Bier in blik of flesje? Een glazen statiegeldflesje is de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik.
Blik is een stuk lichter dan het zware glas, bovendien zijn blikjes beter te stapelen dan flesjes en daarmee efficiënter in vervoer. En mocht het bij het vervoeren eens misgaan, dan pak je de blikjes op en ga je weer verder. Bij glas is het al gauw einde verhaal en moeten de scherven terug de glasbak in.
Hoe zit het dan met blik? Blik is goed te recyclen inderdaad, maar ook blik kost ontzettend veel energie om te produceren en brengt zo veel CO2 in het milieu, een factor drie meer dan plastic.
De laatste 30 jaar zijn glazen flessen en potjes een stuk lichter geworden. Daardoor zijn minder grondstoffen nodig en minder energie voor het transport. Het gewicht van glazen bierflesjes van 25 centiliter nam bijvoorbeeld af van 165 naar 133 gram. Maar bij veel flessen er is nog steeds winst te behalen.
Hoe duurzaam is glas vergeleken met plastic? Glas is qua materiaal vele malen duurzamer dan plastic. Glas kan namelijk eindeloos worden gerecycled zonder kwaliteit te verliezen. Dit in tegenstelling tot plastic: pastic verpakkingen kunnen vaak slechts enkele keren gerecycled worden.
Glas blijkt milieu-onvriendelijker dan plastic
Maar voor 1 liter sap is er meer glas nodig dan tetra-verpakking: 700 gram versus 60 gram. Voor 1 liter sap is de ecologische voetafdruk van een glazen verpakking dus 0,56 gm² en van tetra-verpakking 0,2 gm². Hieruit volgt dat een tetra-pak beter is dan nieuw glas.
Glas is 100% en oneindig recyclebaar.
Waarom zit onze zuivel niet in karton of glas? Naast dat plastic zorgt voor de waarborging van de kwaliteit van ons product, zijn voor de productie van karton relatief veel grondstoffen nodig én zorgt de productie van kartonnen verpakkingen voor meer lucht- en watervervuiling dan die van plastic verpakkingen.
Consumenten vinden papier en karton veruit de meest milieuvriendelijke verpakkingen. Onderzoek van Gfk (2013) in opdracht van Milieu Centraal. Naast dat je karton perfect kan gebruiken als verzendverpakking, kun je karton ook gebruiken als opvulmateriaal.
Aangezien papier minder sterk is dan plastic, is er voor een papieren tas dikker materiaal nodig dan voor een plastic tas waar hetzelfde gewicht in gaat. Bovendien is de combinatie papier en water niet optimaal bij het verpakken van bloemen en planten. Beide materialen kunnen goed gerecycled worden.
1-2 miljoen jaar: Glazen potten en flessen bestaan voornamelijk bestaan uit silica, één van de meest permanente mineralen ter wereld. Archeologen zijn blij dat glazen producten zo lang mee gaan. Nooit?
Aluminiumfolie is niet goed voor het milieu. Er is namelijk veel energie nodig voor de productie van aluminium. Een kilogram aluminium kost zo'n vijftien kWh aan energie. Hiermee kan een gemiddelde wasmachine veertien keer draaien.
Plastic heeft glas vervangen omdat het goedkoper, lichter en minder breekbaar is. Toch zijn er vele redenen te benoemen om toch te kiezen voor glas. European Packaging Survey heeft in september 2010 een onderzoek door TNS laten doen naar de keuze van verpakkingsmaterialen van de consument.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
En hoewel een kilo papier minder broeikasgassen en uitputting van grondstoffen veroorzaakt dan een kilo plastic, is er wel veel land nodig voor de zogeheten productiebossen, waar bomen groeien voor de papierindustrie.
Hoe wordt gebruikt glas omgevormd tot nieuw glas? Om oude flessen om te vormen tot nieuwe flessen en potten worden de grondstoffen op 1500 graden Celsius verhit. Het vloeibare glas dat zo ontstaat wordt daarna tot linten gemaakt en daarna tot druppels geknipt.
Karton is een enorm milieuvriendelijke verpakking. In Nederland bestaat papier en (golf)karton namelijk voor meer dan 90% uit gerecycled papier. Daardoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig wat de duurzaamheid bevordert. En karton wordt na gebruik zelf ook weer gerecycled.
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Duurzaam betekent: 'bedoeld om lang mee te gaan', 'relatief milieuvriendelijk', 'grondstofbesparend'. De term duurzaam heeft betrekking op dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast.
Re: Drink jij melk uit een beker of een glas? Uit een beker, want een glas waar melk in heeft gezeten, is moeilijker afwassen. Een beker is beter schoon te krijgen. Daarom is het ook gebruikelijker om melk uit een beker te drinken.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Zijn zuivelproducten verkoopt Dirk in de glazen melkflessen en inmaakpotten zoals wij die van vroeger kennen. Eens in de zoveel tijd koopt Dirk een volle vrachtwagen glazen melkflessen en inmaakpotten die volgens hem altijd keurig op tijd en volledig worden geleverd.
Eenmalige PET-fles of glazen fles? Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat.
Waarom de wijnflessen niet gewoon recyclen, zijn we er dan ook niet? Nops. Recycle je namelijk wijnflessen dan kost het nog steeds 85% van de energie die je kwijt zou zijn als je nieuw glas produceert. En dan heb je ook nog zoiets als gerecycled glas waar 40% nieuw glas in verwerkt zit.