Niets forceren is de boodschap. Het is ook niet omdat je de split meester bent, dat je de spagaat zomaar kan uitvoeren. Dat komt omdat je voor deze beweging andere spieren aanspreekt, namelijk de hamstrings en de adductoren (de spieren van je binnenbeen).
Op de vraag of de split gemakkelijker is dan spagaat of andersom is geen vast antwoord te geven. Wel ervaren veel dansers de spagaat als makkelijker om te leren. De split zou moeilijker kunnen zijn, omdat de adductoren (spieren aan binnenkant van je bovenbenen) hiervoor lenig moeten zijn.
De een heeft namelijk lange spieren en de ander heeft korte spieren. Als je lange spieren hebt kun je vanaf de geboorte eigenlijk al de spagaat. Maar als je nou korte spieren hebt dan moet je jezelf trainen om de spagaat te kunnen. Je botten moeten dan wel gezond zijn, maar bijna iedereen heeft dat.
Door soepele spieren kunnen danseressen hun benen hoog in de lucht gooien en indrukwekkende sprongen maken. Om dit te kunnen moet je de split en de spagaat leren. Dit is niet iets wat je meteen kan, je moet er vaak maanden al dan niet jaren voor oefenen.
Het goede nieuws is dat wie zijn spieren blijft trainen, daar op latere leeftijd duidelijk de vruchten van plukt. Senioren die hun conditie goed onderhouden, kunnen zich vergelijken met 'zittende' mensen die 20 tot zelfs 40 jaar jonger zijn. Dat geldt ook voor spierkracht.
Wat is het verschil tussen de split en de spagaat? Het verschil tussen de split en de spagaat zit het 'm in de positie van de benen ten opzichte van de heupen. Bij de spagaat ligt het ene been naar voren en het andere been naar achteren. Bij de split liggen beiden benen zijwaarts.
een moeilijke positie waarin iemand verkeert die zich gedwongen voelt rekening te houden met tegengestelde belangen en dergelijke.
Vooral in balletlessen is lenigheid een vereiste en kan de split van pas komen. Daarnaast zorgt de split ervoor dat je stevige heupen, sterkere spieren en meer mobiliteit en balans hebt in het dagelijks leven.
Een heel gezond begin van de dag
Doe je minimaal twee keer in de week rek- en strekoefeningen of yoga, dan houd je de soepelheid in de spieren bij en zul je merken dat je steeds leniger wordt. Eén eenvoudige tip dat heel wat voor je kan doen.
Om de lenigheid langdurig te verbeteren moeten sporters minimaal drie keer per week rekken, maar vaker is beter [4,10]. Hierbij voeren sporters een korte warming-up uit, om de gewenste spiergroep vervolgens drie tot vijf keer, dertig tot zestig secondenlang, te rekken.
EN HOE MOET JE STRETCHEN? Om doeltreffend te stretchen moet je een houding 45 tot 60 seconden aanhouden, zonder plotse bewegingen. Keer dan terug naar een houding die de belaste spier(en) ontspant , houd die houding ongeveer vijftien seconden en begin dan opnieuw te stretchen. Dit kun je 3 keer herhalen.
Ga naast de muur staan met je rug en plaats vervolgens je handen op de grond. Loop met je benen tegen de muur op en probeer zo ver mogelijk omhoog te lopen om je allereerste handstand te oefenen. Je zal merken dat dit eerst moeilijk gaat maar steeds gemakkelijker gaat.
Bij het samentrekken van een spier gebeurt het tegenover gestelde; ze schuiven in elkaar en vertonen dan meer overlap dan in de rustpositie. Op deze manier ''verleng'' je dus een spier middels rekken, en zal je leniger worden.
Hoe vaak moet je stretchen? "Het is aangeraden elke dag tien minuten te stretchen, let wel: je moet je spieren even opwarmen voor je eraan begint, kwestie van blessures te voorkomen. Een minuutje touwtjespringen of een andere cardio oefening is al goed."
Je biologische klok zorgt ervoor dat je 's nachts geen ontstekingsremmende eiwitten aanmaakt. Het gevolg daarvan is dat je 's ochtends stijfheid en pijn kan ervaren, die pas wegtrekt wanneer je actiever wordt. Dan gaat je lichaam als een gek aan het werk om de productie van de eiwitten in te halen.
Ochtendstijfheid ontstaat doordat de spieren 's nachts te weinig ontspanning krijgen. Vaak heeft het te maken met vochtophoping rondom de gewrichten. Het pompmechanisme dat vocht afvoert is door het langdurig stilliggen minder actief.
Yoga is vergelijkbaar met stretchen en toch is het totaal anders! Want naast dat je met yoga bezig bent met het verlengen van je spieren, zet je ze ook op spanning. Je traint namelijk je spieren ook nog!