Meestal is je tweede of volgende bevalling korter dan je eerste, omdat je baarmoederhals en bekken al een keertje opgerekt zijn geweest. Het is dus voor je lichaam makkelijker om je baby erdoor te laten.
Je tweede bevalling zal dus waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan de eerste. Dit heeft te maken met dat je baarmoederhals en bekken al een keertje zijn opgerekt, wat het makkelijker maakt om de baby erdoor te laten. Vooral de vroege fase van de bevalling (de latente fase) kan sneller gaan bij een tweede bevalling.
Effecten van een eerdere zwangerschap
Elke zwangerschap is anders dan de vorige. Dat je bij de eerste zwangerschap last had van bepaalde kwaaltjes, betekent niet dat je dit deze zwangerschap weer ervaart en vice versa. In sommige gevallen kan een eerdere zwangerschap effect hebben op een tweede of derde zwangerschap.
Moeders die voor de eerste keer bevallen kunnen tussen de twintig minuten en drie uur persen, terwijl moeders die voor de tweede keer bevallen meestal binnen een uur klaar zijn, vaak zelfs sneller. Dat heeft niet alleen met je lichaam te maken, maar ook met jouw kennis.
De ideale periode om te wachten om opnieuw zwanger te worden, blijkt uit dat onderzoek 12 tot 18 maanden te zijn. Binnen het jaar na de bevalling opnieuw zwanger worden, zou dan weer meer risico's met zich mee te brengen, zowel voor de moeder als voor het kind.
Je buik groeit over het algemeen sneller
Door een eerdere zwangerschap zijn je buikspieren nou eenmaal wat meer opgerekt waardoor ze niet meer zo stevig zijn als daarvoor. Daardoor is je zwangere buik bij een tweede kindje vaak wat sneller zichtbaarder voor anderen.
Na de geboorte
Zodra je je tweede kindje ziet, zal je hart overstromen met liefde en zal je van beide kinderen evenveel houden. Een minder grote, maar intense levensverandering. Veel vrouwen beschrijven het krijgen van een tweede als een minder grote levensverandering dan het krijgen van een eerste kindje.
Snelle bevallingen
Nicole is niet de enige met een snelle bevalling, al is vier minuten inderdaad heel snel. Op een oproep onze Facebookpagina stroomden de verhalen van moeders binnen. Zo vertelt Melissa Fiona dat de bevalling van haar eerste kindje twee uur duurde, maar de tweede maar tien minuten.
Bij een eerste bevalling kun je uitgaan van ongeveer 1 - 1,2 cm ontsluiting per uur, bij een tweede bevalling kan dat al snel 1,5 cm per uur zijn. Dus zo zit je sneller aan de benodigde 10 cm.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.
Want op je zwangerschap ben je natuurlijk hartstikke trots en je wilt natuurlijk dat al vanaf week 1 en prachtige babybuik te zien is! Zo snel gaat dat helaas niet. Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn, dus wees niet ongerust!
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
De hormoonveranderingen in je lichaam veroorzaken de misselijkheid of het braken. En ieder lichaam reageert anders op hormoonveranderingen. Hierdoor heeft de ene zwangere vrouw meer klachten dan de andere.
Ongeveer 90% van de bevallingen begint op deze manier.
Blijf bewegen. Heel veel onderzoeken hebben al aangetoond dat blijven bewegen helpt om je bevalling te bespoedigen en ervoor zorgt dat je minder pijn voelt. Loop rond, hang om de nek van je partner, heupwieg, kwispel als een hond op handen en knieën, alles wat jou helpt.
De meeste bevallingen beginnen tussen 37-42 weken zwangerschap. Maar waarom komt de ene baby eerder dan de andere? Er zijn sterke aanwijzingen dat de baby zelf aangeeft wanneer hij er klaar voor is; de baby bepaalt dus!
Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting.
'Ouderwets' persen:
Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.
Je hebt zelf invloed op de hoeveelheid oxytocine die je lichaam aanmaakt. Als je ontspannen bent, je veilig voelt en je over kunt geven aan hetgeen er gebeurt maakt je lijf meer oxytocine aan. Hierdoor krijg je betere weeën en ontsluit je sneller.
In Pretoria, Zuid-Afrika, is een vrouw bevallen van een tienling. Dat zijn er twee meer dan vooraf te zien waren op de echo. Ze verovert daarmee waarschijnlijk een plekje in het Guinness Book of Records.
Daarmee is ze niet wereldrecordhouder. De oudste moeder die een baby kreeg is de 66-jarige Spaanse Maria del Carmen Bousada Lara, die in 2006 een tweeling kreeg.
Het ontsluiten duurt gemiddeld voor een eerste bevalling tussen de 10 en 16 uur, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per vrouw.
Twee à drie jaar leeftijdsverschil
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
Elk kind reageert anders op de komst van de baby. Waar de een net zo dol op de baby is als jij en je bij elke poepluier wil helpen, ziet een ander hem misschien wel als een kleine indringer. Voor grote broers en zussen is de nieuwe gezinssamenstelling op z'n zachts gezegd even wennen.