De olijfboom komt alleen in bloei bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. De bloemen van de olijfboom zijn crèmekleurig en verschijnen eind mei, begin juni. Als de temperatuur hoog genoeg is en de zomer lang genoeg, dan bestaat de kans op vruchtzetting en rijpen.
Om eetbare olijven te krijgen zijn 2 verschillende rassen nodig, of een zelfbestuivend exemplaar. Het kan 5 jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen. Olijfbomen groeien langzaam, en maken lange wortels. Ze kunnen zeer oud worden, en krijgen dan vaak een holle stam.
Afgeschermd van veel wind en tocht, zeker in de winter
Een olijfboom moet je dus nooit planten op een plaats waar veel tocht is, hij gaat snel zijn blad laten vallen in de winter en veel gemakkelijker vorstschade krijgen wanneer het koud is.
Over het algemeen is de Olijfboom niet echt geschikt voor dit klimaat. Nog los van de vorstgevoeligheid. Bloei lukt meestal nog wel, maar om tot goede vruchtzetting te komen heeft de Olijfboom hete lange zomers nodig. En daar ontbreekt het hier nogal aan.
De olijfboom komt alleen in bloei bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. De bloemen van de olijfboom zijn crèmekleurig en verschijnen eind mei, begin juni. Als de temperatuur hoog genoeg is en de zomer lang genoeg, dan bestaat de kans op vruchtzetting en rijpen.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Het wordt niet aangeraden om in het najaar te snoeien. Vanaf april loopt de Olea Europaea weer mooi uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom zit. Daarnaast is de boom na de winter kaal, waardoor je goed kunt zien wat je doet.
Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam. Bij olijfbomen in de vorm van een bolletje op een stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. Ook in de loop van de zomer mag je nog eens snoeien. Zo behoudt je een mooie ronde vorm.
Waarom bloeit mijn olijfboom? De olijfboom komt alleen in bloei bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. De bloemen van de olijfboom zijn crèmekleurig en verschijnen eind mei, begin juni. Als de temperatuur hoog genoeg is en de zomer lang genoeg, dan bestaat de kans op vruchtzetting en rijpen.
Aangezien de groei van olijfbomen niet wordt gestimuleerd met chemische middelen, is het produceren van olijfhout niet slecht voor het milieu. Deze chemische stoffen kunnen namelijk schade aanbrengen aan het milieu en aan de mens zelf.
Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon. Denk hierbij aan een plek voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de Olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.
De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten. Ze zijn erg bitter en hard. Het is beter de olijven eerst twee weken in water te leggen, ververs het water iedere dag. Na deze twee weken leg je de olijven een maand in pekelwater.
Olijfboom verzorgen
Zorg dat de kluit van de boom nooit uitdroogt en altijd licht vochtig is. Dit betekent dat je hem in warme periodes wel 2 tot 3 keer in de week water moet geven en ook in de winter moet je in de gaten houden dat hij niet te droog wordt.
Verzorgingstips: olijfbomen in de winter
Af en toe de bescherming verwijderen en de olijfboom laten luchten. Sneeuw van de bladeren verwijderen. Bij een natte winter kunt u de kluit van de olijfboom afdekken met bv een stukje plastic of plank, om te voorkomen dat gedurende de winter de kluit te nat wordt.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan. Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. of hydrokorrels.
Bij nieuwe en recente aanplant, is meestal ook sprake van meer bladval. Als er telkens een paar blaadjes geel worden is er vaak weinig aan de hand. Een olijfboom is bladhoudend, maar ook wintergroene planten vernieuwen hun blad. Het oude blad wordt dan vaak geel (of bruin), om vervolgens af te vallen.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
De olijfboom (Olea europaea) is een winterharde boom die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Afhankelijk van de standplaats kan de boom tot circa -10 graden Celcius vorst verdragen.
De olijfboom (Olea europaea) in de tuin is een populaire boom in Nederland en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Zeker als je een mediterrane sfeer in je tuin wilt creëren, is de olijfboom een geschikte boom. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter blijft het blad aan de boom.