Robotisering verhoogt de kwaliteit. Een robot maakt in principe minder of zelfs geen fouten. Vooral intelligente zelflerende systemen voorkomen fouten en zorgen voor informatie (data), die een ondernemer kan gebruiken om de kwaliteit van zijn product of dienst te verhogen.
Kansen en risico's voor de werknemer en de samenleving
Robotisering kan oplossingen bieden voor toekomstige maatschappelijke problemen, zoals de toenemende vergrijzing. Door robots in te zetten kan, ook met een afnemende beroepsbevolking, de productiviteit op peil worden gehouden.
Die groeiende robotisering levert een aantal duurzame voordelen op, aldus het rapport. Een daarvan is een kortere keten. Consumenten zijn bereid om meer te betalen voor kleinschaliger geproduceerd voedsel met een goed verhaal.
Nieuwe beroepen als gevolg van robotisering
Maar robotisering heeft ook veel voordelen. Veel fysieke en vaak ook gevaarlijke werkzaamheden kunnen door robots overgenomen gaan worden. Maar ook saaie en repetitieve werkzaamheden zullen steeds vaker door machines en computers gedaan kunnen worden.
Menselijke vaardigheden versus machines
Hoewel nieuwe technologieën, automatisering en robotisering dus banen doen verdwijnen, schat het WEF dat er netto een hoop banen bijkomen. De schatting is dat er 75 miljoen banen verdwijnen tot 2022 die overgenomen worden door machines, maar er komen en 133 miljoen bij.
Robotisering stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van werknemers. We kunnen er niet omheen. Steeds meer werk zal worden geautomatiseerd of gerobotiseerd. Een van het World Economic Forum voorspelt dat in 2022 ongeveer 42 procent van het werk zal worden uitgevoerd door machines terwijl dat nu ongeveer 29 procent is.
Automatisering en robots worden al jaren algemeen beschouwd als een goede manier om de efficiëntie te vergroten, of het nou gaat om repetitieve klusjes als grasmaaien, of om het vervangen van mensen in levensgevaarlijke situaties, zoals ontmanteling van explosieven.
De komende vier jaar verdwijnen mogelijk ruim anderhalf miljoen banen als gevolg van digitalisering, meldde accountants- en adviesbureau PwC onlangs. Onder deze zogenoemde groep met 'zombiebanen' vallen voornamelijk verkoopmedewerkers, vakkenvullers, horecamedewerkers en receptionisten.
Zorgrobots worden in zorginstellingen en bij mensen thuis vooral ingezet op sociaal gebied. Ze communiceren met eenzame ouderen, herinneren vergeetachtige ouderen aan hun medicatie of stellen dementerende ouderen vragen om hun geheugen te trainen. Er zijn ook steeds meer zorgrobots die op fysiek gebied hulp bieden.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Zombiebanen zijn de banen die in hun huidige vorm in de toekomst overbodig worden. Alleen al in Nederland zouden er volgens PwC 1,6 miljoen zombiebanen zijn. Door structurele veranderingen in de economie, zoals automatisering en robotisering, zullen deze banen verdwijnen.
Robots zijn er in alle soorten en maten. Denk aan industriële robotarmen die helpen met lassen, stofzuiger Roomba, geautomatiseerde drones en zelfrijdende auto's.
In feite is robotiseren een vorm van automatiseren. Want automatiseren is een breed begrip. Zo is tekstverwerken in Microsoft Office Word een vorm van automatiseren. Vroeger typten we immers met een typemachine.
Tegenwoordig worden robots niet alleen maar toegepast in de techniek, ruimtevaart en productiebedrijven. Robotica ontwikkelt ook robots voor onder andere de beveiliging, ziekenhuizen en zorginstellingen. Door deze ontwikkelingen nemen robots in toenemende mate taken over van mensen.
De inzet van digitale technologie verandert niet alleen onze manier van werken maar uiteindelijk het hele bedrijfsproces zelf. Zo ontstaan nieuwe mogelijkheden van dienstverlening en nieuwe verdienmodellen. Software wordt hierbij de kern van een bedrijf.
De arbeidsmarkt verandert. Robotisering – het proces waarbij werkzaamheden worden overgenomen door robots – vindt op grote schaal plaats. In sommige sectoren meer dan in andere, maar niemand kan er echt omheen.