Over het algemeen zijn de volgende competenties belangrijk voor OR-leden: vergaderen, samenwerken, overleggen, overtuigen, beargumenteren, analyseren, beoordelen en durven. Specifieke competenties voor OR-leden zijn bijvoorbeeld het voorzitten, organiseren, onderhandelen, ondernemen, plannen en leiden.
De ondernemingsraad (OR) komt op voor de belangen van het personeel in een onderneming of organisatie. De OR mag meedenken over bedrijfseconomische en sociale onderwerpen. De OR kan door advisering of instemming invloed hebben op de bedrijfsvoering.
Wat mag je verwachten van de OR? Enerzijds is de OR er om de medewerkers te vertegenwoordigen, anderzijds is de OR er om jou als werkgever van advies te voorzien en mee te denken over belangrijke beslissingen. Dit betekent dat ze invloed mogen uitoefenen op de keuzes die je wilt maken binnen je organisatie.
De ondernemer moet de ondernemingsraad om instemming vragen, als hij een besluit neemt over: Een regeling voor een pensioenovereenkomst, een winstdelingsregeling of een spaarregeling (A.). Een werktijd- of een vakantieregeling (B.). Een belonings- of een functiewaarderingssysteem (C.).
Denk hierbij bijvoorbeeld aan werktijden, arbeidsomstandigheden, opleidingen, functiebeoordelingen of ziekteverzuim. Als de OR niet akkoord gaat, mag de ondernemer de regeling niet uitvoeren. Doet deze dat toch, dan kan de OR de zogenoemde 'nietigheid van het besluit inroepen'.
Naast het recht op minimaal 60 OR-uren hebben OR-leden ook nog recht op scholingsuren. Elk OR-lid heeft recht op vijf scholingsdagen per jaar. Een lid van een OR-commissie die niet in de OR zit, heeft recht op drie dagen en OR-leden die ook in een OR-commissie plaatsnemen hebben recht op acht dagen.
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen individuele of collectieve onderwerpen. De belangrijke bevoegdheden zoals het advies- en het instemmingsrecht (artikel 25 en 27 WOR) “sturen” een OR inderdaad naar het collectieve belang. Maar in deze artikelen staat niet dat de OR zich niet mag buigen over individuele kwesties.
OR kan werknemer doorverwijzen
De directe leidinggevende – voor problemen in de werksituatie of een kwestie met deze leidinggevende zelf. De vertrouwenspersoon – voor problemen op persoonlijk gebied. De personeelsmanager/afdeling P&O – voor vragen over waarderingsverschillen, beoordelingen en het arbeidscontract.
Gebruikelijk is een minimum van 6 overlegvergaderingen per jaar. En er zal altijd een vergadering moeten plaatsvinden (binnen twee weken) als de ondernemingsraad of de bestuurder daarom vraagt. Dat is dan vaak een extra of “tussentijdse” OV.
Werkgever weigert OR in te stellen
Als de ondernemer weigert een OR in te stellen of zijn medewerking hieraan te verlenen, dan handelt hij in strijd met de verplichtingen van de Wet op de ondernemingsraden. Werknemers kunnen dan naar de kantonrechter stappen, die de werkgever kan verplichten om het alsnog te doen.
De WOR geeft geen exact aantal uren voor het OR-werk. Maar wel een minimumaantal uren. Artikel 18 van de WOR legt vast dat OR-leden minimaal 60 uur per jaar mogen besteden aan werkzaamheden voor de ondernemingsraad. Dit is exclusief vergadertijd en scholingsdagen en geldt voor alle OR- en commissieleden.
Het aantal werknemers bepaalt hoeveel leden een ondernemingsraad (OR) telt. Bij 50 tot 100 werknemers moet een ondernemingsraad 5 leden hebben. Bij 100 tot 200 werknemers moet een ondernemingsraad 7 leden hebben. Bij 200 tot 400 werknemers moet een ondernemingsraad 9 leden hebben.
Wat is een Raad van Commissarissen (RvC)?
De Raad van Commissarissen (RvC) is een orgaan van een rechtspersoon bij een coöperatie, Naamloze of Besloten Vennootschap. Een lid van de RvC heet een commissaris. Soms is een RvC verplicht. De RvC houdt toezicht op en adviseert van het bestuur.
Een cliëntenraad behartigt de belangen van alle bewoners, ook de bewoners van de aanleunwoningen. Hiervoor is het uiteraard vanzelfsprekend dat de leden van de cliëntenraad ofwel zelf een binding hebben met de zorginstelling of op andere wijze een sterke affiniteit hebben met de ouderenzorg.
Praat met uw leidinggevende of werkgever. Praat met uw leidinggevende of werkgever over de werksfeer. Soms is dat genoeg om samen tot een oplossing te komen. Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever om akkoord te gaan met bepaalde afspraken.
Bijvoorbeeld wanneer de werkgever discrimineert, intimideert, valse gronden voor ontslag aanvoert of grovelijk de verplichtingen niet nakomt die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst.
Minstens twee keer per jaar bespreken de or en ondernemer in de overlegvergadering de algemene gang van zaken in de onderneming. De ondernemer geeft aan welke belangrijke besluiten hij voorbereidt over financiën of de organisatie en spreekt met de or af hoe en wanneer hij bij de besluitvorming betrokken wordt.
Kan en mag dat wel? De ondernemingsraad wordt gekozen uit alle in de onderneming werkzame personen die voldoen aan de vereisten uit het or-reglement. De enige die zich niet verkiesbaar mag stellen is de bestuurder, omdat hij in het overleg met de ondernemingsraad al de ondernemer vertegenwoordigt.
Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is een ondernemingsraad (OR) verplicht. Heeft een ondernemer meer bedrijven? Dan moet elk bedrijf met minimaal 50 medewerkers een eigen OR hebben.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
In kleine bedrijven houdt de or meestal eens in de 2 maanden een or-vergadering en een overlegvergadering met de werkgever. In grotere bedrijven is het gebruikelijk om 1 keer per maand te vergaderen.
Drie uur is het minimum aantal uren dat een dienst mag duren. Het kan dus inderdaad zijn dat je een keer voor drie uur wordt ingepland, maar dit gaat wel op basis van billijkheid en redelijkheid. Het zou niet redelijk zijn om een werknemer dagelijks drie uur te laten werken.
adviesrecht = Het adviesrecht houdt in dat de directie eerst advies moet vragen aan de OR voordat er bepaalde besluiten worden genomen.