Zavel is erg geschikt voor de teelt van bloembollen. Het is meestal vruchtbaar, goed te bewerken, vochthoudend en doorwortelbaar. De benaming 'lutum' staat voor microscopische deeltjes van mineraal materiaal kleiner dan 0,002 mm (2 μm).
Zand en kalkrijke grond laten water snel door. Klei-, slib- en veengrond houden water juist lang vast. Veel planten houden er niet van om te nat te staan. Wil je extra drainage toevoegen, voeg dan stenen, scherven of grind toe.
De waterdoorlatendheid of ook wel waterdoorlaatbaarheid zegt wat over de gezondheid van de bodem: over de structuur en de hoeveelheid poriën in de grond. Het wordt gemeten als 'de tijd die het kost om water in de grond te laten wegtrekken'.
zand: een onsamenhangende grondsoort die goed doorlatend is en slecht samendrukbaar; klei: een samenhangende grondsoort die slecht water doorlaat en sterk kan worden samengedrukt; veen: een meestal samenhangende grondsoort die slecht doorlatend is en zeer sterk kan worden samengedrukt.
De indeling van grondsoorten is vooral gebaseerd op het lutum-(of: klei-)gehalte van de grond. Een zandgrond bevat 0 tot 8% lutum. Zavelgronden zijn de lichtere kleigronden met 8-12% lutum voor de lichte zavelgronden, 12-17,5% lutum voor de matig lichte zavelgronden en 17,5-25% lutum voor de zware zavelgronden.
Zavel is erg geschikt voor de teelt van bloembollen. Het is meestal vruchtbaar, goed te bewerken, vochthoudend en doorwortelbaar. De benaming 'lutum' staat voor microscopische deeltjes van mineraal materiaal kleiner dan 0,002 mm (2 μm).
Van nature is kleigrond meestal neutraal tot basisch, dat wil zeggen kalkrijk. Zandgrond kan alle kanten op, aan de kust is de zandgrond vaak basisch, op de Veluwe meestal zuur. Veengrond is vrijwel altijd van nature zuur, dat wil zeggen kalkarm.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
De bodem is dus doorlatend en kan ook voldoende vocht vasthouden. In zo'n goede tuingrond (zand of klei) kunt u minstens 80% van alle aangeboden tuinplanten met veel succes kweken.
De PH waarde van de grond heeft een waarde van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Grond met een PH waarde van lager dan 7 is een zure grond. Grond met een PH waarde hoger dan 7 noem je een basisch of alkalisch milieu.
Kies ervoor om NIET te spitten voor een vruchtbare grond
Bij het spitten maak je de grond los en wissel je de grond om. De bovenste laag aarde (zuurstofrijke grond) komt nu 25 cm dieper in de grond te liggen. Op deze manier haal je dus de verschillende bodemlagen door elkaar.
In de volksmond wordt met leem vaak materiaal fijner dan zand bedoeld. Leem kan zowel door de wind, door rivieren als door ijs worden afgezet. Bovendien is Leemstuc in ruimtes binnen zeer geschikt: vrij sterk, niet brandbaar, damp doorlatend, antistatisch, schimmelwerend, En natuurlijk supermooi !…
De waterdoorlatendheid van veen is slecht het kan wel veel water bergen en ook redelijk goed horizontaal verwerken.
Als je een plant hebt die prima tegen een zuurdere grond kan, kun je veenmos gebruiken om extra vocht in je grond vast te houden. Maar als je plant meer neutrale grond nodig heeft, voegt het toevoegen van Sphagnum mos de watervasthoudende eigenschappen toe die je nodig hebt.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
Metselzand of Drainzand is een grof en goed waterdoorlatend zand soort. Gebruik: Onder straatwerk voor een stabiele en drainerende ondergrond. Zeer geschikt voor onder natuursteen, omdat het geen zout bevat.
Vulzand is zeer goed te verdichten. Brekerzand wordt gebruikt om straatwerk af te strooien. Door brekerzand over het straatwerk te verspreiden, en vervolgens in de voeg te vegen ontstaat er een stevig geheel. Brekerzand heeft een hoekige eigenschap waardoor het goed vast gaat zitten tussen de voegen van uw straatwerk.
Drainagezand is een zandsoort met een grove korrel. Door de grove structuur van het zand kan water gemakkelijk in de grond of richting een afwateringssysteem stromen. Drainage of draineren betekent het afvoeren van water uit de bodem over en door de grond, met als gevolg dat het (grond)waterpeil wordt verlaagd.
M3C is geschikt om gebruikt te worden als drainagezand omdat het snel water kan afvoeren. Daarnaast is M3C zand heel schoon en bevat deze zandsoort een bepaalde korrelgrootte. De korrelgrootte van M3C zand is 180 tot 220 mu.
De bodemvruchtbaarheid wordt bepaald door de chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem. Bodemleven, zoals wormen, aaltjes, schimmels en bacteriën, zorgen ervoor dat de bodem vruchtbaar blijft. Hoe meer variatie in het bodemleven, hoe beter het is voor de (vruchtbaarheid van de) bodem.
Breng op zware kleigrond iedere winter een laag zand of compost aan. Na verloop van jaren ontstaat er een steeds betere structuur waarin het water sneller wegzakt. Of maak om de meter een gat, zo diep als de grondboor lang is of tot je door de vaste laag heen bent. Vul de gaten met grind of drainerend zand.
Kleigrond bevat voor een deel schelpen waardoor deze grond van zichzelf kalkhoudend is en dus een hogere zuurgraad heeft. Extra toevoegen van kalk is meestal niet noodzakelijk. Voor zandgrond is dat wezenlijk anders. Zandgronden zijn van zichzelf vaak zuurdere gronden.
Onkruid. Wat ook lastig kan zijn op zware klei, zijn de vaak hardnekkige wortelonkruiden, bijvoorbeeld Riet, Kweek(gras), Zevenblad (ook wel Tuinmansverdriet genoemd), Heermoes of Heggewinde (Pispotjes). Het groeit alle kanten op en laat zich lastig verwijderen.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc.