Deze bevat: een korte samenvatting van het practicum, inclusief de onderzoeksvraag, de relevantie van de onderzoeksvraag en de onderzoeksopzet. Is het verslag bedoeld ter publicatie, dan staan in de inleiding ook de belangrijkste resultaten en conclusies.
Begin met de inleiding van je verslag.Hierin beschrijf je kort en bondig waar het verslag over gaat en wat je onderzocht hebt. Analyseer nu je aantekeningen, en bepaal een logische volgorde voor je verhaal. Werk daarbij met verschillende alinea's of stukjes.
Dat wil zeggen, een logische en gelijkmatige opbouw van hoofdstukken, paragrafen en alinea's. Je hebt een samenvatting, een inleiding, de hoofdstukken, resultaten, conclusies, aanbevelingen, referenties en bijlagen. Ook de lay-out van je verslag helpt mee aan een fijne structuur.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
In de methoden beschrijf je in een aparte paragraaf of hoofdstuk wat je precies hebt onderzocht in je onderzoek en op welke manier dit is gebeurd.
Welke bronnen zijn gebruikt? IMRD-structuur De vaste volgorde van onderdelen wordt ook wel de IMRaD-structuur (naar de eerste letters van de vier hoofdonderdelen): Inleiding, Methode, Resultaten en (and) Discussie. Dit een handige manier om te onthouden uit welke hoofdonderdelen het wetenschappelijk verslag bestaat.
In je inleiding geef je algemene informatie over je onderwerp en baken je je onderwerp af zodat je lezer weet waar je onderzoek over gaat. Met die informatie beschrijf je jouw doelstelling, probleemstelling en presenteer je de hoofdvraag en deelvragen van je scriptie.
Het is belangrijk dat je verslag duidelijk en overzichtelijk is. Probeer af en toe naar je verslag te kijken alsof je het voor het eerst leest. Of laat iemand anders het eens lezen. Omdat jij volledig in de stof zit, kan het voor jou heel duidelijk zijn, maar voor een ander misschien niet.
Een practicum (meervoud: practica) is een praktische opdracht voor leerlingen of studenten om bepaalde leerstof beter te begrijpen of vaardigheden te oefenen. Tijdens een practicum is er doorgaans begeleiding aanwezig die de leerlingen of studenten kan assisteren bij het uitvoeren van het practicum.
Een persoonlijk verslag is een tekst waarin je beschrijft wat je hebt gedaan of wat er is gebeurd. Dat kan bijvoorbeeld een beschrijving zijn van een wedstrijd of een vakantie. Je vertelt de lezer alles wat hij moet weten. Dat doe je door in het verslag antwoord te geven op de 5w+h-vragen.
Antwoord. In gewone lopende tekst en bovenaan in een brief heeft 14 april 2011 de voorkeur. De verkorte notatie krijgt streepjes of punten: 14-04-2011, 14.04.2011. In een internationale context of wanneer er op de datum gesorteerd moet kunnen worden, is de volgorde omgekeerd: 20110414, 2011-04-14.
Onderdelen inleiding
Het is niet wenselijk om direct te binnen met de inhoud, dus bedenk een 'openingszin' die de lezer nieuwsgierig maakt en motiveert om verder te lezen. Maak bijvoorbeeld een opsomming van een aantal belangrijke zaken in het verslag om de interesse te wekken.
Ook schrijf je in de inleiding wat ze in de kern van de tekst kunnen verwachten. In de kern vertel je het verhaal of geef je de informatie. Als laatste sluit je de tekst af en verleid je of zet je iemand tot het ondernemen van een actie. Dit heet het slot.
Slot: meestal is dit de conclusie of samenvatting.Het kan ook zo zijn dat je je eigen mening over het onderwerp moet geven of dat je terugblikt op het schrijven van het verslag.
Een nawoord is een terugblik op de periode van het schrijven van je scriptie of onderzoek. Je vertelt over je ervaringen en wat je hebt geleerd.In je nawoord kun je tevens mensen bedanken als je dit nog niet hebt gedaan in een voorwoord of dankwoord.
De samenvatting staat na het voorwoord en voor de inhoudsopgave. In de samenvatting zijn de juiste werkwoordstijden consistent gebruikt. De doelstelling staat in de samenvatting. De probleemstelling staat in de samenvatting.
Een verslag is een goede manier om een onderzoek te beschrijven dat je hebt uitgevoerd. In een verslag combineer je tekst en afbeeldingen. Het doel is om de lezer uit te leggen wat je hebt gedaan en hoe je te werk bent gegaan.