Specerijen zijn langer houdbaar. Ongemalen specerijen zoals foelieblad of nootmuskaat zijn gemakkelijk drie jaar te bewaren. Gemalen specerijen, zoals kaneelpoeder, kruidnagel en gember, blijven meestal tot twee jaar goed.
Wanneer is gember niet meer goed
Je ziet dat je gember aan het einde van zijn latijn is zodra er schimmelplekjes en een gerimpelde 'huid' ontstaat. Vaak kan je dit nog wel wegsnijden, maar wanneer de gemberstronk bruin van binnen is en niet meer fris ruikt, dan kun je deze beter weggooien.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar.Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
De wat oudere wortelstokken zijn geschikter om te vermalen tot gemberpoeder. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn passen heel goed in een gezond voedingspatroon.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Zet het bakje in de groentelade van je koelkast en je kunt nog ± 3 weken genieten van je gember!
Gemalen specerijen, zoals kaneelpoeder, kruidnagel en gember, blijven meestal tot twee jaar goed.
Wanneer u verse gember koopt, let dan op stevige stukken, met een strakke bruine schil en minimale droge plekken. Als de gember er verschrompeld, uitgedroogd of met zachte plekken uitziet, is dat een teken dat de gember zijn beste tijd gehad heeft en geen goede textuur of smaak meer heeft .
Het is een scherpe geur die je meteen zal herkennen. Vervallen gember gaat zijn geur verliezen.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Je zou die laatste twee nooit eten als ze beschimmeld zijn, maar bij sommige harde voedingsmiddelen, aangezien de schimmel niet zo diep doordringt, kun je de beschimmelde delen er meestal afsnijden (misschien wil je voor de zekerheid iets meer dan alleen de schimmel wegsnijden) en dan zou het nog steeds eetbaar moeten ...
In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen. Door de schil te laten zitten, kunt u daar dus ook volop van profiteren. Bovendien heeft de schil geen echte eigen smaak en proeft u het dus niet wanneer u die laat zitten. Overigens geldt dat wel alleen voor de schil van verse gember.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Draai het stuk gember halverwege een keer om want je wilt voorkomen dat de schil verbrandt. De schil beschermt het vocht in de gember, waardoor de gember niet uitdroogt.
Te veel gember per dag kan maagklachten veroorzaken, de bloedstolling beïnvloeden, interageren met medicijnen en allergische reacties veroorzaken. Raadpleeg altijd je arts als je twijfelt over de hoeveelheid gember die je veilig kunt consumeren, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Gember heeft een positief effect op hooikoortsklachten.Het is een natuurlijk decongestivum, waardoor het de slijmvliezen helpt te ontzwellen en de ontstekingsreactie kalmeert. Gemberthee drinken is daarom een goed idee in tijden van hooikoorts. Voeg simpelweg 3 à 4 schijfjes verse gember toe aan een kopje heet water.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Gember is supergezond.Het werkt ontgiftend, ontstekingsremmend en houdt je bloedsuikerspiegel in balans. Maak deze smoothie als ontbijt, en je weet zeker dat je de dag goed doorkomt!
Ten eerste is elke zichtbare schimmel of onaangename geur een duidelijk teken dat u het niet moet consumeren. Als de gember zijn roze of gele kleur heeft verloren, kan dit een ander teken zijn dat het niet meer goed is om te eten. Ook als de gember extreem hard wordt of zijn knapperigheid verliest, kan dat erop wijzen dat het bedorven is.
Als de gember verkleurd of beschimmeld is, ruikt het slecht of voelt zacht of vochtig aan, dan is het niet meer goed.
Verwijder donkere en heel droge stukjes van de gember, je hoeft de gember niet te schillen. Snijd in dunne plakken. Rijg ze aan de satéprikkers (ca. 5 a 6 plakjes per prikker).
Andere visuele signalen die aangeven dat het tijd is om de gember weg te gooien, zijn vlekken of schimmel aan de buitenkant of afgesneden uiteinden, of een verkleurde binnenkant (donkergeel, bruin, grijs) wanneer gesneden. Textuur: Verse gember is stevig, dus als het zacht of papperig aanvoelt, is dat een teken dat de gember bedorven is.
Als u ontdekt dat uw gember niet meer goed is, kunt u deze het beste meteen weggooien .
Je kunt de gember hergebruiken voor nog een of twee keer koken . Je moet het iets langer laten sudderen om dezelfde sterkte thee te krijgen.