Wat zet je in je literatuurlijst van je scriptie? De literatuurlijst neem je op als
Aan het einde van je scriptie of ander onderzoek presenteer je op een nieuwe pagina de literatuurlijst. Hierin neem je alle bronnen op die je hebt gebruikt in je onderzoek. Door de literatuurlijst op te stellen volgens de APA-regels, kunnen lezers de gebruikte bronnen in het onderzoek makkelijk terugvinden en opzoeken.
Aan het einde van je onderzoek komt de literatuurlijst te staan. Hierin komen alle bronnen te staan die in het onderzoek hebt gebruikt. Het maken van een literatuurlijst is altijd veel werk als je dit nog op het laatste moment moet doen. Zorg ervoor dat je dit dus op orde hebt aan het eind van je onderzoek.
In de literatuurlijst vermeld je de volledige namen van de auteur(s), de titel van het artikel en waar het artikel gevonden kan worden. Meestal zal dit een wetenschappelijk tijdschrift zijn. Erg belangrijk is dat je in je literatuurlijst alle publicaties vermeldt die je in de hoofdtekst citeert.
Standaard de eerste regel laten inspringen
Klik op het tabblad Start, klik met de rechtermuisknop op de stijl Normaal en kies Wijzigen. Selecteer Opmaaken kies vervolgens Alinea. Selecteer op het tabblad Inspringingen en afstand, onder Inspringing, de optie Eerste regel. Selecteer OK.
In de literatuurlijst begin je met de achternaam van de auteur, gevolgd door een komma en de initialen. Hierna komt het jaartal tussen haakjes te staan. Voor de titel van het boek wordt regulier hoofdlettergebruik toegepast (alleen een hoofdletter voor het eerste woord en eigennamen).
Als je verwijst naar een webpagina of website, neem je geen bronvermelding op in de literatuurlijst. Je verwijst wel naar deze bronnen in een voetnoot. Hierbij zet je de naam van het artikel tussen enkele aanhalingstekens, gevolgd door een komma en de kortste versie van het webadres.
Regelingen die bekend zijn bij het grote publiek worden bijvoorbeeld niet opgenomen in een voetnoot. Wetten en regelingen worden niet opgenomen in de literatuurlijst. In principe is het ook niet nodig om een aparte lijst met wet- en regelgeving toe te voegen, tenzij je onderwijsinstelling anders voorschrijft.
Klik aan het einde van de zin of woordgroep die u wilt citeren en klik vervolgens op het tabblad Verwijzingen in de groep Bronvermeldingen en bibliografie maken op Bronvermeldingen invoegen. Selecteer de gewenste bronvermelding in de lijst met bronvermeldingen onder Bronvermelding invoegen.
Welke bronnen voeg je toe aan je literatuurlijst? Je voegt alleen bronvermeldingen toe voor bronnen die je in je hoofdtekst aangehaald hebt (met een verwijzing in de tekst). Voeg geen bronvermelding toe voor: Bronnen die je alleen hebt geraadpleegd.
Een literatuurlijst geeft bij een tekst een overzicht van alle bronnen die worden geraadpleegd, geciteerd, geparafraseerd of samengevat. Het opstellen van zo'n literatuurlijst is niet meteen het meest spannende onderdeel van het schrijven.
APA in Bronnenlijst
De bronnenlijst is een nieuw hoofdstuk en komt na de hoofdtekst en voor de eventuele bijlage(n). De lezer van de tekst kan in de bronnenlijst alle gegevens terugvinden die nodig zijn om de bron eventueel zelf te raadplegen.
Alle publicaties die je gebruikt moet je achterin je artikel of verslag vermelden in een lijst: de bronnenlijst. Deze wordt ook wel referentielijst of literatuurlijst genoemd. De bronnenlijst is een complete lijst van gebruikte publicaties. Bij de citaten en parafrases in je tekst verwijs je naar de bronnenlijst.
APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie.Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp. 39-41).
Een citaat wordt altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst. Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes - achternaam auteur(s), jaartal, paginanummer(s) - of door de auteur(s) in de tekst te noemen. Let op: Een citaat wordt niet cursief geschreven.
Vermeld de naam van de website of de organisatie achter de website als auteur. Gebruik “z.d.” (“zonder datum”) in plaats van de datum. Beschrijf de bron tussen blokhaken. Gebruik “z.d.” in plaats van de datum en beschrijf de bron tussen blokhaken.
APA-bronvermeldingen voor een website bevatten doorgaans de auteur, publicatiedatum, titel van de pagina of het artikel, de naam van de website, een raadpleegdatum en de URL. Als de auteur niet wordt genoemd, dan gebruik je de organisatie als auteur of dan begint je bronvermelding met de titel van het artikel.
In de literatuurlijst worden maximaal 20 auteurs vermeld voordat de bronvermelding wordt ingekort. De auteursnamen worden gescheiden door een komma en voor de laatste naam een & (tot 20 auteurs). Heb je meer dan 20 auteurs vermeld dan de eerste 19 gevolgd door 3 puntjes en tot slot de laatste auteur.
Welke bronnen moet ik volgens de Juridische Leidraad opnemen in de literatuurlijst? Volgens de Leidraad voor juridische auteurs neem je alleen bronvermeldingen op voor boeken, tijdschriften en online bronnen. De literatuurlijst bevat geen bronvermeldingen voor wet- en regelgeving en jurisprudentie.
In een literatuurlijst staan de bronnen altijd op alfabetische volgorde. Je sorteert alle bronnen op de achternaam van de auteur. Meestal spreekt dat voor zich, maar er zijn situaties waarin de standaardregels niet zomaar gelden.
Je vindt de literatuurlijst tussen je laatste hoofdstuk en eventuele bijlage(n). De opmaak van je literatuurlijst dient conform de APA-richtlijnen te zijn. Alleen bronnen die middels een bronvermelding in je tekst vernoemd zijn, worden in de literatuurlijst opgenomen.