Inductie is de zuinigste optie als het gaat om elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren.
Met elektrisch koken verbruik je gemiddeld zo'n 450 kilowattuur per jaar, maar je hebt ook waarschijnlijk ook ooit gehoord van inductie kookplaten en vraagt je misschien af wat verbruikt een inductie kookplaat? Het verbruik hiervan ligt een stuk lager, namelijk 175-200 KWh per jaar.
Een inductie kookplaat is sneller, veiliger en energiezuiniger dan een keramisch model. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat je geen speciale pannen nodig hebt om te koken.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Op gas kostte het 6 minuten om 1 liter water aan de kook te krijgen. Dat kostte 0,03 m3 aardgas (+/- €0,02. In dit voorbeeld is elektra 'slechts' 2x duurder dan gas omdat een elektrische waterkoker veel minder warmte verliest dan bij een gasgestookte fluitketel. Maar nog steeds is gas beduidend goedkoper.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Van de manieren om elektrisch te koken is inductie de beste. Inductieplaten verbruiken gemiddeld 20% minder stroom vergeleken met het stroomgebruik van een keramische kookplaat. Wanneer je ook nog groene stroom gebruikt, kook je helemaal zonder CO2-uitstoot.
Iedereen kan overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit. Wil je een goede kookplaat met 4 of 5 kookzones, dan is het een kwestie van een belletje naar de elektricien.
Om de energie die je verbruikt tijdens het elektrisch koken direct van je zonnepanelen te ontvangen, heb je dus een stuk meer panelen nodig. Over een heel jaar gezien zijn 1 of 2 panelen echter genoeg om het verbruik van je inductiekookplaat te compenseren.
De energieprijzen in jouw situatie
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
U kunt een inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt, zonder dat u een aanpassing hoeft te doen aan de meterkast. Ook wanneer uw woning is voorzien van een gasaansluiting.
Koken op inductie is tegenwoordig de populairste vorm van elektrisch koken. Dat is logisch want koken op inductie is zeer efficiënt, veilig en energiezuinig. Bij inductie koken vindt er verhitting plaats doordat er spoelen in, of eigenlijk onder, de plaat zijn verwerkt die een magnetisch veld in werking laten treden.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Op een inductieplaat duurde het maar 5 minuten en 50 seconden tot het water kookte en dit kostte slechts 0.126 kilowattuur (kwh) aan elektriciteit! De inductiemethode bleek dus 32 procent sneller en verbruikte 57 procent minder energie dan gas.
Volgens MilieuCentraal kost koken op gas per jaar zo'n 37 kuub. Met de gemiddelde gasprijs is is de afgelopen maanden sterk gestegen naar 2,65 euro per kuub en dat brengt de jaarlijkse kosten op zo'n 96 euro. Dat maakt koken op gas nu (2022) al snel twee keer duurder dan een jaar geleden.
Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur.
Stap je over van gas naar inductie, dan kun je dezelfde breedte aanschaffen als jouw huidige gaskookplaat. Soms is het ook mogelijk om een bredere kookplaat te installeren. Raadpleeg hiervoor een installateur zodat deze je goed adviseert over de mogelijkheden. Met afzuigmodule.