De klachten ontstaan meestal tussen het 8e en 15e levensjaar. In 60% van de gevallen zit de pijn rond beide hielen, vaak doortrekkend richting de Achillespezen. De meeste klachten ervaren deze kinderen tijdens en na het sporten, met name bij voetbal, aan het begin van een nieuw seizoen of tijdens een groeispurt.
Wat is groeipijn? Met groeipijn wordt pijn in benen, voeten of knieën bedoeld.
De pijn komt meestal voor in beide benen, soms afwisselend links en rechts, meestal 's avonds en 's nachts, maar doorgaans niet 's ochtends. De voorkeursplaatsen zijn het scheenbeen, het kuitbeen en de kniekuil. 's Morgens zijn de klachten doorgaans verdwenen.
Symptomen groeipijn
De pijn is soms heel hevig maar kan ook langdurend en zeurend zijn; Groeipijn komt meestal voor in episodes. Zo heeft een kind een hele poos geen last van groeipijn en dan heeft hij weer een periode met veel groeipijnaanvallen. Een episode duurt meestal enkele weken tot hooguit drie maanden.
Meisjes klagen meestal over groeipijn tussen de leeftijd van twee en elf jaar, jongens tussen twee en dertien jaar.
Meestal komt de pijn 's nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden. De groeipijnen komen vooral voor tijdens de 'groeispurt'. De eerste groeispurt kan al voorkomen op de leeftijd van 3 jaar en deze kunnen aanhouden tot de puberteit.
Meestal merk je eerst dat de voeten snel groeien.In het jaar daarna vliegt je kind de lengte in, vooral bij jongens gaat de groei vaak meer dan twee keer zo snel als daarvoor. Ze zullen in die tijd niet lang met hun schoenen en kleding kunnen doen.
Goede voeding en voldoende slaap helpen je kind in deze periode. Eiwitten zorgen voor de opbouw van spiermassa en voor een goede stofwisseling. Gevarieerd eten met vlees, vis, eieren en soja ondersteunt kinderen hun groeispurt goed te doorstaan.
Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen ze gemiddeld wel twaalf centimeter per jaar groeien. Kinderen in de groei zijn regelmatig moe, omdat groeien veel energie kost. Soms hebben ze last van groeipijn. En ze kunnen eten voor twee!
Ons advies. Als je kind 's nachts wakker wordt met groeipijn, stel het dan vooral gerust. Masseer de benen lichtjes en gebruik eventueel een warm kersenpittenkussen of hotpack om de pijn te verlichten.
Bij een deel van de kinderen helpt warmte om de pijn in de benen te verminderen, bijvoorbeeld in de vorm van een kruik of een hotpack. Warme sokken aan de voeten kunnen helpen om beenpijn te voorkomen. Sommige kinderen hebben baat bij warm douchen of een warm bad voor het slapen gaan.
De voetpijn trekt doorgaans binnen een aantal dagen weer weg. In dat soort gevallen hoeft u niet naar de huisarts. Wanneer de voetpijn echter alsmaar erger wordt of zo nu en dan heel heftig van aard is, dient u een afspraak bij de huisarts te maken.
De eerste groeispurt heeft een kind in de eerste twee jaar van zijn leven. Bij meisjes kondigt de tweede grote groeispurt zich aan vanaf tien of elf jaar.Bij jongens gebeurt dat een jaar of drie later.
Fysio-R ziet regelmatig jongeren met groei gerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Dit kan bijvoorbeeld pijn aan de knie, heup, bekken of enkel zijn. Spierklachten van de liezen, hamstrings en bovenbenen kunnen daarbij ook aanwezig zijn.
Na het starten van de puberteit (bij meisjes bij gemiddeld 10,7 jaar, bij jongens bij 11,5 jaar) groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm (Schönbeck et al., 2013). De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar en bij meisjes op 12-13 jaar.
Die groei kost energie. Pubers hebben veel eetlust, kunnen moe en sloom zijn en voelen zich soms niet zo lekker. Hun bewegingen veranderen, ze zijn soms onhandig en slungelig. Ze moeten wennen aan hun plotselinge lange lijf.
Bij meisjes groeien de voeten vanaf hun 12e levensjaar minder snel. Tussen hun 12e en 13e levensjaar stoppen ze met groeien.Voor jongens stopt het ongeveer twee jaar later, dus tussen de 14 en 15 jaar. De voet is het eerste lichaamsdeel van een kind wat volgroeit is.
Kindergeneeskunde - Groeipijn
Bijna 1 op 5 kinderen heeft 's nachts wel eens pijn in de benen. Ze kunnen niet slapen en maken hun ouders wakker. Na enige tijd verdwijnt de pijn, maar enkele dagen later is het weer zover. Er valt verder niets abnormaals te bespeuren.
De klachten kunnen enkele maanden tot twee jaar aanhouden. Meestal gaan ze vanzelf over als je niet meer zo snel groeit.
Pijn in de benen bij kinderen, geduid als 'groeipijn', komt voor in de leeftijd van 4-14 jaar bij 2,6-49,4% van alle kinderen, geschat wordt bij meer dan 30%. Het is niet bekend hoe vaak de klacht aan de huisarts gepresenteerd wordt.
Wanneer naar huisarts met groeipijn
Het kan voorkomen dat je kind naast groeipijn ook koorts heeft, wat in sommige gevallen kan duiden op een beenmergontsteking.
Wanneer u een stekende pijn onder de voet ervaart, dan kan dat duiden op fasciitis plantaris of hielspoor. De oorzaak is in dat geval niet eeltvorming maar een irritatie of ontsteking van de peesplaat (fasciitis plantaris) waarbij in het geval van hielspoor ook nog verkalking optreedt.
Voetklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn: overbelasting door sporten of werk, verkeerde schoenen, overpronatie (naar binnen zakken van de enkels), overgewicht, ouder worden, reuma, diabetes of neuropatische klachten.