Hoe merk je dat je zwanger bent van een tweeling? Sommige vrouwen die zwanger zijn van een tweeling merken dat ze meer last hebben van de eerste zwangerschapssymptomen. Ze zijn langer of heftiger misselijk, sneller moe of vaak duizelig. Misschien merk je ook wel dat je buik sneller groeit.
Als je echt een donkerbruin vermoeden hebt dat er twee kindjes in je buik groeien, dan kun je kiezen voor een vroege echo. In principe kan dit tussen de zeven en twaalf weken, maar pas vanaf acht weken kan met zekerheid gezegd worden of je een tweeling krijgt en is dit ook echt zichtbaar op de echo.
Twee-eiige tweelingen komen meer voor, omdat een een-eiige tweeling ontstaat uit de celdeling van een bevruchte eicel, wat zeldzamer is. Kans op een tweede tweeling?. De kans dat een vrouw na een eerste tweelingzwangerschap nóg een tweeling krijgt, is maar liefst 3 keer zo groot!
Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of meerling hebben een hoge hCG-concentratie. Deze verhoogde hCG-concentratie zou ook de reden kunnen zijn waarom sommige vrouwen die zwanger zijn van een tweeling ernstigere ochtendmisselijkheid hebben dan vrouwen die slechts één baby verwachten.
Voor uw gezondheid is het aangeraden uw gewicht in het oog te houden om te voorkomen dat het nog verder stijgt. Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 7 tot 11,5 kg gewicht bij te komen. De aanbevolen gewichtstoename voor een tweelingzwangerschap is 14 tot 23 kg.
Helaas is de zwangerschap van een meerling nog een stukje zwaarder. Zo kun je last krijgen van extreme misselijkheid. Die misselijkheid wordt veroorzaakt door het HCG hormoon, waar jij extra veel van hebt dankzij je tweeling. Gemiddeld komt een zwangere vrouw 11 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap.
Zowel de vader als de moeder kan zo´n gen door geven aan de kinderen. Als één van de ouders drager is, wordt 50% van de kinderen drager. Alleen dochters van een drager hebben een verhoogde kans om zwanger te worden van een tweeling.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij het krijgen van een twee-eiige tweeling. Zijn er tweelingen in de familie of maak je deel uit van een twee-eiige tweeling, dan heb je zelf een grotere kans om meer dan één baby op de wereld te zetten. Die genetische aanleg erf je voornamelijk via moederskant.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
Naast het blije gevoel dat je hebt van de positieve test en je zwangerschap, kunnen deze week de eerste zwangerschapskwaaltjes al opspelen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijnlijke borsten horen hier bij.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien. Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt gehad, maar er niets te zien was op de echo gaat de gynaecoloog het zwangerschapshormoon in je bloed meten.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Tijdens die eerste echo wordt er gekeken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Tevens wordt er gekeken of het hartje al klopt en of het één foetus is of dat het er meerdere zijn. Het is erg belangrijk dat we die eerste echo maken als we er van overtuigd zijn, dat je ongeveer 7 weken zwanger bent.
Waardoor ontstaat een meerling? De meeste spontane tweelingzwangerschappen ontstaan doordat er door onbekende oorzaken twee eicellen bij de eisprong vrijkomen die ook bevrucht worden. Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol.
Bij een-eiige tweelingen wordt de bevalling tussen 36 en 37 weken zwangerschap opgewekt. Bij twee-eiige tweelingen tussen 37 en 38 weken. De bevalling van een drieling verschilt per ziekenhuis en gebeurt soms normaal, soms per keizersnede. Bij een vierlingzwangerschap wordt vrijwel altijd voor een keizersnede gekozen.
Ben je in verwachting van een tweeling, dan mag je de voorgeschreven dosis Foliumzuur verdubbelen.
Controles tweelingzwangerschap
De controles van een tweelingzwangerschap zijn frequenter dan bij een eenlingzwangerschap. In het algemeen kom je bij een ongecompliceerde zwangerschap tot 26 weken elke maand bij de gynaecoloog. Vanaf 26 tot 32 weken om de twee weken en vanaf 32 weken elke week.
Bij een semi-identieke tweeling wordt een eicel bevrucht door twee spermazaadjes. Dat zo'n bevruchte eicel ook echt uitgroeit tot twee baby's komt dus bijna nooit voor. Voor zover bekend is zijn er twee semi-identieke tweelingen geboren.
Bij één op de tien tweelingen is er een groot verschil in groei tussen de baby's, soms al vroeg in de zwangerschap. Deze zwangerschappen zullen we extra opvolgen om zeker te zijn dat de kleinste baby niets tekort komt.
Tweelingen worden meestal geboren tussen 36 en 38 weken. Als de onderste baby met het hoofd naar beneden ligt, kun je via de vagina bevallen. Als de onderste baby met de billen naar beneden ligt, bepaal je samen met de arts hoe je bevalt: via de vagina of met een keizersnede.
Duur van de zwangerschap
Met elke baby erbij, gaan er ongeveer 3 weken af van de gemiddelde zwangerschapsduur. De gemiddelde eenling wordt geboren na 40 weken, de gemiddelde tweeling na 37 weken en de gemiddelde drieling na 34 weken zwangerschap. Het moment van bevallen is afhankelijk van verschillende factoren.
Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.