Als aas wordt bij het wrakvissen vaak natuurlijk aas gebruikt zoals zeepieren, mesheften, zagers, krabjes of stukjes vis. Maar ook zeevis kunstaas zoals shads en pilkers zijn zeer geschikt om mee te wrakvissen. Houd er bij het vissen met kunstaas wel rekening mee dat het aas met enige regelmaat moet bewegen.
Hoe sterker de stroming, hoe groter de kans op aanbeten. Wil men grote leng vangen, dan denken we aan de wintermaanden met steeds ruwer wordende zee. Daarbij zware loodgewichten om op grote diepte, tot -200 meter te vissen. Bovendien moet je rekening houden met hevige vloedstroom.
De periode dat men vanaf de kust kabeljauw vangt, loopt van oktober tot half januari en van maart tot en met april. Eind januari trekt de vis naar de paaigronden en blijven alleen de echte kleintjes achter. Vooral in het donker is de vis vanaf de kust te vangen.
De stroming is ook erg belangrijk voor het vangen van heilbot, er moet absoluut stroming in het water zitten. Door de stroming vis je ook een groter gebied af en daarbij krijgt het aas ook een aantrekkelijker actie. Ook is het zo dat waar je een heilbot vangt de kans groot is dat er meerdere zitten.
Vissend vanaf de boot boven een wrak kun je pollak vangen met onder meer verenpaternosters, deltavisjes, shads en pilkers. Daarbij vis je in een rechte lijn en mag je gerust flink wat tempo maken, want pollakken houden van kunstaas dat snel omhoog wordt gedraaid.
Meestal op dieptes tussen de -180 en -350 meter. Vind men zulke stekken dan zijn er gegarandeerd grote baarzen in de buurt. In tegenstelling van wat de meeste literatuur laat vermoeden vang je roodbaars niet echt pal tegen de bodem. Meestal zitten ze op zo'n 20-30 meter boven de bodem.
De beste tijd om vanaf een strekdam te vissen is van drie uur na hoogwater (afgaand tij) tot ongeveer twee uur na laagwater. Dan is het water laag genoeg om op de strekdam te staan zonder het risico te lopen hier vanaf te spoelen.
Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
De netten worden rond een wrak of in open zee als een gordijn uitgezet en na verloop van tijd wordt de vangst opgehaald. Bij deze vorm van visserij zijn de bodemberoering en bijvangsten klein. Kleine vissen kunnen vlot door de netten zwemmen en enkel vissen van de gewenste soort en grootte blijven steken.
Deze visserijmethoden behoren tot de passieve visserijmethoden, ook wel staand want methodes genoemd. Dit betekent dat de vangst afhankelijk is van activiteit/beweging van de doelsoort ten opzichte van het vistuig.
De drie grootste boosdoeners zijn de boomkorvisserij, drijfnetten en 'spooknetten'. Bij de boomkorvisserij slepen de vissers kettingen over de zeebodem, om zo platvissen zoals schol, tong, bot en heilbot het net in te jagen. Dit veroorzaakt schade aan de bodem en de leefomgeving van dieren die leven op de zeebodem.
Gul vissen diep water
Net als zoetwatervissen hebben de meeste zeevissen een voorkeur voor warmer water. Dit betekent dat ze in de winter wegtrekken uit de relatief koudere ondiepe wateren en op zoek gaan naar de diepte. Diepe wateren bevinden zich veelal ver buiten de kust maar laat je hier niet door misleiden.
Om op kabeljauw te vissen heb je een sterke hengel met pilker nodig. De ideale lengte van een boothengel varieert van 2.10 meter tot 2.40 meter. We raden voor het kabeljauwvissen zo'n 250 tot 300 gram lood aan. Om hem te vangen moet je de interesse van de kabeljauw lokken.
Langzame molens zijn krachtiger, wat een voordeel is bij het wrakvissen. Spoel de molen goed vol met een sterke lijn: 50/00 tot 60/00 nylon of 15/00 dyneema (neem de lijn niet te zwaar: hoe dik- ker deze is, hoe meer stroming hij pakt).
Overtreding van de Visserijwet en/of verenigingsvergunning maakt de vispas ongeldig.” Veel vissers beseffen dit niet, maar dat betekent dus dat je in zo'n geval een bekeuring krijgt voor het vissen zonder vispas (€ 150,-), je schriftelijke toestemming vervalt namelijk.
vissen in en bij een aangewezen stuw of in of bij een aangewezen vispassage € 150,- vistuig voorhanden terwijl vistuig op dat moment verboden is € 100,- 1 of 2 hengels voorhanden zonder toestemming € 100,- meer dan 2 hengels voorhanden zonder toestemming € 100,-
In Nederland mag je het hele jaar door vissen. Maar je mag niet het hele jaar door met alle soorten aas vissen. Je mag ook niet het hele jaar door op alle vissoorten vissen. En als je ze toch vangt, moet je ze meteen weer terug zetten.
Het meest gebruikt aas om te vissen op harder is wit brood. Je kan het brood als een bolletje kneden en op je haak doen, ook een vlok of een korstje werkt soms goed. Naast brood kun je bijvoorbeeld ook met maden op harders vissen. Soms negeert de harder een bepaalde aassoort namelijk.
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.
Tip 12: Let op de getijde
Rond laagwater en net na hoogwater zijn vaak de beste tijden om zeebaars te vangen. Wanneer het water hard afstroomt dus na het hoogwater, dan is de stroming vaak dusdanig hard dat het moeilijk is om je aasvisje op een natuurlijke manier te presenteren.
Over het algemeen zijn de groene bladgroenten ook nitraatrijk en in combi met vis ontstaan nitrosmines en dit zijn wel schadelijke stoffen. Daarom worden ook vaak worteltjes als groente gegeten, zij bevatten geen nitraat.
Daarmee is alle verwarring de wereld nog niet uit, want in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden behoort roodbaars tot de schorpioenvissen en niet tot de zeebaarzen. Wat dan weer wel kristalhelder is, is de smaak. Roodbaars is een prima vis, die je in de winkel doorgaans gefileerd koopt.
Roodbaars is goed voor de gezondheid omdat het een vette vis is met de juiste vetten. Het eten van de roodbaars levert levertraan met veel vitamine A. Bij een bord met roodbaars wordt 5 procent aan gezond vet naar binnen gewerkt en 22 procent aan eiwit.