Het aantal (wilde) bijen, vlinders, zweefvliegen en andere bestuivende insecten daalt wereldwijd.Van de 360 soorten bijen in Nederland dreigt meer dan de helft te verdwijnen. De Rijksoverheid neemt maatregelen om de bijensterfte en daling van alle bestuivers uiterlijk in 2030 te stoppen.
Uit de resultaten blijkt dat meer dan 30% van de bijenvolken de winter van 2022-2023 niet overleefde. Vooral bijenvolken die op eigen honing leefden, hebben een hogere sterfte. Bee Foundation stelt vast dat de meest natuurlijk gehouden bijen het meest getroffen zijn.
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat het zo slecht gaat met bijen. De meest bekende hiervan zijn: verdwijning van leefgebied, pesticiden en de eigen ziektes (varroamijt). Maar wist je bijvoorbeeld dat elektromagnetische straling en windmolens ook hun effect hebben op bijen?
De droogte in de zomer van 2022 leidde tot een beperkt voedselaanbod voor bijen. Planten produceerden minder nectar en bijen konden minder stuifmeel verzamelen. Vooral het gebrek aan stuifmeel in de zomer is nefast voor een bijenkolonie die zich voorbereidt op de winter.
Afgelopen winter zijn er meer bijen gestorven dan normaal. De sterfte liep al op: ruim 13 procent in 2020 tot 18,4 procent in 2022. Maar dit jaar gaat het over 37 procent. En dat is zorgwekkend, zegt directeur Jaap Molenaar van de Bijenstichting.
Bij wintersterfte van complete bijenvolken spelen verschillende factoren een rol: ziektes, kwaliteit van bijenhouden, gewasbeschermingsmiddelen en beschikbaar voedsel voor bijen. Wintersterfte vindt plaats in de periode tussen september en april.
BIOLOGISCHE BIJENWAS
Gelukkig zijn er ook nog kaarsen verkrijgbaar die geen schadelijke gevolgen hebben voor mens, dier en milieu. Biologische bijenwas is bijvoorbeeld een milieuvriendelijke maar ook diervriendelijke optie.
Het was al lang duidelijk dat het niet goed gaat met bijen. Maar de resultaten uit het rapport maken het wereldwijde probleem nu concreet. Van de ongewervelde bestuivers zoals bijen en vlinders, wordt 40% met uitsterven bedreigd. De gevolgen die dit voor de mens heeft worden steeds duidelijker.
Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden. Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's.
Daardoor leek het aantal bijen toegenomen. In werkelijkheid is het aantal bijen gestabiliseerd. In 2020 werden er in totaal 217.000 bijen en zweefvliegen geteld.In 2021 zijn dat er tot nu toe 200.000.
Onze voedselvoorziening komt in gevaar, wanneer er geen actie ondernomen wordt. Wanneer de bij de gewassen niet meer bestuift, neemt de kwaliteit van groente en fruit af.De meeste soorten groente en fruit zullen zelfs verdwijnen. Dit geldt ook voor veel wilde planten.
Echte honing is door bijen verzamelde nectar uit bloemen, waaraan de bijen enzymen toevoegen en vervolgens opslaan in de honingraat. Echte honing is dus volledig door bijen gemaakt, met als grondstof hiervoor nectar uit bloemen.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Sommigen vliegen naar het warme zuiden, anderen overwinteren als ei of als larve. Ook zijn er insecten, waaronder bijen, die overwinteren als volwassen insect. Ze trekken zich terug in dicht struikgewas, in holtes van bomen of in holletjes onder de grond.
Maar in de maanden oktober tot en met februari is het hard werken geblazen om te overleven. Waar bijen in de zomer allemaal een eigen taak hebben, van het schoonmaken van de raten, het halen van nectar en het voeren van jonge bijen, gebeurt er in de winter niet zoveel in de bijenkast.
In Oost-Azië hebben honingbijen voortdurend te maken met aanvallen van een formidabele vijand: reuzenhoornaars. Deze roofwespen stortten zich meestal op afzonderlijke bijen maar voeren ook groepsaanvallen op hele bijenkorven uit.
Mensen zien het kortgolvende ultraviolet niet, bijen wel. Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk.
In onze regio varieert die gemiddel- de levensduur van de zomerbijen van 21 tot 33 dagen, een enkele werksterbij kan 70 dagen leven.Winterbijen leven 150 tot 200 dagen, met een enkele uitschieter naar 240 dagen.
Er zijn twee soorten wasmotten, de grote wasmot (Galleria mellonella) die bij ons het meest voorkomt en de kleine wasmot (Archroea grisella). Motten vliegen vooral 's nachts en trachten de bijenkast binnen te dringen.
Bijen maken een belangrijk onderdeel uit van het ecosysteem. Ze zorgen voor een biodiversiteit die de natuur nodig heeft. Veel planten dragen pas vrucht nadat insecten het stuifmeel van de ene naar de andere bloem hebben overgebracht. Dit geldt ook voor fruit-, groente- en zaadteelt.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Bijenwas bevat namelijk hydraterende componenten die ervoor dat je huid en lippen het vocht vasthouden. Hierdoor heb je minder snel last van een droge huid of schrale lippen. Bovendien geeft Bijenwas de huid en lippen een extra beschermlaag zodat kou, wind en regen tegengehouden worden.
Wanneer je een stukje honingraat in de mond neemt, houd je na een tijdje pure bijenwas over. Verse raat is dus eetbaar, maar niet verteerbaar. Raat gemaakt van kunstraat (ook was) is niet geschikt om te eten. Langzaam kauwen op de honinggraten is erg goed voor de spijsvertering en voor de algemene mondgezondheid.