Phacelia, of in het Latijns 'Phacelia tanacetifolia' is een eenjarige plant uit de Ruwbladigenfamilie.
Zaaien van Phacelia tanacetifolia
De kiemtijd is 2 weken, de periode tot bloei is 8 weken. Zaaien na 20 augustus is niet aan te raden, omdat het weer dan al slechter wordt en de plant misschien niet meer tot bloei komt. De bloei kan doorlopen tot oktober.
Phacelia kan men van maart tot half augustus zaaien. Phacelia is een uitstekende bijenplant en ook een goede groenbemester. De plant wordt ongeveer 70cm hoog en vriest in de winter dood.
Normaliter zaai je de phacelia van april topt half augustus. Later zaaien levert geen bloemen meer op en er is meer dan gerede kans dat de plant in de wintermaanden bevriest. Dat geldt echter niet voor de jonge plantjes van de phacelia. Die zijn opvallend genoeg wel bestand tegen de kou.
Phacelia wordt gebruikt met allerlei redenen: als groenbemester. om onkruid te weren op braakliggende grond. om bijen en andere bestuivers te lokken.
Mosterd en facelia zijn voor alle gronden goede groenbemesters. Ze doen het ook op bijna alle gronden erg goed. Alleen op zware kleigrond of zeer kalkrijke grond doet facelia het niet. Wel verdraagt deze plant met zijn mooie paarse bloemen wat schaduw, waardoor het ook mogelijk is de plant in een boomgaard te zaaien.
Inkarnaatklaver als tuinplant
Vanaf maart kun je op een zonnige plaats de inkarnaatklaver zaaien in vochtige tuinaarde. Zorg ervoor dat er ongeveer 10 cm ruimte tussen de zaden zit. De zaden kun je voorzichtig aandrukken. Zorg er wederom voor dat je de grond vochtig en onkruidvrij houd.
Phacelia is een echter snelkiemer. Na een paar weken ontkiemen de losse bloemzaden van de phacelia. Slechts twee maanden later zal het bijenbrood al in de bloei staan. Doordat deze eenjarige plant zo snel ontkiemt en groeit, kun je het ook later in het jaar gaan zaaien.
Groenbemester. Zaai in oktober een groenbemester zoals Rogge of Fenegriek. Deze zal je bodem volgend jaar heel wat beter maken.
Het juffertje is een eenjarig plantje met blauwe bloemetjes in een kantwerk van groen. De Engelsen noemen haar 'love in a mist'. Het is een gemakkelijk en veelzijdig plantje. De bloemetjes doen het goed als snijbloem en zijn eetbaar.
Oregano is een redelijk winterharde vaste plant (mits je zorgt voor de juiste omstandigheden zoals niet te natte grond en een zonnige standplaats).
Level 1: Goudsbloem zaaien
prik 4 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.)
Waar zaai ik dropplant? Je zaait een dropplant het best binnen voor in potjes, omdat de kieming bij kamertemperatuur sneller gaat, en je dan niet bang hoeft te zijn voor slakken, want zij vinden de jonge zaailingen erg lekker. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 3 weken.
De Centaurea Montana luistert in het Nederlans naar de naam Korenbloem. Deze vaste plant bloeit in de maanden van juni tot augustus met violetblauwe bloemen, uiteindelijk wordt de Centaurea Montana zo'n 40 tot 50 centimeter hoog.
Phacelia is een eenjarige, vrij algemeen voorkomende plant, oorspronkelijk afkomstig uit Californië, in Nederland volledig ingeburgerd. Ze groeit op open, vochtige, voedselrijke, omgewerkte grond en wordt 20 tot 80 (120) cm hoog. Ze heeft een breed vertakt wortelstelsel en maakt daardoor de grond goed los.
Groenbemesters activeren het bodemleven en helpen zo mee om de bodem gezond te houden. De toplaag van de bouwvoor zit vol met nuttige bacteriën, schimmels, protozoa, bodeminsecten en wormen. Groenbemesters helpen het bodemleven in stand te houden en dragen daardoor bij aan bodemweerbaarheid en gezondheid.
Enkele soorten maken een goede kans: Raapstelen Bladkool: Tsoisam, Amsoi, Kailan Spinazie (Amsterdams Reuzenblad) Rucola (niet de wilde) Barbarakruid Saladini Groenbemesters: wintertarwe, winterrogge, bladrammenas, gele mosterd, winterkoolzaad, nootzoetraapzaad.
De eenvoudigste manier om lupine te vermeerderen, is door in het voorjaar lupine stekken te nemen. Dat doe je in het voorjaar, zodra de plant weer begint te groeien. Pak een jonge scheut en trek die naar beneden tot hij loskomt van de ouderplant.
Je kan korenbloemenzaden zaaien in oktober, november, eind maart, april of mei. In de herfstmaanden kan je korenbloemen zaaien als het nog niet vriest. Ze zullen dan kiemen in de lente zodra het weer zich daarvoor leent. Pas i de lente zullen zij dus gaan kiemen en groeien, in de winter overwinteren de zaden.
Japanse haver is een graansoort die speciaal ingezet wordt voor de bestrijding van wortellesie-aaltjes (Pratylenchus penetrans). Japanse haver is resistent tegen Meloidogyne hapla. Het gewas geeft een snelle grondbedekking en kan in korte tijd een grote hoeveelheid drogestof produceren.
Deze redelijk winterharde eenjarige brengt als groenbemester een grote hoeveelheid stikstof in de grond en onderdrukt tegelijk ook de groei en opkomst van onkruid. Eenjarige.
Inkarnaatklaver is een zachte en behaarde klaver met 4 cm lange, donkerrode bloempluimen. Inkarnaatklaver wordt zowel als groenbemester en als bloem gebruikt. Geschikt voor natuurlijke tuinen. Leuke bijen- en hommelplant.
De bloemen kunnen worden gebruikt als snijbloem. Tussen de bladeren kunnen zich loopkevers verschuilen, die de larven van koolvliegen eten.