Net als een elastiekje kan spierweefsel langer en weer korter worden. Om de spier langer te maken, is een externe kracht nodig. De sportmasseur kan kracht uitoefenen op bepaalde spieren van de sporter. En wanneer deze kracht weer wegvalt, keert de spier terug naar zijn oorspronkelijke (rust)lengte.
Wanneer een gewricht langdurig in een bepaalde stand blijft staan, kan er een verkorting van de spieren en pezen ontstaan. Hierdoor kan een gewricht in een dwangstand komen, dit heet een contractuur.
Gemiddeld verlies je tot je 55 á 60ste levensjaar ongeveer 1% spiermassa per jaar. Dit betekent dat je rond je 60ste ongeveer 35% van je spiermassa hebt verloren. Afhankelijk van je lichamelijke inactiviteit kan dit oplopen tot ca 50%. Na de 60 wordt dit proces versneld met 3 á 5% per jaar.
Korte dikke spieren of spieren met een verhoogde spanning drukken op de bloedvaten of zenuwbanen met als gevolg een verminderde doorbloeding van de spier of een beknelling van een zenuw.
Korte spieren: Als je andere been niet vlak op de grond blijft liggen of je krijgt je been niet helemaal recht omhoog, dan zijn het je hamstrings die kort zijn. Zo doe je hem wel goed: Je opgeheven been moet helemaal recht omhoog gestrekt zijn terwijl het been op de grond plat en ontspannen op de grond blijft liggen.
Om de spier langer te maken, is een externe kracht nodig. De sportmasseur kan kracht uitoefenen op bepaalde spieren van de sporter. En wanneer deze kracht weer wegvalt, keert de spier terug naar zijn oorspronkelijke (rust)lengte. Dit langer en korter worden, is precies wat er gebeurt bij het rekken van een spier.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
Iedere voetballer heeft een mate van lenigheid en flexibiliteit nodig in zijn of haar spieren. De belangrijkst reden hiervoor is dat een spier die constant onder spanning staat en niet voldoende op lengte kan komen door de spanning een hoger risico vormt voor een blessure.
Fietsen zorgt voor een betere spieropbouw
Tijdens het fietsen gebruik je niet alleen je benen en voeten om de trappers rond te kunnen draaien. Je gebruikt ook nog vele bijkomende spieren, onder meer om te sturen, in balans te blijven, om jezelf in positie te houden en om extra kracht te zetten.
Oorzaken. Spierstijfheid ontstaat meestal na een te lange of overdreven intensieve belasting van je spieren. Sporttrainingen zijn dan ook de meest courante oorzaak. Maar ook wanneer je gespannen bent of langdurig in eenzelfde houding zit of werkt, kan je stijve spieren krijgen.
Conclusie: hoe snel verlies je nu echt spiermassa? Als je stopt met trainen (krachttraining) en al enige trainingservaring hebt verlies je je spierkracht én spiermassa een beetje na ongeveer 3 tot 4 weken. Spiermassa verlies je iets sneller dan spierkracht. Na ongeveer 2 tot 3 maanden loopt het verlies op.
Na je 30ste verlies je elke 10 jaar gemiddeld zo'n 3 tot 5 procent van je spiermassa. Aan het eind van je leven is er maar liefst zo'n 30 procent van de spieren verdwenen. We hebben dus allemaal last van sarcopenie, zoals dit spierverlies heet met een medische term.
Sport je tijdelijk niet, dan blijkt dat je spierkracht niet zo heel snel achteruit gaat. Pas na ongeveer 3 weken begint je spierkracht wat af te nemen. Het zal niet heel erg te merken zijn. Uit onderzoek blijkt dat het meer dan 6 weken duurt, voor je daadwerkelijk sneller in spierkracht achteruit gaat.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.
Je gebruikt de hamstrings dan ook bij dagelijkse activiteiten als lopen, staan en rennen. Ook bij sporten gebruik je ze veel, zoals met squatten, liften en springen. De meeste mensen zitten echter lange dagen op hun stoel of achter hun tv, wat kan leidden tot te korte hamstrings.
Bij spierschokken gaat het om onwillekeurige, schokkerige bewegingen, vooral tijdens de slaap. Spierschokken komen veel voor bij pasgeborenen en zuigelingen, maar ook volwassenen kunnen tijdens het inslapen heftige spierschokken hebben. Spierschokken zijn een vorm van spierverkramping.
Houd een gestaag tempo
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Door regelmatig te fietsen zorg je er bovendien voor dat je hart ook in rusttoestand gezonder is. Het is bewezen dat het risico op hart- en vaatziektes gevoelig daalt als je regelmatig (2,5 uur per week) beweegt. En met elke dag twintig minuutjes op de fiets kom je daar al bijna aan.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Een voetballer heeft een explosieve start nodig voor alle korte intervallen tijdens een wedstrijd. Je core– en je beenspieren zijn belangrijk om sneller weg te sprinten dan je tegenstander en dynamisch om je as te kunnen draaien voor snelle zijwaartse bewegingen [1].
Thomas d'Have, Christian Vandenabeele
In de eerste plaats is het boek geschreven voor de ambitieuze en leergierige voetballer zelf. Voor de jeugdspeler die met meer kans op succes de stap naar het eerste elftal wil zetten en voor de volwassen speler die er zijn kwaliteiten beter wil benutten.
Wendbaarheid
Ze zijn lichtvoetig en vaak lastig om te verdedigen. Denk maar aan spelers als Lionel Messi. Dat is een typisch voorbeeld van een voetballer die wendbaar is. Je kunt je wendbaarheid trainen door op je voorvoeten te leren lopen, dribbeloefeningen te doen met hordes en plyometrische oefeningen.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.