Parageusie (ook wel bekend als dysgeusie) is de medische term voor een verstoring van je smaak of reuk. Het kan ervoor zorgen dat de smaak in je mond metaalachtig, bitter, zout of vies is – en het kan plotseling optreden, of geleidelijk ontstaan over een langere periode.
Bloed smaakt naar ijzer. Iedereen die zich ooit in zijn vinger heeft gesneden en het bloed weg heeft gelikt, kent dit. Deze metaalsmaak is geen toeval: hemoglobine, het rode bloedpigment, bestaat voornamelijk uit ijzer.
Slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Naast de interacties van chloor zijn er minuscule hoeveelheden metalen in uw drinkwater. Deze sporenelementen zijn vaak afkomstig van loodgieterij; dit kan onder andere koper, ijzer, lood, nikkel en mangaan zijn. Als uw sanitair relatief oud is, kan dit ook verklaren waarom uw drinkwater naar metaal smaakt.
Andere mogelijke oorzaken van een bloedsmaak in je mond
Zo zou de bloedsmaak ook kunnen komen door de inspanning op zichzelf. Als je lichaam hard moet werken raast je bloed met hoge snelheid door je bloedvaten. Wordt deze kracht nét wat teveel voor je longblaasjes? Dan kan er wat bloed in je longen terecht komen.
De aanwezigheid van ijzer in water is niet schadelijk voor de gezondheid. IJzer is namelijk essentieel, omdat het deel uitmaakt van belangrijke eiwitten en enzymen van ons lichaam. Een beperkte hoeveelheid ijzer is noodzakelijk voor de mens, maar te hoge concentraties zijn af te raden.
We proeven ook met onze tong. Maar in de mond proeven we alleen of iets zoet, zuur, zout, bitter of umami (hartig) is. Soms proeft u door corona ook minder goed met uw tong. We denken dat dit misschien komt doordat het corona-virus ook de cellen in uw tong waarmee u proeft kapot maakt.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een reukstoornis zijn: een trauma aan het hoofd (bijvoorbeeld na een ongeluk of val), sinonasale afwijkingen (chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen.
Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.
Appelazijn is een betrouwbare remedie en heeft een desinfecterende werking. Maak een mondspoeling met dit overbekende huismiddel om slechte adem tegen te gaan. Doe een theelepel appelazijn in een glas water en spoel hiermee uw mond rond gedurende 10 seconden en spuug het dan uit.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Ijzertekort, ofwel bloedarmoede, is een aandoening waarbij er niet genoeg zuurstof wordt afgegeven in het lichaam. In uw bloed zit hemoglobine, dit zorgt ervoor dat zuurstof door uw lichaam wordt vervoerd. Om hemoglobine te maken heeft u ijzer, vitamine B12 en foliumzuur nodig.
Smaakproblemen bij kanker
Door kanker of de behandeling van kanker kun je problemen krijgen met je smaak: Je smaak verandert. Een metaalsmaak of een bittere smaak komen hierbij het meeste voor. Je proeft minder.
Oorzaken van smaakstoornissen
Veel medicijnen, zoals antibiotica, bloeddrukverlagers, antidepressiva en antischimmelmiddelen, kunnen voor vermindering van de smaak zorgen.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Nee, bruin water of roest in het water is niet schadelijk voor de gezondheid.
Toxicologie en veiligheid. Hoewel ijzer als bestanddeel van o.a. hemoglobine in het menselijk lichaam noodzakelijk is, is het mogelijk er te veel van in het lichaam te hebben ; deze ziekte heet hemochromatose, Dit kan organen als de lever, het hart en endocriene organen (alvleesklier) aantasten.
Om snel te laten uitvlokken is een hoge pH nodig. Kalksteen kan gebruikt worden als filtermedium. Als de pH voldoende hoog is kunt u ook gewoon met grind filteren. Het ontijzeren kan via een “open” beluchting met nafilter of via een “gesloten” systeem al of niet met toevoeging van chemicaliën.