Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Ook al heb je ze ingesmeerd met sap, kun je de stukjes banaan het beste dezelfde dag nog opeten. Door de temperatuur in de koelkast wordt de schil misschien bruin, maar als je dat niet erg vindt, kun je het fruit nog gewoon eten, want het blijft vers.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
"Het beste bewaar je de bananen op de fruitschaal, bij een temperatuur boven de 14 graden", vult De Wild aan. "Bij hogere temperaturen gaat de rijping en veroudering sneller. Zolang ze in de koelkast liggen, is er meestal nog weinig schade te zien. Maar na het opwarmen kan de schil dof en grijsachtig verkleuren."
Toch houdt iedereen weleens bruine, rottende bananen over, maar volgens tipsenweetjes.nl is weggooien dan helemaal niet nodig. Wie zijn banaan eerst een uur in een zak met rijst legt en het fruitstuk daarna een tijdje föhnt, zou weer een frisse, gele banaan hebben.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
De manier waarop je een banaan gereed maakt voor de vriezer is door de schil eraf te halen. Dan stop je de gepelde banaan in een bakje, waarvan je de deksel aandrukt, en die kan in de vriezer. Als je geen geschikt bakje hebt, kun je de banaan eventueel ook in vershoudfolie verpakken en hem dan in de vriezer doen.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Enerzijds worden bananen bruin door druk van buitenaf, hierdoor kunnen ze na een uurtje in de tas transformeren van stevig geel naar donkerbruin met beurse plekken. Maar ze worden ook bruin als je ze een tijdje laat liggen in de fruitschaal.
Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Zorg dat je de appel of peer met een scherp mes snijdt in gelijkwaardige, nette parten. Probeer zo netjes mogelijk te snijden en zo min mogelijk klokhuis weg te halen. Pak vervolgens de parten en maak er weer een volwaardige appel of peer van.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
Bewaar ze op kamertemperatuur
Op zich niet gek bedacht, want ze rijpen het best op kamertemperatuur. Probleem is alleen dat dit proces dan zo wordt verstoord dat de kans groot is dat je bananen helemaal niet meer rijpen. Groene exemplaren kun je dus beter buiten de koelkast houden.
Banaan bewaren
Geprakte of gepureerde banaan blijft ongeveer 4 maanden houdbaar in de diepvries. Hoe lang kun je een banaan bewaren? Een banaan kun je 7 dagen in een fruitschaal bewaren.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Als je een kind hebt dat naar de basisschool gaat, is er op school ieder dag een eetmoment in de ochtend, het 10-uurtje. Als je dat eetmoment weet in te vullen met een gezonde snack leg je al een hele mooie basis voor een gezond eetpatroon van de rest van de dag.
Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje. Volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappelen: 6 opscheplepels pasta of rijst of aardappelen voor een jongen, 4-5 voor een meisje.