Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi. Vaak vind je ook krabsticks, zoete omelet of paling op een nigiri.
Simpel maar lekker | Sashimi
Sashimi is een simpele sushi soort, waar vooraf niet een hele culinaire bereiding bij komt kijken. Het is een eenvoudige manier van klaarmaken van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne plakjes wordt gesneden. De populairste sashimi's zijn zalm en tonijn.
De tekka nigiri (met tonijn) en de sake nigiri (met zalm) zijn de populairste, maar je kan een nigiri natuurlijk ook eten met bijvoorbeeld ei of makreel.
Kazu giri: de blokjes snijtechniek voor ingrediënten in of op je sushi. Maguro: is tonijn. Maki-sushi: rolletjes sushi met binnenin de neta en eromheen of ook binnenin de nori.
Sashimi is in plakjes gesneden verse vis. Voor Sashimi wordt eerste klas verse zoutwatervis gebruikt. Voor sashimi wordt voornamelijk zalm, tonijn, makreel, oester, inktvis en zeebaars gebruikt. Ook Sint Jacobsschelpen zijn geschikt om als sashimi gegeten te worden.
Een California roll is een sushi rol welke inside-out gerold is. Dat betekent dat de rijst aan de buitenkant zit. Vaak is deze gevuld met bijvoorbeeld surimi krab, komkommer en avocado. De combinatie vis met komkommer en avocado heet in Nederland in de volksmond een California roll.
De ebi tempura roll is een sushi rol met rijst aan de buitenkant en gefrituurde garnalen erin.
Uramaki (letterlijk: binnenste-buiten rol) is sushi waarbij de rijst aan de buitenkant zit, en de vulling en zeewier aan de binnenkant. Sushirijst: 550g Japanse sushirijst *
Uramaki staat ook wel bekend als de “Inside-out” sushi. Bij deze sushi wordt er meestal gebruik gemaakt van twee (of meer) soorten vullingen. De Uramaki heeft zowel haar vulling als zeewier aan de binnenkant. En dus een maki die binnenstebuiten is gekeerd!
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Tempura is een techniek waarbij verse ingrediënten door een licht beslag worden gehaald om ze vervolgens te frituren. Dat kunnen bijvoorbeeld verse groenten zijn zoals paprika, courgette of wortel, maar ook vis of garnalen. Alles draait bij tempura om kort en snel.
Surimi poké bowl met avocado
Crab sticks en poké bowls zijn twee handen op één buik. Ze passen perfect bij elkaar. Vooral in deze poké bowl met ook radijsjes, avocado en zeewiersalade. Lekker met wasabimayonaise voor de pit en gefrituurde uitjes voor de crunch.
Nigiri Zalm is de populairste sushi onder Nederlandse sushi-eters. Dit blijkt uit onderzoek van eten bestel-site Hungry.
Maki. De bekendste sushi is maki. Het is een sushirol, waarbij je de sushirijst en de vis of groenten met behulp van een bamboematje oprolt in een norivel. Nori betekent 'eetbaar wier' en is een soort zeewier.
Huisgemaakte sushi met een grote tempura gamba en Japanse sesamsaus met een crunchy omhulling.
Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus.
De Sake Wasabi is een vergelijkbare sushi, een soort pittig zusje van de Sake Mango. Deze sushi heeft een vulling van avocado, komkommer, gebakken zalm en een vleugje wasabi. De roll is getopt met de welbekende Furikake.
Een uramaki is een inside out roll waarbij de rijst aan de buitenkant van de rol zit. Een heel bekende uramaki is een California roll.
ð£ Hoeveel soorten sushi zijn er? In essentie zijn er maar vijf type sushi; nigiri, maki, uramaki, sashimi en temaki. Binnen deze type zijn er ontelbaar combinaties met ingrediënten mogelijk enkele bekende zijn de california roll of de sake maki.
Gefrituurde garnalen, sesam, avocado, mango.
Wat is het precies? Masago is het kuit van een vis, die veel voor de sushi wordt gebruikt, voornamelijk als garnering, omdat de kleur het aantrekkelijk maakt, bovendien geeft het ook een lekker knapperige structuur.
Deze inside-out rol is gemaakt met surimi, avocado en komkommer in het midden en avocado en zalm aan de bovenkant. Het is een kleine smaakbom die zeker op je smaakpapillen zal exploderen.
De "dragon eye roll sushi" is de naam voor een "inside-out" sushi, een spannende draai aan de reguliere sushi.
Als vulling gebruik je komkommer, gefrituurde surimi in Tempura en een sliert Japanse mayonaise. Kijk hier voor meer informatie over het snijden van ingrediënten voor sushi.