De jaarlijkse kosten per vergunning, per omroep zijn 633 euro. Daarnaast komen er per zender-opstelplaats en het kW-zendvermogen een aantal kosten bij. Deze kunnen echter gedeeld worden door het aantal vergunninghouders dat via één zender uitzendt.
Wat kost DAB+?
DAB+ is, net als FM radio, helemaal gratis. Je hebt geen abonnementskosten, hoeft nergens in te loggen en het kost geen internetdata. Je moet enkel een ontvanger hebben die DAB+ ondersteunt.
' Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'DAB is geen satellietradio. Deze technologie werkt met zenders op de grond, net als FM. In bijna alle Europese landen wordt ook met DAB gewerkt, maar helaas: het ontvangen van Nederlandse zenders is in het buitenland niet mogelijk.
Voor een goed ontvangst van DAB+ radio heb je wel een DAB+ antenne nodig, gelukkig zit die meestal ingebouwd of los bij DAB+ producten. Controleer bij het aansluiten van een autoradio met DAB+ altijd of de antenne ook te installeren is in je auto.
In de meeste landen is DAB-ontvangst gratis en hoef je geen abonnement af te sluiten. Je hebt wel een DAB-radio en een DAB-antenne nodig om de signalen te kunnen ontvangen. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, wordt wel een licentieheffing geheven voor het gebruik van een DAB-radio in een voertuig.
Eén van de belangrijkste redenen waarom je in het buitenland niet naar Nederlandse radiozenders kunt luisteren, is de regionale blokkade. Door het inschakelen van VPN Nederland kun je deze blokkade heel eenvoudig omzeilen. Als je verbinding maakt met een VPN-server, is alleen het IP-adres van deze server zichtbaar.
Vorige maand werd bekend dat Slam zijn landelijke dekking op FM gaat verliezen. Eigenaar Mediahuis was het niet gelukt om bij de veiling een derde FM-kavel te bemachtigen, waardoor Slam zich op ging maken voor een digitale toekomst.
Voor de landelijke FM freuqenties van de publieke radiozenders van de NPO veranderd er niets. De nieuwe herverdeling van deze frequenties gaat in per 1 september 2023 en heeft een looptijd van 12 jaar. Een realistische termijn voor afschakeling van FM lag grofweg in de periode tussen 2027 en 2032.
DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben tot 1 december 2023 de tijd om deze frequenties daadwerkelijk in gebruik te nemen voor hun uitzendingen. De vergunningen hebben in totaal een looptijd van twaalf jaar (2023-2035).
Wat is DAB en DAB+?
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
Het Nederlandse samenwerkingsverband Digital Radio NL werkt o.a. met DAB+ techniek. Buiten Nederland zijn er veel andere landen die via DAB/DAB+ uitzenden, zoals Australië, Duitsland, de UK, Noorwegen, Zwitserland, België, Italië, Polen en Denemarken.
DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde. “Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan.
Je kunt DAB dus praktisch gezien overal in Nederland ontvangen. De ontvangst van een DAB radio is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bebouwing en locatie van de radio. Huizen, appartementen en kantoren zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat de ontvangst net als bij FM en 4G minder goed is.
DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Het is dus eigenlijk gewoon digitaal verstuurd geluid. Dat is anders dan bijvoorbeeld FM, wat geluid is dat via radiogolven wordt verstuurd en waarbij je op je locatie moet kijken welke afstelling bij je past.
Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid. De voordelen van DAB+ zenders zijn: Meer zenders doordat de capaciteit van digitale radio groter is dan die van de analoge FM-banden. Doordat het signaal digitaal is, kun je de radiozenders zonder ruis ontvangen.
en Sublime af. De radiozenders Sublime en Slam! van de Belgische uitgever Mediahuis verdwijnen uit de ether. Dat is het gevolg van de veiling van de negen beschikbare FM-frequenties voor commerciële radiozenders door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De stations zijn dan wel te beluisteren via FM, kabel en/of internet. Alle radiozenders van de publieke omroep zijn via DAB+ te ontvangen: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Sterren NL, NPO Soul & Jazz en NPO KX.
gaat van FM verdwijnen per 1 september. Eigenaar Mediahuis heeft maar twee frequentiepakketten verkregen bij de frequentieveiling en gaat die inzetten voor 100% NL en Radio Veronica. Toch is het bedrijf tevreden.
Sinds 1 september 2023 is deze langverwachte herverdeling van de FM-frequenties van kracht. Dit was het moment waarop de negen commerciële radiostations die een FM-frequentie hebben weten te bemachtigen, konden beginnen met uitzenden op hun nieuwe frequenties. onder andere 91,1/95.2 FM en DAB+ (was: SLAM!)
Nu zijn er nog 46 plekken in Nederland waar radiozenders via DAB+ worden uitgezonden, maar vanaf 1 september zijn dat er 61. De NPO zegt dat op sommige plekken de ontvangst daardoor beter moet worden.
Om te genieten van digitale radio via je DAB+ autoradio, zal je een DAB+ antenne moeten laten installeren. De digitale antenne is het cruciale element van de autoradio, want alles draait om de perfecte ontvangst van het DAB+ signaal.
De Sony ICF-SW 7600 GR is volgens de Wereldomroep de beste wereldontvanger. Het eindoordeel over deze digitale ontvanger van A 225 luidt 'zeer goed'.