Zwem niet op plaatsen waar schepen varen of in de buurt van een gemaal, sluis of waterzuivering. Of in de buurt van industrie. Zwem niet in de buurt van dode dieren, zoals vissen of vogels. Of op plekken waar veel vogelpoep ligt.
Zwemmen in rivieren en kanalen kan gevaarlijk zijn door de zuiging van schepen en gevaarlijke stroming. Daarom staan rivieren en kanalen niet op de lijst met officieel aangewezen zwemplekken.
Als u in open water gaat zwemmen (dus niet in een zwembad), loopt u mogelijk gezondheidsrisico's. Steeds meer Amsterdammers zwemmen in open water, zoals grachten, kanalen en plassen. Dat levert veel plezier op en brengt verkoeling in hete zomers.
Zo is het water bij het Sloterstrand in de Sloterplas niet veilig om te zwemmen, het kan je maag- en darmklachten opleveren. Dit geldt ook voor het water bij de Gaasperplas in Zuidoost.
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
Op verschillende plekken kun je zwemmen in het Amsterdamse Bos. Voor de allerkleinsten zijn er in het Amsterdamse Bos twee kinderbaden. Er is ook een officiële zwemlocatie in het Bos: de Grote Vijver heeft een apart zwemgedeelte.
De vraag is waar mag je wel zwemmen, waar moet je opletten en waar wordt het afgeraden. De stad kent zes officiële zwemplekken, daar controleert de gemeente het zwemwater. Het strand van IJburg, het Diemerpark, Strand de Hoge Dijk, Nieuwe Meer, Sloterplas en de Gaasperplas.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Zwemmen en duiken is er sowieso verboden. Uit metingen die de Vlaamse Milieumaatschappij heeft uitgevoerd op 15 juli 2022 blijkt dat er blauwalgen aanwezig zijn in het volledige Houtdok en in de Ringvaart.
Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken.
ZALTBOMMEL - De brede Waal ziet er op het eerste oog vriendelijk uit, maar schijn bedriegt. Vorig jaar vonden twintig mensen al dan niet gewild de dood in het stromende en soms zelfs kolkende water. Hiermee is het de gevaarlijkste rivier van Nederland.
Kijk voordat je gaat zwemmen in natuurwater altijd even op www.zwemwater.nl. Op deze site staat een actueel overzicht van de zwemlocaties en de waarschuwingen over onder andere blauwalg en botulisme.
Zuid-Holland, Plas Merwelanden
Moerassige kreken, brede vaargeulen, de Biesbosch is waterrijk. Maar voor een dagje aan de waterkant kun je het beste naar Plas Merwedelanden, waar het water veilig is voor zwemmers.
De hitte geeft bacteriën, larfjes en andere ziekteverwekkers echter vrij spel in het oppervlaktewater. Zo ontstaat in plassen en sloten blauwalg, krijgen zwemmers last van zwemmersjeuk, heerst er botulisme en is er kans op de ziekte van Weil. Hieronder volgt een overzicht van zomerse problemen met water.
Het antwoord is ja! In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
Vies water! Hoe sterker een zwembad naar chloor ruikt, hoe groter de verontreiniging is. Doordat chloor zich bindt met verontreinigingen in het water, krijg je chloramines die de typische 'zwembadgeur' afgeven. Van het inslikken van een drupje urine word je natuurlijk niet ziek.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.
Het drinkwater in Amsterdam en omgeving is van de hoogste kwaliteit. Onderzoeksinstituut Het Waterlaboratorium meet de waterkwaliteit elke dag. Zo weet u zeker dat uw drinkwater altijd goed is. Een medewerker van Het Waterlaboratorium onderzoekt water onder een microscoop.
6. Is het water geschikt om te zwemmen? Het water van het Amsterdamse Bos is van uitstekende kwaliteit. In de Grote Vijver is een apart zwemgedeelte afgezet.
Blauwalgen zitten in elk natuurwater (zoet, brak, zout). Als er heel veel blauwalgen zijn, ziet u dikke lagen drijven. Uit deze lagen komen giftige stoffen. Als u gaat zwemmen, kunnen uw huid en ogen gaan irriteren.
Op bijna alle officiële zwemlocaties in en om Amsterdam kun je veilig zwemmen. Alleen voor de Ouderkerkerplas geldt een negatief zwemadvies, omdat de waterkwaliteit onvoldoende is. Daardoor is er een grote kans op maag- en darmklachten, meldt Zwemwater.nl.
De Nieuwe Meer is tot ongeveer 40 meter uitgediept voor zandwinning. Later is er slib gestort. De maximum diepte bedraagt nu ongeveer 31 meter.
Om de natuur te beschermen is het verboden om in de bossen en struiken naast de paden en velden te lopen. Dat geldt voor u en uw hond. Op sommige drukke plekken en bijzondere natuurgebieden in het Bos is het verboden voor honden of moeten honden aangelijnd zijn.