicht vanaf 4500 gram wordt er in medische termen gesproken van macrosomie.
Harde buiken zijn normaal in je derde trimester. Het voelt alsof je baarmoeder zich samentrekt en in een balletje verandert. De contracties zijn meestal niet pijnlijk en houden vaak op na een uur. Je lichaam voert een soort oefening uit om zich op de bevalling voor te bereiden.
Als je 32 weken zwanger bent, wordt de ruimte in je baarmoeder steeds kleiner.Je baby kan nauwelijks nog omdraaien en ligt mogelijk al in de houding waarin hij geboren gaat worden. Het is ook nog goed mogelijk dat het gaat draaien, al wordt de kans wel kleiner.
Gemiddeld gebeurt het indalen tussen de 30 en 38 weken zwangerschap, maar het is ook mogelijk dat je baby pas gaat indalen als de bevalling begint. Ook bij een tweede of derde zwangerschap is de kans groot dat je baby pas op een later moment gaat indalen.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
Het is gebruikelijk de geboorte van baby's die nog geen 30-32 zwangerschapsweken oud zijn, in een centrumziekenhuis te laten plaatsvinden. Een dergelijk ziekenhuis beschikt over neonatale intensive-care-afdeling (NICU), waar intensievere zorg zoals mogelijkheden tot beademing aanwezig is.
Monitor thuis < 30 weken of geboortegewicht < 1 500 gram. Gehoortest -> alle baby's die bijna ontslagklaar zijn. De baby moet daarvoor minimum 7 dagen oud zijn, anders is er vaak een foute test. Oogcontrole < 32 weken of geboortegewicht < 1 500 gram.
De verloskundige en de gynaecoloog beoordelen de groei van de baby door de hoogte van de baarmoeder te voelen. Meestal zijn deze controles voldoende om te bepalen of de baby goed groeit. Het is dan niet nodig om een groeiecho te maken.
Je verloskundige verwijst je naar de gynaecoloog omdat je een grote baby hebt. Meestal is je baby groter dan gemiddeld zonder dat daar een oorzaak voor is. Of is er wel een oorzaak zoals bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes. De gynaecoloog meet de baby met de echo en kijkt hoeveel vruchtwater er is.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Op 32 weken liggen nog ongeveer 15% van de baby's in stuit en kunnen ze nog gemakkelijk spontaan naar hoofdligging draaien.
Tot zo'n 32 weken zwangerschap is het brein van de baby nog onderontwikkeld, bewegingen worden nog niet gecontroleerd, er is nog geen slaap-waak ritme. Vanaf ongeveer 32 weken komt dit slaap-waak ritme.Dit houdt in dat baby's langere perioden slapen en dus relatief kortere periodes actief wakker zijn.
Een normale zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken, maar soms wordt een baby al geboren na 30 weken. Dit wordt een premature baby genoemd en de bevalling een vroeggeboorte.
De groei van je buik: week 30 - 40
In deze periode krijg je een grote buik, vooral in de laatste weken van je zwangerschap groeit je buik flink. Met 30 weken weegt je baby bijna 1,5 kilo.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Redenen voor inleiding bevalling:
Langdurig gebroken vliezen zonder weeën. De placenta (moederkoek) werkt niet meer goed. Je baby groeit niet goed meer. Er een medische of psychische reden is om niet langer op een spontane bevalling te wachten.