Maar de langste tong heeft de giraf. En de kameleon dan? Ook, maar de giraf heeft een tong van wel 50 cm lengte en bovendien een hele harde tong met eelt erop.
De komodo varaan is een van de grootste hagedissen ter wereld en leeft in Indonesië. Jos wil graag weten waarom de komodo varaan steeds zijn tong uitsteekt.
De giraf is samen met de okapi, de ijsbeer en een aantal koeiensoorten het enige zoogdier met een blauwe tong. In het geval van de ijsbeer is dat duidelijk te verklaren door wat er zich onder de witte pels van het dier bevindt.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Zo zijn aaseters als raaf, zwarte en rode wouw, gieren en talloze insectensoorten direct afhankelijk van dode dieren voor hun voedsel. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten. Dit gedrag wordt regelmatig voor de camera's vertoond door lijsters, roodborsten en koolmezen.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen. Gelukkig worden er de laatste tijd steeds meer jonge amoerluipaarden welpjes soort gespot.
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
Het reukorgaan is het belangrijkste zintuig voor de slang. Hoewel slangen wel ademen door hun neusgaten, ruiken ze er niet mee. Slangen gebruiken namelijk hun tong om geurdeeltjes op te vangen. Als een slang zijn tong uitsteekt, blijven er geurdeeltjes aan plakken.
De ijsbeer heeft naast een donkere tong ook een donkere huid. Dit is heel slim gedaan door de natuur! Donkere kleuren houden namelijk beter warmte vast dan lichte kleuren. Zo blijft de ijsbeer warm.
Honden hebben vaak hun tong uit hun bek om af te koelen. Een hond heeft een dikke warme vacht, maar die kunnen ze niet uitdoen. Ook kan een hond niet zweten om alle warmte kwijt te raken. Door te hijgen met de tong uit de bek kan een hond dus toch zijn warmte kwijt.
Tongelen is een van de allereerste signalen waarmee een hond kan aangeven dat hij dreiging of stress ervaart. Let er maar eens op: veel honden tongelen als iemand recht op ze afloopt, bij het aanlijnen of tijdens het over de kop aaien, wat allemaal best spannend kan zijn.
De gekko's, die in de regel geen beweeglijke oogleden hebben, likken met de tong het als een soort bril functionerende ooglid schoon. Hagedissen hebben uitwendige ooropeningen, in tegenstelling tot slangen, en een goed ontwikkeld binnenoor.
Biologen in Australië hebben de penis van de mierenegel onder de loep genomen, en die blijkt vier eikels te hebben. Bioloog Dirk Draulans las de studie voor 'Nieuwe Feiten'. "Het dier heeft twee aaneengeplakte penissen, en op elke penis zitten twee aparte eikels" vertelt hij.
Koeien kunnen gras niet afbijten, want in de bovenkaak hebben ze geen snijtanden. Met hun ruwe, soepele tong grijpen ze een pluk gras vast en trekken dat over de scherpe randen van de snijtanden in de onderkaak.
Vissen hebben een tongbeen onderaan in hun bek. Ze trekken dat naar beneden om hun bek te openen. Wij stammen af van vissen en hebben de restanten van zo'n tongbeentje in ons hoofd.
De stermol zoekt wormen in totale duisternis, de hamerhaai vangt elke spierbeweging op de zeebodem op en de narwal voelt weersveranderingen aankomen. De zintuigen van sommige dieren overtreffen die van mensen veruit. En vooral zeedieren hebben ronduit superzintuigen.
Net als alle andere reptielen is het voor slangen niet mogelijk om nieuwe dingen te leren. Dat komt omdat de cerebrale cortex zeer klein is bij reptielen, dit in tegenstelling tot vogels en zoogdieren. Dit deel van de hersenen controleert het leren en de gedachten.
Haaien hebben geen tong waarmee ze hun prooi naar binnen kunnen werken, dus schudden sommige soorten met hun schouders om het voedsel richting hun maag te dirigeren.
Volgens officiële metingen van Guinness World Records is de tong van Stephen Taylor, zoals de man heet, nu 9,8 centimeter lang. Sinds 2009 heeft Taylor officieel de langste tong ter wereld. In de afgelopen 4 jaar is die tong 0,5 centimeter langer geworden.
De tong groeit door tot het achtste levensjaar en heeft door zijn groei een belangrijke invloed op de directe omgeving en het functioneren van de patiënt. Zo speelt de tong een belangrijke rol in de ontwikkeling van maxilla, mandibula, en de stand van de gebitselementen.
Zonder tong geen leven: een hoofdhalszaak! De tong vormt een essen tieel deel van ons lichaam. Behalve als smaakzintuig wordt dit spierlichaam ge bruikt bij praten, zuigen, eten, drinken, slikken en zoenen. Het goed functio neren van de tong draagt bij aan de kwaliteit van leven.
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
De neusaap uit Borneo, wie kent hem niet? De aap heeft een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen zijn tenen. Maar het is vooral de enorme augurkvormige neus van de mannetjes neusaap waar je niet omheen kunt.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.