Om een goede samenvatting te kunnen schrijven is het belangrijk om te weten wat hoofd- en bijzaken zijn. In een goede samenvatting staan namelijk alleen maar hoofdzaken. De belangrijkste informatie in een tekst die wordt gegeven over het onderwerp noemen we hoofdzaken. Minder belangrijke informatie noemen we bijzaken.
De samenvatting kan gezien worden als je scriptie in het klein. De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen.
Wat voor samenvatting je schrijft, hangt af van het doel van je samenvatting. Er zijn drie soorten samenvattingen: de 'gewone' samenvatting, de managementsamenvatting en het abstract.
Het nut van een samenvatting
Een samenvatting helpt je bij het begrijpen van moeilijke teksten en bij het voor langere tijd onthouden van informatie. Dat is handig als je je moet voorbereiden op een repetitie, bijvoorbeeld voor geschiedenis of aardrijkskunde.
Een samenvatting is een verkorte versie van een origineel, bijvoorbeeld een tekst, een film of een gebeurtenis. De bedoeling van zo'n vereenvoudiging is om de hoofdpunten van het veel langere onderwerp uit te lichten. Men krijgt hiermee in een korte tijd de kerngedachten ervan weergegeven.
Samenvatten is allereerst een teken van begrip. Je laat de ander merken dat je goed geluisterd hebt. Een samenvatting brengt impliciet over dat je onthouden hebt wat de ander verteld heeft, en wilt begrijpen hoe dit alles bij elkaar past. Samenvatten is ook een manier om het gesprek te sturen.
Aan het eind van de inleiding weet de lezer waar hij kan verwachten bij de rest van het stuk. De samenvatting geeft de hele inhoud beknopt weer. Dus naast de hoofdboodschap ook de uitwerking, en misschien ook wel, heel in het kort, achtergrond, probleem en vraagstelling.
In een schema schrijf je alleen de belangrijkste woorden op. Je gebruikt lijnen om verbanden aan te geven. Ook in een samenvatting staan alleen de hoofdzaken van een tekst. Om een samenvatting te maken, moet je de tekst eerst goed doorlezen.
samenvatting (zn) : aperçu, excerpt, extract, hoofdlijn, overzicht, regest, resumptie, resumé, schets, synopsis, uittreksel.
Lees eerst een heel hoofdstuk, of een hele paragraaf met het doel om het te leren. Doe dat bewust. Neem er de tijd voor. Wanneer je gelezen hebt leg je de tekst weg en schrijf je in je eigen woorden met pen op papier wat de belangrijke elementen uit het stuk zijn.
Markeer de belangrijkste zaken. Werk met kleuren en symbolen. Verwerk de belangrijkste informatie vervolgens in een samenvat-methode — in een mindmap bijvoorbeeld, of volgens de Cornell methode. Stel jezelf het doel informatie zo samen te vatten dat een ander het kan begrijpen.
Stop met het maken van samenvattingen en doe de markeerstiften maar snel weer terug in de tas. Het onderstrepen van tekst werkt namelijk helemaal niet, blijkt uit onderzoek. Wat wel werkt: flashcards, jezelf testen en vroeg beginnen met leren.
Zorg voor een mooie opmaak
Gebruik stijlen van Word om de hoofdstuk titels en subparagrafen van je samenvatting mee vorm te geven. Gebruik kleuren om je samenvatting aantrekkelijk te maken.
Welkom op de uittreksel.startpagina.nl! Hier vind je alle uittreksels van literatuurboeken en studieboeken. Doorzoek de vele websites hier gelinkt op het door jou gezochte uittreksel of discusieer mee op het forum (prikpagina).
Als jij samenvat, kun je nogmaals benadrukken wat jij belangrijk vindt. Door samen te vatten help je jezelf (en je gesprekspartner) om de zaken weer even op een rij te zetten. Zeker bij een ingewikkelde discussie kan dit helpen. Doe het dus ook gerust een aantal keren in een gesprek.
Samenvatting. In de samenvatting vertel je de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in het verhaal. Het is aan te raden om dezelfde volgorde aan te houden als het boek. Schrijf de samenvatting in je eigen woorden en let erop dat de samenvatting niet te lang wordt.