Om de vertering op gang te houden is het belangrijk om vaker kleine porties te voeren. Verdeel het krachtvoer over 2 tot 4 porties per dag en laat het paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Geef dus minimaal 3 keer per dag ruwvoer.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek. Bij geen krachtvoer in het rantsoen is een supplement nodig voor de aanvulling van mineralen en vitaminen.
Als een maag te lang leeg blijft ontstaan er gemakkelijker maagzweren doordat het maagzuur opspat tegen de maagwand en daar het maagslijmvlies beschadigd. Er wordt altijd het advies gegeven om een paard niet langer dan 4 uur zonder eten te zetten, maar dit is eigenlijk al te lang.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
bij lichte-matige prestaties: ca.0,5 kg krachtvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag,en bij (zeer) zware prestaties: ca.1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag.
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer. Ruwvoer levert vezels en deze hoeveelheid is nodig voor een goede werking van het gehele spijsverteringsstelsel van je paard.
Na maanden droog en vezelrijk hooi, heeft je paard ineens een wei vol lekker vers, suikerrijk jong gras. Het risico op overeten is groot en kan leiden tot vervelende gezondheidsproblemen zoals diarree, koliek of hoefbevangenheid.
Gras en hooi van goede kwaliteit bevat voldoende energie en eiwitten om in deze basisbehoefte te voorzien. Kuil bevat wat te veel energie en te weinig structuur om als enige voer gevoerd te worden. Voor paarden die meer energie nodig hebben dan de basisbehoefte kun je krachtvoer bijvoeren.
Een gedeelte van de suikers zijn in water oplosbaar en die spoel je er dus uit. Maar wanneer het suiker + zetmeel gehalte van je hooi veel meer is dan 10% dan is dat hooi niet geschikt voor een IR paard, en wanneer je het toch voert, loop je een groot risico dat het paard na verloop van tijd hoefbevangen wordt.
Als een paard na twee minuten het aanvullend krachtvoer en na dertig minuten het hooi op heeft, kan de maag te lang leeg komen te staan. Uit onderzoek blijkt dat vooral 's nachts veel paarden te lang zonder hooi staan. Al na twee uur met een lege maag kunnen er maagzweren ontstaan.
Maandelijkse kosten
De kosten voor voeder bedragen gemiddeld 60 euro per maand, maar zijn sterk afhankelijk van de prijzen van het hooi, de behoeften van het dier en van de mogelijkheid om op de weide te grazen. Als je zelf geen stal kan voorzien voor je paard, dan kan je beroep doen op een manege of pensionstal.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Met rusten en slapen is het paard zo'n 8 tot 10 uur per dag bezig. Maar paarden doen dit heel anders dan mensen. Mensen kennen een duidelijk dag- en nachtritme waarbij we overdag wakker en actief zijn en 's nachts gemiddeld 8 uur aaneengesloten slapen. Dit heet een monofasische slaap.
Het is belangrijk om je af te vragen hoeveel tijd je vrij kunt maken voor je paard. De verzorging van je paard kost gemiddeld twee uur per dag, en dat 7 dagen in de week.
Een paard mag veel verschillende soorten fruit eten, maar met mate. Er zitten namelijk vaak veel suikers in fruit, wat minder goed is voor uw paard. Daarbij heeft te veel fruit een verstorende werking op de darmflora van het paard. Onder andere een appel, peer, banaan perzik of pruim kunnen aan uw paard worden gevoerd.
Appels zijn zoeter dan wortels. Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert.
Een banaan is een zeer gezonde snack, deze zit namelijk vol Vitamine B6. Dit helpt het opbouwen van een goede weerstand bij uw paard of pony. Daarnaast bevatten bananen ook kalium, zodat zenuwen en spieren worden ondersteunt. Banaan bevat veel zetmeel, geef daarom nooit te veel bananen op één dag.
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Oncomfortabel bit: Een oncomfortabel bit kan ervoor zorgen dat het paard zijn mond niet ontspant en gaat hangen op de teugel om druk op zijn mond te vermijden. Onvoldoende training: Als het paard niet voldoende getraind is om zijn eigen gewicht te dragen, kan hij op de voorhand gaan lopen en gaan hangen op de teugel.
Een gemiddeld paard van 450 kg produceert per dag 5 tot 12 mesthopen. Dit is zo'n 24 kilo mest per dag, of 10 ton mest per jaar!
Paarden mogen maximaal ca.1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Paardveilige fruitsoorten:
Je kunt je paard het beste appelschijfjes geven. Hetzelfde geldt voor abrikozen: geef ze de vrucht zonder pit en biedt ze aan in schijfjes. Geef niet te veel fruit: het moet een tussendoortje blijven wat je maar af en toe geeft.