Het grote verschil tussen wortel en peen is dat met een peen de gehele plant bedoelt wordt. Een wortel is een stuk van de plan, het deel zonder blaadjes. Meestal wordt de definitie wortel en peen door elkaar heen gebruikt. Een bospeen is een bosje van lange, slanke zoete wortels (met blad / loof !).
Winterpeen is groter en grover dan bospeen. Het loof van de peen wordt altijd verwijderd. Winterpeen heeft een volzoete smaak. Hier kan je meer lezen over winterpeen.
De winterpeen is een grotere en dikkere variant van de waspeen. Het heeft een extra stevige structuur en is dieporanje van kleur. In Nederland worden de bos- en winterpeen geteeld op meer dan 7.000 hectare vruchtbare grond.
Met het afrijpen, doorgroeien, van een wortel gaat de energie alleen nog naar de wortel en niet meer naar het loof. Het loof is op een gegeven moment niet meer zo fris groen. Op het moment dat je van een bospeen het loof eraf haalt, heet het een waspeen. Deze is meestal langer gerijpt, daardoor iets steviger.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Wat doet waspeen met je gezondheid? Wortels bevatten A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt.
Dikke wortelen zijn minder eenvoudig te koken en te bereiden. Kies jonge wortels voor de zoete smaak. Dunne, jonge wortels zijn het zoetst.
De paarse wortel is speciaal gekweekt voor z'n paarse kleur. Die wordt veroorzaakt door het hoge gehalte anthocyanine: een stofje dat ook extreem goed is voor je hart en bloedvaten. De eerste witte wortels kwamen uit Perzië (nu Iran) en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht.
Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt ze ook koken, bakken, roerbakken en stoven. Je kunt winterpeen het beste op de fruitschaal bewaren.
Ze bevatten namelijk veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor, die weer allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Zo helpt het eten van wortels bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een gezond zenuwstelsel en een gezonde bloeddruk.
Nadat je de wortels hebt schoongemaakt kunnen ze direct in de pan. Vul deze met koud water tot de worteltjes net onder staan en voeg een flinke snuf zout toe. Houd een kooktijd van 10 tot 20 minuten aan. Hoe lang je ze precies moet koken is afhankelijk van de grootte van de wortelen.
Voer wortelen dus als lekkernij en niet als een vervanging voor krachtvoer. Geef hele wortels om te voorkomen dat de paarden een afgesneden stuk wortel in een keer op eten. Als je het toch wil snijden, snijdt de wortel dan in de lengte en niet in de breedte om slokdarmverstopping te voorkomen.
Wortels zijn onder te verdelen in verschillende soorten: bospenen, waspenen, winterpenen, Nantes en Parijse broei. De bospenen zijn de ''bosjes'' wortelen met het loof eraan. Waspenen daarentegen zijn al schoon en hebben geen groen meer. De winterpeen is de grootste en hebben geen loof meer.
Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze gewassen en zonder loof verkocht worden, heet het waspeen. Winterpeen of winterwortel is een grote wortel.
Bètacaroteen uit wortels kan door je lichaam beter worden opgenomen wanneer de wortels eerst verwarmd zijn. Even bakken, koken of stomen zijn dan ook goede opties. Maar ook rauw zijn wortels een prima keuze natuurlijk.
Vóór de zeventiende eeuw hadden wortels namelijk allerlei verschillende kleuren, van paars tot wit. In de zeventiende eeuw werd de oranje wortel ontdekt. Deze wortel is oranje doordat er extra veel betà-caroteen inzit, je weet wel, de stof waardoor je goed in het donker gaat zien.
Deze gele wortel wordt ook wel de oerwortel genoemd. De gele wortel stamt samen met de paarse wortel af uit een ver verleden en dit waren dan ook de eerste wortels die wij als mensen gingen eten. De gele wortel heeft een hele zachte smaak en is wat 'hartiger' vergeleken met de zoete oranje wortel.
Bewaren. Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen.
Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook.
Wie biologische wortels koopt, moet er het loof er zelf nog afsnijden. De meeste mensen gooien die groene bladeren gewoon weg, ook al zijn ze een uitstekende bron van vitamine A. Stop ze samen met wat olie, kaas en noten in een blender voor een verrukkelijke pesto.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.