Hoofdkussens zijn er in alle maten en soorten. De standaardmaat is in Nederland 60×70 cm. Van deze maat bieden wij dan ook de meeste kussens aan. De speciale maten zijn vooral te krijgen bij de kussens met neksteun, wij bieden hier de maten 40×60 cm, 50×35 cm, 50×70 cm en 60×60 cm aan.
De binnenkussens zijn minimaal 5cm groter dan de ± maat van de kussens. Dit is bewust gedaan omdat anders de hoezen van meubelstof niet tot in de hoeken gevuld zijn.
Als je van grote kussens houdt dan kun je de volgende vuistregel aanhouden qua aantal: het aantal zitplaatsen + één. Heb je dus een grote bank met bijvoorbeeld 4 zitplaatsen, dan zijn 5 grote kussens een goed uitgaanspunt. Hetzelfde geldt voor een kleinere bank met 2 zitplaatsen, dan staan 3 grote sierkussens mooi.
Een standaard maat kussensloop is een kussensloop van 60x70cm; de meeste kussens in Nederland hebben deze maat.
Vrijwel alle sierkussens hebben een grootte van 40 bij 40 centimeter of 50 bij 50 centimeter. Sierkussens in deze formaten passen goed op een normale tot grote bank of stoel. Voor een wat kleinere bank of stoel, kun je het best voor kleinere kussens kiezen.
HOEVEEL KUSSENS GEBRUIK IK? Als je de bank gaat decoreren en je houdt van grote kussens, dan is de basisregel om één kussen meer neer te leggen dan het aantal zitplaatsen dat op de bank beschikbaar is. Je legt dus voor een tweezitsbank 3 grote kussens neer.
Kleur op de grijze bank
'Grijs is een goede drager van volle kleuren. ' Met een knip van haar vingers liggen er een paar kussens in kleuren die roepen 'hier ben ik'. Okergeel, zalmroze, feloranje en kobaltblauw: dit kleurpalet laat niet met zich sollen en steekt prachtig af tegen het grijs.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
De ideale hoogte van een kussen varieert tussen de 8 en 12 cm. Hoe breder je schouder-partij, hoe hoger het kussen dat je nodig hebt. De hoogte van je kussen is ook afhankelijk van de hardheid van je matras.
Onderzoek toont aan dat latex kussens de slaapkwaliteit en het comfort het meest verhogen. Het kussen biedt zowel een goede ondersteuning als een hoog comfort. Het dons zorgt voor een uitstekende vochtopname. Een natuurlatex kussen behoud de oorspronkelijke vorm veel langer dan bijvoorbeeld een veren kussen.
Voor goed zitcomfort adviseren we een minimale dikte van 4 centimeter voor kussenvullingen. De meest voorkomende diktes in zitkussens zijn 5,6 8,10,12 en 15 centimeter. Bij het vervangen van de huidige vullingen van je zitkussens kun je het beste niet 'te zuinig' meten.
Vierkante kussens zijn altijd goed op een hoekbank
De meest gangbare vorm is de vierkante kussen. Vierkante kussens passen op elke bank of stoel. Dus ook op een hoekbank! Daardoor zijn ze makkelijk te combineren met elkaar of met andere groottes.
Wil jij je interieur graag een neutrale en zachte uitstraling geven, dan is de kleur taupe perfect te combineren met verschillende andere tinten taupe, grijs of wit. Wil jij een warme sfeer creëren, kies van voor de kleuren terracotta, groen, zwart, bruin of okergeel voor op je bank.
Met het binnenkussen wordt de vulling van een kussen bedoeld. Een binnenkussen vormt de basis en die basis transformeer je in een prachtig kussen door er een passende hoes omheen te doen. Die hoes kun je zelf maken, maar ook prima kopen. Het aanbod aan zowel binnenkussens als hoezen zijn overweldigend.
Dons en veren
Daarom zijn donzen kussens zachter, met meer vulkracht, terwijl kussens met veertjes een wat stabiele vorm hebben. Als je kiest tussen veren en dons kun je meestal kiezen uit eendendons of ganzendons.
Slaap je op je rug dan is een kussen dat niet hoog of laag is de beste keus. Een te hoog kussen zorgt voor spanning op de nek wat over kan slaan in nekklachten en nekpijn. Het kussen moet ervoor zorgen dat de natuurlijke houding van de nek en rug niet wordt verstoord.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Kussen voor zijslapers tussen benen
Het voorkomt drukplekken bij de knieën en legt je lichaam in een rechte houding. Dus wanneer je een van onze kniekussens, beenkussens of orthopedische kussens gebruikt kun je drukplekken voorkomen en heb je een betere nachtrust.
Zo past een grijze bank mooi bij een blauw tapijt, maar kleurt een grijze bank ook mooi met roze tinten. Pasteltinten zorgen voor een gebalanceerde look. Ook zijn grijs en zwart altijd een goede combinatie. Maar u kunt ook spelen met blauw, wit en grijze tinten.
Op een grijze bank past eigenlijk (bijna) elke kleur, lekker makkelijk! Een kleur als blauw matcht heel goed met grijs, terwijl een knalkleur als roze en geel juist weer lekker opsteken tegen het sobere grijs.
De kleur grijs wordt in veel verschillende woonstijlen toegepast. Het maakt niet uit of het gaat over minimalistisch of klassiek, de kleur grijs is altijd een goede basis voor jouw inrichting. De kleuren wit, mosterdgeel, smaragdgroen, oud roze en blauw zijn kleuren die perfect passen bij grijs.
Hoe groter de bank, hoe meer kussens erop passen. Maak daar gebruik van door veel lagen kussens tegen elkaar te zetten. Hoe meer kussens, hoe lekkerder je in de bank kunt wegkruipen. Voeg ook plaids en schapenvachten toe voor extra knusheid en een gelaagde look op de zitting of leuning van de bank.