Een gemiddelde werkzoekende heeft in Nederland 18 sollicitaties nodig voordat er één uitnodiging voor een sollicitatiegesprek uit voortvloeit. Die 18 sollicitaties blijkt ongeveer evenveel als een werkzoekende in België er nodig heeft voor dat ene sollicitatiegesprek.
Zorg dan dat u minimaal 4 keer per 4 weken solliciteert. U bent ook verplicht te solliciteren op de vacatures die uw adviseur werk u toestuurt. De adviseur vraagt u regelmatig bewijzen te laten zien van uw sollicitatieactiviteiten.
Gemiddeld verwachten kandidaten zowel in 2019 als 2020 dat ze 2,4 gesprekken moeten voeren tijdens een sollicitatieprocedure. Mannen hebben in 2020 met 2,5 een iets hogere verwachting dan vrouwen (2,3). De drie leeftijdsgroepen hadden gemiddeld dezelfde verwachting.
Zeg bijvoorbeeld iets als: „Ik heb meerdere sollicitaties tegelijk lopen, maar dit is de functie waar ik het meest in geïnteresseerd ben” of „Met alles wat ik nu gehoord heb tijdens het gesprek, ben ik erg enthousiast over dit bedrijf en deze kans”.
Bij alle bedrijfstakken was meer werk. In de handel, zakelijke dienstverlening en zorg waren de meeste vacatures. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures. Samen met de horeca, de industrie, de informatie en communicatie, en de bouwnijverheid vormen ze de top 7.
Hulp bij het vinden van werk
Dan kunt u terecht bij een regionaal mobiliteitsteam (RMT). Een regionaal mobiliteitsteam biedt u gratis hulp om weer aan het werk te komen.
Voordat je kiest voor een van de twee banen, is het belangrijk om je te beseffen welke impact de functie zal hebben op je privéleven. Heb je een gezin, dan kan de mogelijkheid om flexibel te werken - de mogelijkheid om thuis te werken of vrijheid in het bepalen van je werkuren - een belangrijke factor zijn.
' 'Op het moment dat er naar gevraagd wordt, kun je aangeven dat je nog andere sollicitaties hebt lopen', zegt senior HR-adviseur Esther Baas van Lloyd's Register EMEA. 'Dit is in principe niet afhankelijk van het stadium van de sollicitatieprocedure waarin je je bevindt.
In het tweede sollicitatiegesprek is er meer ruimte om over jezelf te vertellen en je ideeën uit te drukken. Laat je enthousiasme en interesse blijken met de vragen die je stelt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de rol, het team waarin je komt te werken of de organisatie.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Ook voor hogere (leidinggevende) functies is een derde (of zelfs vierde of vijfde) gesprek niet ongebruikelijk. Het derde sollicitatiegesprek kan ook een verkapt arbeidsvoorwaardengesprek zijn. Tijdens dit gesprek heb je de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Minimaal drie sollicitaties per week. Mocht je door een sollicitatieplicht van het UWV of je gemeente meer moeten solliciteren, dat snap ik.
Uit onderzoek van een HR-bureau blijkt dat 36% van de sollicitanten succesvol was met een sollicitatie op de woensdag. Op de tweede plaats stond de vrijdag met 30% succesvolle sollicitaties. Ook de dinsdag deed het met 18% goed, terwijl de maandag en donderdag veel minder goed geschikt bleken.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt. Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal.
Wees beleefd en respectvol, zodat je op goede voet blijft met de organisatie; dat kan in de toekomst nog belangrijk zijn. Eventueel kun je heel kort iets zeggen over de reden waarom je het aanbod afwijst, bijvoorbeeld dat een andere baan beter bij je past, of dat je liever in een andere geografische regio werkt.
Belangrijkste reden om uit te zien naar een andere baan is het salaris. Zowel voor mannen als vrouwen de meest genoemde reden, al vinden mannen het beduidend belangrijker dan vrouwen: 40 procent noemt salariëring de belangrijkste motivatie tegenover 31 procent van de vrouwen.
Bekijk de website, lees artikelen, interviews, reviews of andere interessante items. Zoek ook via Google naar het bedrijf en raadpleeg je netwerk, er zit vast iemand tussen die het bedrijf goed kent. En probeer daarnaast te achterhalen hoe de werkgever bekend staat in de markt.
Wanneer het solliciteren even niet wil lukken, doe je er goed aan je sollicitatiestrategie eens kritisch onder de loep te nemen. Daardoor ben je actief bezig je kansen op een leuke baan te vergroten. De eerste stap van de evaluatie is het vaststellen van het moment waarop je het vaakst de mist in gaat.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.